«Παίρνουν» κεφάλια στις ΗΠΑ για τον θάνατο 40χρονης από πυρά αστυνομικών

Gazzetta team
«Παίρνουν» κεφάλια στις ΗΠΑ για τον θάνατο 40χρονης από πυρά αστυνομικών
Η επικεφαλής της αστυνομίας της Μινεάπολις Τζανέ Χάρτο υπέβαλε την παραίτησή της, κατ' απαίτηση της δημάρχου της πόλης η οποία υποστηρίζει ότι η τοπική κοινότητα δεν την εμπιστεύεται πλέον μετά τη δολοφονία μιας άοπλης Αυστραλής από αστυνομικούς.

Ο θάνατος της Τζαστίν Ντέιμοντ, 40 ετών, η οποία δέχτηκε μια σφαίρα στην κοιλιακή χώρα μέσα από το ανοιχτό παράθυρο ενός περιπολικού, συγκλόνισε την οικογένειά της, αλλά και την κυβέρνηση της Αυστραλίας. Ο Αυστραλός πρωθυπουργός μάλιστα χαρακτήρισε «εξοργιστικό» και «ανεξήγητο» το γεγονός.

Η δήμαρχος Μπέτσι Χότζις σε γραπτή ανακοίνωσή της ανέφερε ότι η Χάρτο συμφώνησε την Παρασκευή να παραιτηθεί.

«Έχασα την εμπιστοσύνη μου στην ικανότητα της Αρχηγού να μας καθοδηγεί και, από τις πολλές συζητήσεις που είχα με ανθρώπους σε όλη την πόλη, ιδίως αυτήν την εβδομάδα, είναι σαφές ότι έχει χάσει την εμπιστοσύνη και των κατοίκων της Μινεάπολις επίσης», τόνισε στην ανακοίνωσή της.

Μια συνέντευξη Τύπου στην οποία η Χότζις θα εξηγούσε την αλλαγή στην ηγεσία της αστυνομίας διακόπηκε από μια ομάδα διαδηλωτών που ζητούσαν την παραίτηση και της δημάρχου, όπως δείχνει ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο YouTube. «Δεν σε θέλουμε για δήμαρχο πια» ακούγεται να φωνάζει ένας άνδρας ενώ η Χότζις σκύβει το κεφάλι και προσπαθεί να συνεχίσει την ομιλία της αλλά η φωνή της δεν ακούγεται. "Η ηγεσία σου ήταν αναποτελεσματική. Αρκετά μας τρομοκράτησε η αστυνομία σου", συνεχίζει ο άνδρας αυτός.

Η Ντέιμοντ, η οποία είχε εγκατασταθεί στη Μινεάπολις με τον αρραβωνιαστικό της, κάλεσε η ίδια την αστυνομία για να καταγγείλει έναν πιθανό βιασμό στη γειτονιά της, γύρω στα μεσάνυχτα του περασμένου Σαββάτου. Πυροβολήθηκε από τους αστυνομικούς, τον Μοχάμεντ Νουρ και τον Μάθιου Χάριτι, που έφτασαν στο σημείο ενώ πλησίαζε στο περιπολικό τους.

Ο Χάριτι φέρεται να είπε στους ανακριτές ότι τη στιγμή που η Ντέιμοντ πλησίαζε το περιπολικό ακούστηκε ένας δυνατός θόρυβος που τον αιφνιδίασε και τότε ο Νουρ, ο οποίος καθόταν στη θέση του συνοδηγού, πυροβόλησε μέσα από το ανοιχτό παράθυρο και σκότωσε τη γυναίκα.

Η αστυνομία ανέφερε την Παρασκευή ότι πήρε κατάθεση από ένα πρόσωπο που έκανε ποδήλατο στην περιοχή και είδε τους αστυνομικούς να παρέχουν τις πρώτες βοήθειες στην 40χρονη γυναίκα.

Τα καθήκοντα της Χάρτο θα αναλάβει ο μέχρι σήμερα υπαρχηγός της, Μεντάρια Αραντόντο.

Πηγή: iefimerida.gr