Τι σχέση έχει η μαφία με τις πυρκαγιές στο Βεζούβιο;

Gazzetta team
Τι σχέση έχει η μαφία με τις πυρκαγιές στο Βεζούβιο;
Eάν καεί ένα οικόπεδο βάσει νόμου δεν μπορεί να ανοικοδομηθεί τίποτα πάνω σε αυτό για 15 χρόνια, αυτό σημαίνει: ή δίνεις εξ αρχής χρήματα στη μαφία ή οι μαφιόζοι καίνε το οικόπεδο για να μην πάρεις την άδεια οικοδόμησης.

Τουρίστες που στέκουν έντρομοι, κοιτάζοντας πίσω τους τη φωτιά να φουντώνει στο δάσος και τον καπνό που βγαίνει πάνω από το λόφο. Άνθρωποι μεταφέρονται με μικρές βάρκες από το Σαν Βίτο λο Κάπο, ένα χωριό της Σικελίας. Παρόμοιες εικόνες επικρατούν και στην περιοχή της νότιας Ιταλίας, στη Μπαζιλικάτα. Πολλοί χώροι κάμπινγκ εκκενώθηκαν. Ο Βεζούβιος εν τω μεταξύ γέμισε καπνό λόγω του ηφαιστείου που πριν από λίγες μέρες εξερράγη. «Οι πυρκαγιές θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων κατοίκων και τουριστών», επισημαίνει η WWF.

Τι είναι η «μαφία του περιβάλλοντος»;

Αυτές είναι μόνο κάποιες σκηνές από όσα συνέβησαν στη νότια Ιταλία πριν από λίγες μέρες. Πυρκαγιές, φωτιές και καπνοί παντού. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της περιβαλλοντικής οργάνωσης Legambiente, από τα μέσα Ιουλίου έως τώρα έχουν καεί τόσες δασικές εκτάσεις όσες δεν κάηκαν συνολικά όλο τον προηγούμενο χρόνο. Σύμφωνα με την υπηρεσία πολιτικής προστασίας η ζήτηση για πυροσβεστικά αεροσκάφη ήταν τόσο υψηλή όσο ποτέ άλλοτε. Το 2017 για την Ιταλία όσον αφορά τα δάση της ήταν ένα φρικτό έτος.

«Η Σικελία καίγεται και αν δεν δράσουμε εγκαίρως θα μείνουν μόνο στάχτες», προειδοποιεί τώρα ο Φραντσέσκο Τανάσι, ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης υπέρ της Προστασίας του Καταναλωτή Codacons. Ένα μεγάλο τμήμα της χώρας υποφέρει από τα μεγάλα κύματα ζέστης και ξηρασίας, σε κάποιες περιοχές δεν έχει βρέξει για μήνες. «Δεν φταίει μόνο το κλίμα γι΄ αυτό. Πίσω από τις πυρκαγιές κρύβεται κυρίως η "μαφία του περιβάλλοντος" και οι πυρομανείς», αναφέρεται σε έκθεση της Legambiente. Με τον όρο «μαφία του περιβάλλοντος»εννοούνται οι οργανώσεις που διαπράττουν εγκλήματα κατά του περιβάλλοντος. Αυτή ευθύνεται και για την παράνομη αποκομιδή σκουπιδιών.

«Η Ιταλία καίγεται κάθε καλοκαίρι. Καίγεται λόγω των εγκληματικών ενεργειών του ανθρώπου, μαφιόζου και μη μαφιόζου», γράφει η Legambiente. Στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο από τις πυρκαγιές χωλαίνουν τα σχέδια για τα επείγοντα περιστατικά.
Οι δραστηριότητες της μαφίας στο Βεζούβιο

Ο καπνός που προκαλούν οι φωτιές γύρω από το Βεζούβιο είναι ορατός αυτό το διάστημα. Οι άνθρωποι που κατοικούν στους πρόποδες του ηφαιστείου, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, παραπονιούνται για τα σκουπίδια που μαζεύονται εκεί παράνομα εδώ και χρόνια και για τον ενδεχομένως τοξικό καπνό που δημιουργείται από την καύση τους, η οποία γίνεται χωρίς κανέναν έλεγχο. «Ο Βεζούβιος τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μια τεράστια χωματερή», αναφέρει ο συγγραφέας Ρομπέρτο Σαβιάνο που έγραψε το βιβλίο για τη μαφίας με τίτλο «Γόμμορα» για τις μηχανορραφίες της Καμόρα, της τρομερής μαφίας της Νάπολης. Σύμφωνα με τον Σαβιάνο, η μαφία κερδοσκοπεί, όχι μόνο από την παράνομη διαχείριση απορριμάτων αλλά επίσης και από την αγορά ακινήτων. Όπως αναφέρει, «εάν καεί ένα οικόπεδο βάσει νόμου δεν μπορεί να ανοικοδομηθεί τίποτα πάνω σε αυτό για 15 χρόνια, αυτό σημαίνει: ή δίνεις εξ αρχής χρήματα στη μαφία ή οι μαφιόζοι καίνε το οικόπεδο για να μην πάρεις την άδεια οικοδόμησης. Η πολιτική, όπως πάντα, δεν μπορεί να δώσει καμία λύση σ' αυτό».

Για τις πυρκαγιές δεν ευθύνονται μόνο οι εμπρηστές που συνειδητά βάζουν φωτιές. Υπάρχουν και οι αγρότες που καίνε δασικές εκτάσεις για να τις μετατρέψουν σε χωράφια ή άνθρωποι που απλά απερίσκεπτα καίνε τα σκουπίδια τους σε περιόδους καύσωνα. Οι λόγοι ποικίλουν. Σημαντικό όμως είναι οι δράστες να τιμωρούνται σκληρά, αναφέρει ο Φαμπρίτσιο Κούρκιο, προϊστάμενος της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας.

Πηγή: protothema.gr