Αύριο Τρίτη βγαίνουμε στις αγορές!

Gazzetta team
Αύριο Τρίτη βγαίνουμε στις αγορές!
Εντολή στις τράπεζες για την έκδοση πενταετούς ομολόγου έδωσε σήμερα Δευτέρα η κυβέρνηση, ενώ αύριο το πρωί αναμένεται να ανακοινωθεί το επιτόκιο της έκδοσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, στόχος της κυβέρνησης με αυτή την έκδοση είναι αφενός να μειώσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για το 2019 και να προετοιμάσει το έδαφος για επόμενες εκδόσεις διαμορφώνοντας ανάλογα την καμπύλη επιτοκίων (yield curve).

«Είναι το πρώτο βήμα για να έρθουμε κοντά και πάλι με τις αγορές», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά την ενημέρωση των επενδυτών.

Ένα μέρος των χρημάτων που θα αντληθούν θα χρησιμοποιηθούν για να αποπληρωθεί το ομόλογο λήξης 2019 που εξέδωσε η κυβέρνηση Σαμαρά το 2004, ενώ το υπόλοιπο μέρος θα αξιοποιηθεί σε ενδεχόμενες υπόλοιπες εκδόσεις ή για την ενίσχυση του «μαξιλαριού ρευστότητας» (capital buffer) που απαιτείται να διατηρεί η χώρα προκειμένου να εκδίδει ομόλογα.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση, το Ελληνικό Δημόσιο προσέλαβε τις τράπεζες BNP, Bank of America Merrill Lynch, Citi, Deutsche Bank, HSBC, ως αναδόχους προκειμένου να προχωρήσουν στην έκδοση νέου ομολόγου πενταετούς διάρκειας.

Παράλληλα, το ελληνικό δημόσιο απευθύνει πρόσκληση στους κατόχους των ομολόγων που εκδόθηκαν το 2014 και ωριμάζουν το 2019, για «ρολάρισμα» των τίτλων, με νέους λήξης το 2022.

Η αποτίμηση του τίτλου αναμένεται να πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη 25 Ιουλίου.

Οι στόχοι της κυβέρνησης

Σε κόστος δανεισμού κάτω του 4,8% στοχεύει η κυβέρνηση στην πρώτη δοκιμαστική έξοδο της χώρας στις αγορές μετά το 2014 και όλες οι ενδείξεις δείχνουν πως θα το επιτύχει με άνεση.

Η χρηματοδότηση της Ελλάδας έως το 2019 είναι πλήρως εξασφαλισμένη από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα στήριξης. Με δεδομένη την επάρκεια χρηματοδότησης του προγράμματος, στόχος της εξόδου της Ελλάδας στις αγορές με το νέο πενταετές ομόλογο είναι η δημιουργία αξιόπιστης καμπύλης αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομολόγων η οποία θα επιτρέψει σε όλους τους δρώντες στην ελληνική οικονομία και κυρίως σε τράπεζες και επιχειρήσεις να χρηματοδοτηθούν φθηνότερα.

Για να το πετύχει αυτό ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους έχει κάνει προετοιμασία ώστε το νέο πενταετές ομόλογο αγγλικού δικαίου να λάβει κουπόνι κοντά στο 4,6%. Με ένα τέτοιο κουπόνι η τελική απόδοση του θα διαμορφωθεί στο 4,75%. Να σημειωθεί πως το πενταετές ομόλογο που εξέδωσε η κυβέρνηση Σαμαρά το 2014 έφερε κουπόνι 4,75% και απόδοση 4,95%.

Παρά τις περί του αντιθέτου συμβουλές, η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί δοκιμαστική έξοδο της χώρας στις αγορές, με την έκδοση ομολόγου 5ετούς διάρκειας.

Αυτή η εβδομάδα έμοιαζε ως τελευταία ευκαιρία για την κυβέρνηση για να βγει στις αγορές εντός του καλοκαιριού προκειμένου να ξεφύγει, επικοινωνιακά, από τις αποκαλύψεις Βαρουφάκη και το μέτωπο αντιπαράθεσης που άνοιξε με την δικαιοσύνη.

Να υπενθυμίσουμε ότι η ΕΚΤ από τη μεριά της προειδοποίησε πως η έκδοση ομολόγου πρέπει να αποτελεί μια καλή βάση εκκίνησης για τις επόμενες εκδόσεις ομολόγων και όχι επικοινωνιακό «πυροτέχνημα».

Πηγή: insider.gr