Ο Βαρουφάκης απαντά: Το plan Β δεν ήταν ασαφές, ο Τσίπρας με επέλεξε γι'αυτό

Gazzetta team
Ο Βαρουφάκης απαντά: Το plan Β δεν ήταν ασαφές, ο Τσίπρας με επέλεξε γι'αυτό
Μέσω της εφημερίδας Guardian, ο Γιάνης Βαρουφάκης «απαντά» στον Αλέξη Τσίπρα, κατηγορώντας τον για «βαθιά ασυνέπεια».

Απέρριψε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, με επιστολή του προς τον Guardian, την κριτική που του άσκησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στην ίδια εφημερίδα.

Συγκεκριμένα, καταλόγισε στον πρωθυπουργό βαθιά ασυνέπεια, δεδομένου ότι –όπως αναφέρει- του παρουσίασε τα σχέδιά του για να αποτρέψει την επιθετικότητα της τρόικας και για να αποτρέψει πιθανό αδιέξοδο με τυχόν εκδίωξη της Ελλάδας από την Ευρωζώνη πριν από τις εκλογές του 2015 και στη συνέχεια επιλέχθηκε από τον ίδιο για τη θέση του υπουργού Οικονομικών.

«Η ήμουν η σωστή επιλογή να κηρύξω τη σύγκρουση με την τρόικα διότι τα σχέδιά μου ήταν πειστικά ή τα σχέδιά μου δεν ήταν πειστικά και επομένως ήμουν η λάθος επιλογή ως ο πρώτος του υπουργός Οικονομικών», σημείωσε στην επιστολή – απάντησή του.

Κατά τον κ. Βαρουφάκη, είναι ανόητο αν και διορατικό το επιχείρημα ότι ο ίδιος υπήρξε η σωστή επιλογή για την αρχική αντιπαράθεση και ότι το σχέδιο Β (που παρουσίασε) ήταν αόριστο και δεν άξιζε καν τον κόπο να συζητηθεί.

Όπως υποστήριξε, αποκαλύφθηκε η αδυναμία να διατηρήσεις την ριζοσπαστική κριτική του στους προκατόχους τους, όπως και το γεγονός ότι υιοθέτηση το δόγμα ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση.




Αναλυτικά η επιστολή Βαρουφάκη

Τα μεικτά μηνύματα του Αλέξη Τσίπρα για την τοποθέτηση μου ως υπουργός Οικονομικών

«Σε συνέντευξη του στον Guardian, ο έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έχοντας παραδεχθεί ότι έκανε "μεγάλα λάθη", ρωτήθηκε αν το να με διορίσει πρώτο του υπουργό Οικονομικών ήταν ένα από αυτά. Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, ο Τσίπρας είπε: Ο Βαρουφάκης… ήταν η σωστή επιλογή για την αρχική στρατηγική "πολιτικής σύγκρουσης", αλλά απορρίπτει το σχέδιο που παρουσίασε αν η Ελλάδα είχε αναγκαστεί να κάνει τη δραματική μετάβαση σε ένα νέο νόμισμα ως "τόσο ασαφές, που δεν άξιζε να το συζητάμε".

Με δεδομένο ότι παρουσίασα τα σχέδια μου στον κ. Τσίπρα για την αποτροπή της επιθετικότητας της τρόικας και για απάντηση σε ένα πιθανό αδιέξοδο (και κάθε κίνηση από την τρόικα να εκδιώξει την Ελλάδα από την Ευρωζώνη) πριν κερδίσουμε τις εκλογές τον Ιανουάριο του 2015 και επιλέχθηκα από αυτόν ως υπουργός Οικονομικών (θα υπέθετε κανείς) με βάση την αξία, η απάντησή του αντικατοπτρίζει μία βαθιά ασυνέπεια.

Είτε ήμουν η σωστή επιλογή για να ηγηθώ της "σύγκρουσης" με την τρόικα των πιστωτών της Ελλάδας γιατί τα σχέδιά μου ήταν πειστικά, είτε τα σχέδια μου δεν είτε πειστικά και επομένως, ήμουν η λάθος επιλογή για τη θέση του πρώτου του υπουργού Οικονομικών.

Το επιχείρημα του κ. Τσίπρα ότι ήμουν και η σωστή επιλογή για την αρχική σύγκρουση και το ότι το σχέδιο Β μου ήταν τόσο αόριστο που δεν άξιζε το κόπο να μιλάμε καν γι’ αυτό είναι ανόητο, αλλά και διορατικό, διότι αποκαλύπτει την αδυναμία διατήρησης μιας ριζοσπαστικής κριτικής των προκατόχων του όσο υιοθετεί το δόγμα της TINA (Τhere is no alternative – Δεν υπάρχει εναλλακτική).

Καθώς η άποψή μου για τα γεγονότα του 2015 είναι καταγεγραμμένη (βλ. το τελευταίο βιβλίο μου "Ενήλικες στο Σωμάτιο"), δεν επιθυμώ να προσθέσω κάτι εδώ γι’ αυτήν την περίοδο. Αυτό που έχει σημασία τώρα είναι το καθήκον να τερματιστεί η απερήμωση της Ελλάδας, η οποία προχωράει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς σύμφωνα με τους όρους του τρίτου μνημονίου, των νέων μη βιώσιμων δανείων και της αυθαίρετης, αυτοπεριοριζόμενης και αυτοκαταστροφικής οικονομικής ανάπτυξης.

Είναι η τακτική του «υποδειγματικού κρατουμένου» στους δανειστές μας ένα καλύτερο σχέδιο από αυτό που ο κ. Τσίπρας απέρριψε ως «αδύναμο και αναποτελεσματικό»; Αυτό είναι το ερώτημα.

Γιάνης Βαρουφάκης
Αθήνα».