Έξαλλοι οι κάτοικοι της Μήλου με τον δήμαρχο

Gazzetta team
Έξαλλοι οι κάτοικοι της Μήλου με τον δήμαρχο
Καταγγελίες για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο νησί από την έλλειψη νερού και τις ακαθαρσίες με τα λύματα και τα απορρίμματα κάνουν οι κάτοικοι, βάζοντας στο «στόχαστρο» το δήμαρχο.

Επειτα από συγκέντρωση που έκαναν έξω από το δημαρχείο της Μήλου, σε επιστολή διαμαρτυρίας τους οι κάτοικοι κάνουν λόγο για προβλήματα που αποτελούν κίνδυνο για τη σοβαρή υγεία και απαιτούν την άμεση επίλυσή τους.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου επέβαλε πρόστιμο 42.000 ευρώ στον δήμο Μήλου για παράβαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, για απόρριψη λυμάτων.

Στην επιστολή τους, οι κάτοικοι αναφέρουν ότι αρκετοί οικισμοί του νησιού δεν είχαν νερό επί σειρά ημερών, ενώ σε άλλους το νερό είναι ακατάλληλο για χρήση.

Ακόμη, κάνουν λόγο για ανεξέλεγκτη διάθεση λυμάτων σε διάφορα σημεία του νησιού, από το δημοτικό αποχετευτικό δίκτυο, όπως και ότι δεν γίνεται αποκομιδή των απορριμμάτων σε τακτά διαστήματα, ενώ όλα τα σκουπίδια καταλήγουν σε ανεξέλεγκτη χωματερή.

Η επιστολή διαμαρτυρία κατοίκων την Μήλου στον Δήμαρχο Μήλου Γεράσιμο Δαμουλάκη

Μετά την σημερινή συγκέντρωση στο Δημαρχείο Μήλου επιδόθηκε επιστολή με τα αιτήματα των συγκεντρωμένων συμπολιτών μας που εκτός από τον Δήμο απευθύνονται και στο Υπουργείο Υγείας και Εσωτερικών και την Περιφέρεια Ν.Αιγαίου.

Προς
1) Δήμο Μήλου
2) Υπουργείο Εσωτερικών
3) Υπουργείο Υγείας
4) Περιφέρεια Ν. Αιγαίου

ΘΕΜΑ: «Ύδρευση, αποχέτευση & απορρίμματα Δήμου Μήλου. Κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία.»

Αξιότιμοι Κυρίες & Κύριοι Σήμερα, Κυριακή 16/7/2017 στις 10 το πρωί, συγκεντρωθήκαμε έξω από το δημοτικό κατάστημα κάτοικοι της Μήλου, διαμαρτυρόμενοι για την συνεχιζόμενη απαράδεκτη κατάσταση, που επικρατεί στον δήμο μας εδώ και δύο χρόνια, χωρίς μέχρι τώρα να έχουν δοθεί λύσεις στα παρακάτω θέματα: 1) Ξεκινώντας από το θέμα της ύδρευσης. Είναι απαράδεκτο, αρκετοί οικισμοί του νησιού μας να μην έχουν νερό επί σειρά ημερών, ενώ κάποιοι άλλοι να έχουν εντελώς ακατάλληλο για χρήση νερό κι αυτό εκ περιτροπής.

Επίσης , σύμφωνα με τις δηλώσεις της εταιρείας που ανέλαβε να λύσει το πρόβλημα, το νερό της δεξαμενής του Κάστρου είναι ακατάλληλο για πάσα χρήση (παραπέμπουμε στα πρακτικά συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου). Παράλληλα, όλο το νησί στερείται επάρκειας νερού γιατί ο δήμος δεν είχε προβλέψει την ποσότητα που θα χρειαζόταν, λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης, η οποία διαφαινόταν εδώ και καιρό από την διεθνή τάση.

2) Στο θέμα της αποχέτευσης.

Είναι απαράδεκτο, το 2017 και μετά από 7 χρόνια παραμονής στο αξίωμα του σημερινού δημάρχου, να εξακολουθεί να υπάρχει θέμα σοβαρής υποβάθμισης του περιβάλλοντος και κινδύνων για την δημόσια υγεία λόγω της ανεξέλεγκτης διάθεσης των λυμάτων σε διάφορα σημεία του νησιού, από το δημοτικό αποχετευτικό δίκτυο. Απόρροια αυτής της κατάστασης ήταν και το πρόστιμο που επεβλήθη πρόσφατα από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου στον δήμο, ύψους 42.000 €, μετά από καταγγελίες πολιτών και φορέων του νησιού.

3) Στο θέμα των απορριμμάτων.

Δεν λειτουργεί η ανακύκλωση, με αποτέλεσμα να έχει απαξιωθεί εντελώς από τους κατοίκους και, παρά την αυξημένη τουριστική κίνηση, δεν γίνεται αποκομιδή των απορριμμάτων σε τακτά διαστήματα, ενώ όλα καταλήγουν σε ανεξέλεγκτη χωματερή. Στο νησί μας εξακολουθεί να λειτουργεί ένας από τους 16 χώρους ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων για τους οποίους η χώρα μας πληρώνει σημαντικό πρόστιμο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μετά τα παραπάνω εκτεθέντα και λόγω της αδιαφορίας του δημάρχου, καλούμε όλους τους δημοτικούς συμβούλους και κάθε αρμόδιο όργανο της πολιτείας να αναλάβουν τις προσωπικές και πολιτικές τους ευθύνες. Ζητάμε:

1) Πόσιμο και επαρκές νερό σε όλο το νησί.
2) Άμεση συμμόρφωση με τους διεθνείς κανονισμούς διάθεσης λυμάτων.
3) Εφαρμογή του τοπικού σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων σύμφωνα με το περιφερειακό σχέδιο διαχείρισης και τον εθνικό σχεδιασμό.
4) Να σταματήσει η ανεξέλεγκτη διάθεση και να δημιουργηθεί χώρος υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων.

Αυτονόητο είναι ότι πρέπει να λειτουργήσει άμεσα η ανακύκλωση.
Δηλώνουμε ότι:
1) Αρνούμαστε να πληρώσουμε τα πάγια τέλη των λογαριασμών ύδρευσης για το διάστημα που δεν έχουμε νερό ή που το νερό είναι ακατάλληλο για οποιαδήποτε χρήση.
2) Αρνούμαστε να πληρώνουμε τα τέλη αποχέτευσης τη στιγμή που τα λύματα δεν καταλήγουν στον βιολογικό καθαρισμό.
3) Δεν δεχόμαστε να χρεωθούν οι δημότες της Μήλου το πρόστιμο που έχει ήδη επιβληθεί στον δήμο για το ζήτημα των λυμάτων καθώς και για τυχόν νέα πρόστιμα. Τα πρόστιμα αυτά πρέπει να πληρωθούν από τον ίδιο τον δήμαρχο που έχει την αποκλειστική ευθύνη.

Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΜΗΛΟΥ

Πηγή: thetoc.gr