Ισχυρές μετασεισμικές δονήσεις στην Κω

Gazzetta team
Ισχυρές μετασεισμικές δονήσεις στην Κω
Το επίκεντρό τους ήταν ανάμεσα στην Κω και την Αλικαρνασσό.

Ανησυχία στους κατοίκους και τους τουρίστες στην Κω προκάλεσαν δύο νέοι ισχυροί μετασεισμοί μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ο πρώτος στις 20:09 και 4,7 Ρίχτερ ο δεύτερος στις 20:25 χθες που ταρακούνησαν το νησί.

Το επίκεντρό τους ήταν ανάμεσα στην Κω και την Αλικαρνασσό (9 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αλικαρνασσού και 24 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Κεφάλου αντίστοιχα), ήταν επίσης επιφανειακοί. Η μετασεισμική ακολουθία εξελίσσεται ομαλά με δεκάδες μικρότερους μετασεισμούς.

Το απόγευμα του Σαββάτου ολοκληρώθηκε και η αυτοψία στο λιμάνι από τους λιμενολόγους του Υπουργείου Υποδομών- Μεταφορών και τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Λιμένων, με την παρουσία του γ.γ. Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής, Χρήστου Λαμπρίδη και του γ.γ. Υποδομών, Γιώργου Δέδε.

Μετά από ενδελεχή έλεγχο από εξειδικευμένους δύτες, ο κρηπιδότοιχος του λιμανιού έχει αντέξει.

Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Λιμένων και Λιμενικής Πολιτιής του Υπουργείου Ναυτιλίας αποφασίστηκε να κατασκευαστεί προσωρινά μια τσιμεντένια ράμπα -καθώς μεγάλο μέρος στο εσωτερικό του λιμανιού έχει υποστεί καθίζηση- ώστε να μπορέσουν να αρχίσουν να εξυπηρετούνται τα πλοία της ακτοπλοϊας. Στη συνέχεια αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για την πλήρη λειτουργική αποκατάσταση του λιμανιού.

Προς το παρόν, η ενδο-δωδεκανησιακή ακτοπλοϊκή σύνδεση, καθώς και η σύνδεση με την Τουρκία, διεξάγεται από τον προβλήτα της ΔΕΗ, ενώ τα μεγάλα επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία που συνδέουν την Κω με τον Πειραιά προσεγγίζουν στο λιμάνι της Κεφάλου και στο Μαστιχάρι, κατά περίπτωση.

Λέκκας: Το ρήγμα έχει ενεργοποιηθεί σχεδόν σε όλο το μήκος του

Για την μετασεισμική δραστηριότητα, μίλησε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ κ. Ευθύμιος Λέκκας. Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, το μοναδικό πρόβλημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο νησί είναι η μη λειτουργία του λιμένα, η οποία πρόκειται να αντιμετωπιστεί με την αρχική απόδοση ενός μικρού κομματιού.

Ο κ. Λέκκας χαρακτήρισε θετική τη μετασεισμική δραστηριότητα, ενώ τόνισε πως το συγκεκριμένο ρήγμα έχει ενεργοποιηθεί σχεδόν σε όλο το μήκος του, αφήνοντας πολύ μικρό περιθώριο για ισχυρούς μετασεισμούς.

Πηγή: thetoc.gr