Οι αγελάδες «κρατούν» το κλειδί για τη θεραπεία του HIV

Gazzetta team
Οι αγελάδες «κρατούν» το κλειδί για τη θεραπεία του HIV
Αξιοσημείωτη ικανότητα να καταπολεμούν τον ιό HIV έχουν οι αγελάδες, γεγονός που δίνει ελπίδα στους επιστήμονες ότι μπορεί να ανακαλύψουν το μυστικό για το πολυπόθητο εμβόλιο, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής The Independent.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα των θηλαστικών αυτών παράγει άμεσα ειδικά αντισώματα τα οποία έχει διαπιστωθεί ότι «ουδετεροποιούν» τον φονικό ιό.

Στους ανθρώπους, μόνο το 10-20% αναπτύσσουν εξουδετερωτικά αντισώματα (bnAbs), αλλά ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, αρχίζουν να τα αναπτύσσουν δύο χρόνια μετά την προσβολή από τον ιό του AIDS.

Οι επιστήμονες, όμως, ανακάλυψαν ότι στις αγελάδες αυτό συμβαίνει μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες από τη μόλυνσή τους. Είναι η πρώτη φορά που η ανοσοποίηση είχε ως αποτέλεσμα την άμεση παραγωγή αντισωμάτων του HIV. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Υγείας, πρόκειται για ένα «τεράστια άλμα προς τα εμπρός».

«Από τα πρώτα χρόνια της επιδημίας είχαμε διαπιστώσει ότι ο HIV κατορθώνει να διαφεύγει της ανοσοποίησης και για τον λόγο αυτό αναζητούμε ξεχωριστά ανοσοποιητικά συστήματα που παράγουν εξουδετερωτικά αντισώματα του HIV», σχολιάζει ο διευθυντής Άντονι Φοκ.

Σύμφωνα με μία θεωρία, ο λόγος που διαθέτουν οι αγελάδες αυτά τα ισχυρά αντισώματα είναι το ιδιαίτερα ανεπτυγμένο γαστρεντερικό τους σύστημα, με το στομάχι τους να περιλαμβάνει πολλά «διαμερίσματα» με σκοπό τη χώνεψη των χόρτων που μυρικάζουν.

Οι ερευνητές ελπίζουν τώρα ότι θα μπορέσουν να αναπαράγουν τα αντισώματα από τις αγελάδες με σκοπό να αναπτύξουν θεραπείες και φάρμακα για την καταπολέμηση του HIV.

Πηγή: reader.gr