Διπλό «χτύπημα» 7 δισ. σε 6 μήνες για φόρους εισοδήματος και ακινήτων

Gazzetta team
Διπλό «χτύπημα» 7 δισ. σε 6 μήνες για φόρους εισοδήματος και ακινήτων
Τι σημαίνει αυτό; Ότι συνολικά σε ένα εξάμηνο φέτος, οι Έλληνες φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ και πρόσθετους φόρους εισοδήματος περί τα 7 δισ.ευρώ.

Δεν πρόλαβαν να συνέλθουν καν οι Έλληνες φορολογούμενοι από το σοκ που τους προκάλεσαν οι 6.110.840 δηλώσεις Ε1 που υπέβαλαν μέχρι την περασμένη Παρασκευή στο Taxisnet και τα 3,684 δισεκατομμύρια ευρώ που βεβαίωσε σαν πρόσθετο φόρο εισοδήματοςη Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για το 2016 σε 2,5 εκατομμύρια υπόχρεους (1.450 ευρώ κατά μέσον όρον επιπλέον) και 6,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να μπουν ξανά από τα τέλη Αυγούστου στο Taxisnet για να βρουν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ που θα τους καλούν να πληρώσουν επιπρόσθετα άλλα 3,36 δισεκατομμύρια ευρώ (με βάση την περσινή εκκαθάριση του φόρου ακινήτων).

Τι σημαίνει αυτό; Ότι συνολικά σε ένα εξάμηνο φέτος, οι Έλληνες φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ και πρόσθετους φόρους εισοδήματος περί τα 7 δισ.ευρώ.

Για τον ΕΝΦΙΑ πάντως το υπουργείο Οικονομικών έχει προαναγγείλει πως θα πληρωθεί εφέτος σε 5 μηνιαίες δόσεις, με πρώτη τον Σεπτέμβριο και τελευταία τον Ιανουάριο του 2018. Όπως έχει φανεί στην πράξη πάντως, τουλάχιστον 500-600 εκατομμύρια ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ αναμένεται να μείνουν απλήρωτα και το δημόσιο θα τα εισπράξει με κατασχέσεις, αδειάζοντας τραπεζικούς λογαριασμούς οφειλετών ως χρέη παρελθόντων φορολογικών ετών.

Και επειδή τα λάθη δεν λείπουν ποτέ από τις υποβολές των δηλώσεων, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να σπεύσουν από τώρα κιόλας για να διαπιστώσουν αν είναι σωστή η εικόνα της ακίνητης περιουσίας τους, όπως αυτή εμφανίζεται στο Taxisnet πως ήταν κατά την 1η Ιανουαρίου 2018. Ιδιαίτερα οι κληρονόμοι ή όσοι έκαναν αγορές και έχουν αλλαγές σε σχέση με το Ε9 του 2016, θα πρέπει να εντοπίσουν έγκαιρα τυχόν ανακρίβειες και να τις διορθώσουν.

Αν έχουν καθυστερήσει όμως ήδη να το πράξουν, θα επιβαρυνθούν και το διοικητικό πρόστιμο των 100 ευρώ για την εκπρόθεσμη δήλωση που θα υποβάλλουν. Σε περιπτώσεις που οι αλλαγές έπρεπε να είχαν δηλωθεί πριν τον Σεπτέμβριο του 2016, έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν να υπαχθούν στις ρυθμίσεις του ν.4446/2016 για την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων, καθώς αυτή επιτρέπει να υποβληθούν εκπρόθεσμα διορθωτικές δηλώσεις χωρίς την επιβολή του σχετικού προστίμου.

Πηγή: protothema.gr