Ξεκινούν έλεγχοι για την εγκατάσταση POS σε επιχειρήσεις

Gazzetta team
Ξεκινούν έλεγχοι για την εγκατάσταση POS σε επιχειρήσεις
Η προθεσμία για την προμήθεια μηχανημάτων POS ολοκληρώνεται και θ' αρχίσουν άμεσα οι έλεγχοι.

Η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας υπενθυμίζει με ανακοίνωσή της προς τις ομοσπονδίες και τους εμπορικούς συλλόγους της χώρας, ότι λήγει αύριο η προθεσμία για την προμήθεια μηχανημάτων POS από τις επιχειρήσεις και ενημερώνει ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες θα προχωρήσουν, άμεσα, σε ελέγχους.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης δήλωσε σχετικά:«... Λίγες ώρες πριν λήξει η προθεσμία εγκατάστασης συσκευών ηλεκτρονικών πληρωμών και χρεώσεων από εκατοντάδες χιλιάδες εμπορικές επιχειρήσεις που συναλλάσσονται απευθείας με τους καταναλωτές, το λιανικό εμπόριο δηλώνει έτοιμο. Παρά το γεγονός ότι ο κλάδος του εμπορίου είναι εδώ και πολλά χρόνια ο πλέον εξοικειωμένος με τον εξοπλισμό χρήσης πλαστικού χρήματος, εφιστούμε την προσοχή όλων, αφού οι ελεγκτικές αρχές αναμένεται να προχωρήσουν σε ένα μπαράζ εξονυχιστικών και αιφνιδιαστικών ελέγχων, προκειμένου να διαπιστώσουν αν έχουν συμμορφωθεί όσοι εντάσσονται στις 85 επαγγελματικές κατηγορίες, που υποχρεούνται να έχουν εγκαταστήσει συσκευές POS, ξεκινώντας ως συνήθως από τα εύκολα προσβάσιμα καταστήματα λιανικής πώλησης αγαθών και υπηρεσιών...»

Μεταξύ άλλων, η εγκύκλιος αναφέρει τα εξής:

«Όπως σας έχουμε ήδη ενημερώσει, σύμφωνα με την υπ' αριθμ. 45231/20-4-2017 Υπουργική Απόφαση, το σύνολο σχεδόν του λιανικού εμπορίου και όλοι οι συνάδελφοι έχουμε την υποχρέωση μέχρι αύριο, 27 Ιουλίου 2017, να προμηθευτούμε και να εγκαταστήσουμε τον κατάλληλο εξοπλισμό και τα ανάλογα μηχανήματα POS για την πραγματοποίηση ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Πρέπει και πάλι να υπενθυμίσουμε ότι, στους παραβάτες, που δεν θα συμμορφωθούν με την υποχρέωση και την έγκαιρη προμήθεια και λειτουργία του απαιτούμενου εξοπλισμού, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ, το οποίο εισπράττεται σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων. Το συγκεκριμένο πρόστιμο μειώνεται στο μισό εάν πληρωθεί εντός μηνός. Αρμόδιες αρχές για τη διενέργεια των ελέγχων, την επιβολή των προστίμων και τη βεβαίωση παραβάσεων είναι η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και οι Διευθύνσεις Ανάπτυξης των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας. Εμμέσως, στους ελέγχους εμπλέκονται, επίσης, το ΣΔΟΕ και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Κατά της επιβολής του προστίμου, ο επιχειρηματίας μπορεί να ασκήσει προσφυγή ενώπιον του Γενικού Γραμματέα Εμπορίου ή του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ανάλογα με τον τόπο και τα ελεγκτικά όργανα που πραγματοποίησαν τον σχετικό έλεγχο. Σε περίπτωση απόρριψης της προσφυγής έχει το δικαίωμα να προσφύγει στα Διοικητικά Δικαστήρια.

Επειδή η προθεσμία λήγει αύριο και επειδή η υπουργική απόφαση προβλέπει «τσουχτερά» πρόστιμα για τους παραβάτες, πρέπει να προβείτε άμεσα, εφόσον δεν το έχετε ήδη κάνει, στην προμήθεια του POS για την επιχείρησή σας και στη λειτουργικότητα του συστήματος, καθώς δεν επιτρέπονται περαιτέρω λάθη και επιβαρύνσεις σε αυτές τις ούτως ή άλλως δύσκολες εποχές.

Να υπενθυμίσουμε, τέλος, ότι, οι συνάδελφοι που έχουν προβεί σε έναρξη δραστηριότητας από 17 Ιουνίου και μέχρι αύριο, έχουν ακόμη ένα μήνα παράταση, μέχρι 27 Αυγούστου. Από εκεί και πέρα όλοι όσοι προβαίνουν σε έναρξη ή μεταβολή δραστηριότητας οφείλουν να συμμορφώνονται εντός μηνός από την έναρξη ή τη μεταβολή.

Επειδή τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται συνωστισμός στις τράπεζες για την έγκαιρη παραλαβή των POS, η ΕΣΕΕ ζήτησε από τη γενική γραμματεία Εμπορίου μία άτυπη ανοχή έναρξης των ελέγχων στην αγορά μετά τις 31/7/17. Παράλληλα, παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για τις ανάγκες των μελών σας στα αυτοκόλλητα κατοχής POS, τα οποία έχει εκδώσει η ΕΣΕΕ, ώστε να σας προμηθεύσουμε με τις σχετικές ποσότητες για την αποφυγή περιττών ελέγχων».

Πηγή: reader.gr