Οι αποκαλυπτικοί διάλογοι Τσίπρα-Βαρουφάκη το βράδυ του δημοψηφίσματος

Gazzetta team
Οι αποκαλυπτικοί διάλογοι Τσίπρα-Βαρουφάκη το βράδυ του δημοψηφίσματος
Τη δική του, άκρως ενδιαφέρουσα, εκδοχή για όσα διαμείφθησαν μεταξύ του ίδιου και του Αλέξη Τσίπρα, μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2015, αποκάλυψε ο Γιάνης Βαρουφάκης, στο νέο του βιβλίο «Adults in the Room».

Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι διάλογοι στην τελευταία συνάντηση του Γιάνη Βαρουφάκη με τον Αλέξη Τσίπρα, το βράδυ του δημοψηφίσματος:

«Στη 1.30 π.μ. μπήκα στο γραφείο του. Με κοίταξε και μου είπε: Τα κάναμε σαλάτα». Ο Βαρουφάκης διαφώνησε, παραδέχθηκε ότι έγιναν πολλά λάθη, αλλά μια νύχτα σαν εκείνη θα έπρεπε να πανηγυρίζουν το 62% του «Όχι».

«Με ρώτησε αν θα άνοιγαν σύντομα οι τράπεζες, αναζητώντας δικαιολογίες για τη συνθηκολόγησή του». Ο Βαρουφάκης έκανε πως δεν καταλάβαινε και του πρότεινε για πολλοστή φορά να ξεκινήσουν την έκδοση ηλεκτρονικών IOUs στη βάση μελλοντικών τόκων και να «κουρέψουν» τα ομόλογα SMP του Ντράγκι.

«Ή ενεργοποιείς το σχέδιό μας ή παραδίνεσαι» είπε στον πρωθυπουργό. Κατόπιν ο Τσίπρας τού είπε:

«Κοίταξε, Γιάνη, οι προβλέψεις σου ήταν σωστές. Αλλά να ποιο είναι το πρόβλημα. Αν άλλες κυβερνήσεις έδιναν αυτά που έδωσα εγώ, η τρόικα θα είχε κλείσει τη συμφωνία. Τους έδωσα περισσότερα από όσα τους έδωσε ποτέ ο Σαμαράς και ακόμη θέλουν να με τιμωρήσουν, όπως είχες πει. Ας δούμε το θέμα κατάματα. Δεν θέλουν να δώσουν συμφωνία ούτε σε εσένα ούτε σε εμένα... Με το 62% εμένα δεν μπορούν να με αγγίξουν. Εσένα μπορούν να σε καταστρέψουν».

Και συνεχίζει ο κ. Βαρουφάκης στο βιβλίο του: «Εκείνη τη στιγμή ο Αλέξης μού εκμυστηρεύθηκε κάτι που δεν περίμενα. Μου είπε ότι φοβόταν να μην πάμε σε νέο Γουδή, αν επιμέναμε. Μετά υπαινίχθηκε ότι ετοιμαζόταν κάτι σαν πραξικόπημα και ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Στουρνάρας και οι μυστικές υπηρεσίες ήταν σε συναγερμό».

Το παρασκήνιο του πρώτου εξαμήνου του 2015, σύμφωνα πάντα με το βιβλίο του Γιάννη Βαρουφάκη, αποκαλύπτεται και στους διαλόγους που παρουσιάζει το Πρώτο Θέμα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Βαρουφάκης αποκαλύπτει το «άδειασμα» Τσίπρα σε έναν από τους βασικούς του συνεργάτες, τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, αλλά και το πώς ο πρωθυπουργός κάλυψε τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη, ο οποίος κατά τον Βαρουφάκη ήταν ένας αποστάτης.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης περιγράφει το πώς η κυβέρνηση Τσίπρα χειρίστηκε, με άγνοια κινδύνου και σπασμωδικές ενέργειες τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές κατά το δραματικό πρώτο εξάμηνό της στην εξουσία. Ο Βαρουφάκης αποτυπώνει τον πραγματικό ρόλο καθενός από τα βασικά στελέχη του κυβερνητικού επιτελείου. Κυρίως, όμως, ο πρώην υπουργός Οικονομικών πιστοποιεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας γνώριζε εξαρχής τα πάντα, για την απάτη του προγράμματος Θεσσαλονίκης, το εναλλακτικό σύστημα πληρωμών, το Plan X, το «ριφιφί στο Νομισματοκοπείο» κ.λ.π.

«Έξοδος στις αγορές πτωχευμένοι»

Στο μεταξύ, σε άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών, με τίτλο «Στις αγορές πτωχευμένοι 2.0», ο Γιάνης Βαρουφάκης χαρακτηρίζει επικίνδυνο ψέμα τις υποσχέσεις για «επιτυχία» αναφορικά με την έξοδο στις αγορές.

Ο πρώην υπουργός εξηγεί τι σημαίνει έξοδος στις αγορές «και γιατί δεν έχει καμία σημασία είτε βγούμε σε αυτές είτε όχι».

Χρησιμοποιεί μάλιστα σειρά άρθρων που είχε γράψει το 2014, την περίοδο της προηγούμενης έκδοσης ομολόγου από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου.

Λέει χαρακτηριστικά: «Την 20ή Φεβρουαρίου 2014, σε μια περίοδο που η τότε κυβέρνηση ύφαινε το αφήγημα του greek success story στον καμβά της φιλολογίας περί εξόδου στις αγορές, δημοσίευσα άρθρο στο protagon.gr με τίτλο Στις αγορές, πτωχευμένοι! Το άρθρο αναφερόταν στο σχέδιο του Βερολίνου για την Ελλάδα των επόμενων ετών. Ονομάζοντάς το «3ο, κρυφό, Μνημόνιο» αναφερόμουν στα τρία βασικά συστατικά του:

Πρώτον, ότι «δεν περιέχει το κούρεμα, το οποίο θα μπορούσε να βγάλει το ελληνικό κράτος από τη διαχρονική κατάσταση χρεοκοπίας (κοινώς, την αδυναμία να εξυπηρετεί τα χρέη του μακροπρόθεσμα, ακόμα και μετά από μια γενναία επιμήκυνση μετά μείωσης του επιτοκίου κατά μισή με μία μονάδα)».

Δεύτερον, «δεν περιέχει καμία πρόβλεψη για κοινό, ευρωζωνικό χρέος (πχ ευρωομόλογα)». Και, τρίτον, «προσπαθεί να πείσει ότι δεν θα χρειαστούν νέα μνημονιακά δάνεια καθώς η έξοδος στις αγορές είναι ζήτημα χρόνου».

Σας θυμίζει κάτι εκείνο το σχέδιο; Δεν είναι πανομοιότυπο με αυτά που σήμερα παρουσιάζει η τρόικα, αλλά και η ελληνική κυβέρνηση, ως το νέο greek success story; Δεν εγείρει ακριβώς το ίδιο ερώτημα με εκείνο που έθετα στις 20 Φεβρουαρίου 2014, δηλαδή: «Γιατί βοηθά να δανειστούμε από ιδιώτες όσο παραμένουμε πτωχευμένοι, ακόμα κι αν εκείνοι -για δικούς τους λόγους- μας δανείσουν;».

Και καταλήγει: «Αφιερωμένο εξαιρετικά στους συντρόφους με τους οποίους πείσαμε τον ελληνικό λαό το Γενάρη του 2015 να θέσουμε τέλος σε αυτήν τη μισάνθρωπη κατάσταση».

Πηγή: reader.gr