Η Κως μετράει τις πληγές της μετά το φονικό σεισμό των 6,6 R (pics)

Gazzetta team
Η Κως μετράει τις πληγές της μετά το φονικό σεισμό των 6,6 R (pics)
Μια ημέρα μετά η Κως επανέρχεται στην καθημερινότητά της με την επιχείρηση καθησυχασμού μεσούσης της τουριστικής περιόδου να έχει κυρίαρχο ρόλο.

Η ανησυχία να μειωθεί το τουριστικό ρεύμα στην Κω μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση των 6,6 R, μεσούσης της καλοκαιρινής περιόδου κρατά συνετούς τους τόνους από φορείς και κυβέρνηση.

H καθημερινότητα επιστρέφει στην ομαλότητα με φυσιολογικούς ρυθμούς, τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους τουρίστες, παρά το γεγονός ότι υπάρχει μετασεισμική δραστηριότητα με κάποιες δονήσεις να γίνονται περισσότερο αισθητές.

Το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στο λιμάνι του νησιού, λόγω ζημιών που έχουν προκληθεί και που το έχουν κάνει μη λειτουργικό. Ως εκ τούτου αναμένονται γρήγορες παρεμβάσεις πιθανόν και από αύριο, για να δοθεί η δυνατότητα να συνεχιστούν τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια.

Το χώρο του λιμανιού επισκέφθηκε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, με κλιμάκιο μηχανικών της Περιφέρειας και του Δήμου Κω για να εκτιμηθεί, σε συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες, ποιες θα είναι οι άμεσες παρεμβάσεις που θα πρέπει να γίνουν.

Σε γενικές γραμμές δεν υπάρχουν προβλήματα στις υποδομές του νησιού, εκτός από μικρές περιπτώσεις που χρειάστηκε να υπάρξουν επεμβάσεις από συνεργεία του Δήμου και της Περιφέρειας.

Οι μηχανισμοί εξακολουθούν να βρίσκονται επί ποδός, ενώ αρκετός κόσμος εξακολουθεί να είναι σοκαρισμένος και φοβισμένος από αυτό που έζησε.

Δεν έχει καταγραφεί προβλήματα σε ξενοδοχειακές μονάδες του νησιού, γεγονός που έχει προκαλέσει ικανοποίηση και λιγότερη ταλαιπωρία.

Βαρια σκιά ο θάνατος των δύο τουριστών και ο τραυματισμός άλλων πέντε, οι οποίοι καταπλακώθηκαν από την κατάρρευση μέρους του κτιρίου στο club που διασκέδαζαν. Οι νεκροί αλλά και οι τραυματίες βρίσκονταν στην αυλή του κέντρου διασκέδασης.

Σε διαρκή παρακολούθηση

Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) νοσηλεύονται οι 4 τραυματίες από την ισχυρή σεισμική δόνηση στη Κω, που μεταφέρθηκαν το πρωί στην Κρήτη με C 130.

Στη ΜΕΘ του νοσηλευτικού ιδρύματος με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και πολλαπλά κατάγματα σε πολλά σημεία του σώματός του νοσηλεύεται αλλοδαπός υπήκοος Σουηδίας 21 ετών. Ένας Νορβηγός υπήκοος 23 ετών νοσηλεύεται στην ορθοπεδική κλινική έχοντας μεταφερθεί στο νοσοκομείο με ακρωτηριασμό στο κάτω άκρο του αριστερού του ποδιού στην περιοχή της κνήμης, ενώ υποβλήθηκε και σε ακρωτηριασμό και στο κάτω άκρο και του δεξιού του ποδιού.

Στην οφθαλμολογική κλινική του νοσοκομείου νοσηλεύεται ένας Έλληνας 37 ετών με κάταγμα οφθαλμικής κόγχης και στην ορθοπεδική κλινική μια Ελληνίδα 28 ετών με κατάγματα στα κάτω άκρα ενώ η ίδια υποβλήθηκε και σε θωρακοχειρουργική εξέταση.

Όλοι οι τραυματίες βρίσκονται υπό συνεχή παρακολούθηση.

Ο τουρισμός

Το υπουργείο Τουρισμού και ο ΕΟΤ ήρθαν σε επαφή με τις πρεσβείες και τα γραφεία ΕΟΤ Εξωτερικού για την ενημέρωση των tour operators (διοργανωτών ταξιδιών), των ταξιδιωτικών γραφείων, των αεροπορικών εταιρειών και των παραγόντων της τουριστικής βιομηχανίας του εξωτερικού.

Σημειώνεται, ότι οι ξενοδοχειακές και τουριστικές υποδομές λειτουργούν κανονικά και δεν επηρεάστηκαν λόγω της ισχυρής αντισεισμικής θωράκισής τους, ενώ μετά και τις απαιτούμενες ενέργειες των συναρμόδιων υπουργείων διασφαλίστηκε η ομαλή πρόσβαση στο νησί:

- το αεροδρόμιο λειτουργεί κανονικά και οι πτήσεις εξυπηρετούνται από και προς όλους τους διεθνείς προορισμούς

- αποκαταστάθηκε η ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού με τον Πειραιά. Η κίνηση θα εξυπηρετείται προσωρινά μέσω του λιμανιού της Κεφάλου

- αποκαταστάθηκε η ενδοδωδεκανησιακή ακτοπλοϊκή συγκοινωνία μέσω εναλλακτικού προβλήτα κοντά στο κεντρικό λιμάνι της Κω

- αποκαταστάθηκε η ακτοπλοϊκή σύνδεση των ημεροπλοίων από και προς τα τουρκικά παράλια, όπως και το σημείο ελέγχου ζώνης Σένγκεν, το οποίο έχει μεταφερθεί κοντά στο κεντρικό λιμάνι της Κω

- τα προγράμματα των tour operators πραγματοποιούνται κανονικά. Διασφαλίστηκε επίσης η ομαλή εναλλαγή των προγραμμάτων στις αφίξεις και αναχωρήσεις επισκεπτών.

- η φιλοξενία των τουριστών πραγματοποιείται κανονικά στα δωμάτια των ξενοδοχείων που είχαν αρχικά επιλέξει. Σε μεμονωμένες περιπτώσεις -έως και την ολοκλήρωση των ελέγχων των τεχνικών κλιμακίων με πρωταρχικό γνώμονα την ασφάλεια- διασφαλίστηκε η μεταφορά και προσωρινή διαμονή και φιλοξενία που αφορούσε ελάχιστο αριθμό τουριστών.

- οι ξενοδόχοι και οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία αμέσως ακολούθησαν τις απαιτούμενες διαδικασίες και διασφάλισαν την καλύτερη δυνατή φροντίδα και φιλοξενία των επισκεπτών.

Το λιμάνι της Κω και ο προβλήτας Shengen

Κλιμάκιο του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, Χρήστο Λαμπρίδη μεταβαίνει στην Κω, προκειμένου να συνδράμει στις εργασίες που αφορούν στην επιθεώρηση, στην εκτίμηση της ζημιάς και στην επισκευή στο κεντρικό λιμάνι μετά τον ισχυρό σεισμό, που έπληξε τα ξημερώματα το νησί.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, το επιβατικό λιμάνι της Κω και ο προβλήτας Shengen έχουν υποστεί εκτεταμένες ζημιές, ενώ έχουν σημειωθεί καθιζήσεις σε πολλά σημεία και έντονες ρηγματώσεις σχεδόν σε όλη την επιφάνεια της χερσαίας λιμενικής ζώνης.

Το κτίριο του ελέγχου διαβατηρίων και του τελωνειακού ελέγχου χαρακτηρίστηκαν επικίνδυνα, μετά την πρώτη αυτοψία.

Προς το παρόν η ενδο-δωδεκανησιακή ακτοπλοϊκή σύνδεση, καθώς και η σύνδεση με την Τουρκία, διεξάγεται από τον προβλήτα της ΔΕΗ, ενώ τα μεγάλα επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία που συνδέουν την Κω με τον Πειραιά προσεγγίζουν κατά περίπτωση στο λιμάνι της Κεφάλου και στο Μαστιχάρι.

Ο υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής διευκρίνισε ότι οι νέες κατασκευές κτιρίων, μετά τον σεισμό του 1981, είναι πολύ γερές και ο κρατικός μηχανισμός κινήθηκε αστραπιαία προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση στο νησί.

Δήλωσε ότι το θέμα χρειάζεται ψύχραιμη αντιμετώπιση, καθώς ο σεισμός σημειώνεται στο μέσον της τουριστικής περιόδου. Πρόσθεσε επίσης ότι το Λιμεναρχείο της Κω δεν έχει υποστεί ζημιές παρά μόνο ένα πλωτό λιμενικού που προσέκρουσε στο κρηπίδωμα του λιμανιού λόγω του ισχυρού κυματισμού μετά τον σεισμό.

Ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Νεκτάριος Σαντορινιός, σημείωσε ότι το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, προσπαθεί να επαναφέρει την ομαλότητα στην ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού, ώστε να εξυπηρετηθούν άμεσα οι τουρίστες και οι ανάγκες των νησιωτών.

Τέλος, τόνισε ότι πρέπει όλοι να επιδείξουν ψυχραιμία και να βοηθήσουν το νησί να επανέλθει στην κανονικότητα.

«Οι κάτοικοι της Κω, αξίζουν την στήριξή μας, δεν πρέπει να διολισθαίνουμε σε κινήσεις πανικού ή παραπληροφόρησης. Γνώμονάς μας πρέπει να είναι η ομαλή συνέχεια της κοινωνικής και οικονομικής ζωής του νησιού», δήλωσε ο κ. Σαντορινιός.

Κλιμάκιο της Νέας Δημοκρατίας για το μέγεθος των ζημιών​

Κλιμάκιο της Νέας Δημοκρατίας αποτελούμενο από τον πρώην υπουργό Μάκη Βορίδη, τον τομεάρχη υποδομών κ. Κώστα Καραμανλή και τον τομεάρχη τουρισμού κ. Μάνο Κόνσολα, έφτασε αργά το βράδυ χθες στην Κω για να ενημερωθεί αναφορικά με το μέγεθος των ζημιών που προκάλεσε ο σεισμός.

Το κλιμάκιο συνοδευόμενο από τον περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο και τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ κ. Ευθύμιο Λέκκα επισκέφθηκε τα σημεία της πόλης όπου σημειώθηκαν οι ζημιές.

Σε δηλώσεις του ο κ. Μάκης Βορίδης τόνισε μεταξύ άλλων ότι «οι σκέψεις μας είναι στους ανθρώπους που έχουν "φύγει" από το σεισμό». Επεσήμανε όμως ότι «για ένα σεισμό 6,5 Ρίχτερ η πόλη εξακολουθεί να είναι λειτουργική, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, αν εξαιρέσει κανείς τις ζημιές στο λιμάνι που θα πρέπει να αποκατασταθούν άμεσα», όπως τόνισε.

Σημείωσε επίσης πως «δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα στις ξενοδοχειακές μονάδες του νησιού, που οφείλεται -όπως είπε- στον αντισεισμικό κανονισμό και στο γεγονός ότι ΤΕΕ και μηχανικοί έχουν κάνει καλά την δουλειά τους».

Ο κ. Βορίδης έδωσε επίσης συγχαρητήρια στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου της Κω, στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και στον Δήμο Κω για τον τρόπο που αντέδρασαν στα προβλήματα.

Σε δηλώσεις του επίσης ο κ. Κώστας Καραμανλής εξήρε την ετοιμότητα των τοπικών υπηρεσιών και επεσήμανε ότι «θα πρέπει η κυβέρνηση να τηρήσει τις υποσχέσεις της, έτσι ώστε να ομαλοποιηθεί η ζωή στο νησί το συντομότερο δυνατό».

Επιστροφή στην κανονικότητα

Για την κατάσταση που επικρατεί ενημέρωσαν χθες με έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας και ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, που συντόνιζε την συνέντευξη Τύπου, εξέφρασε εκ μέρους της κυβέρνησης και τα προσωπικά του συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε, ότι από την πρώτη στιγμή ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση, μετά από ενημέρωση που είχαν από τον κ. Λέκκα, συντόνισαν την επιχείρηση στο νησί.

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η κατάσταση στο νησί ομαλοποιείται και δεν προσφέρεται για πολιτικά παιχνίδια. Ζήτησε από το πολιτικό σύστημα και τα μέσα ενημέρωσης, ψυχραιμία και επέμεινε, τα μέσα ενημέρωσης να μην παρουσιάζουν μια εικόνα για το νησί που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, εξέφρασε και εκείνος από την πλευρά του τα συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και επανέλαβε ότι το νησί, σε επίπεδο υποδομών και κτιρίων, άντεξε.

Όπως είπε, οι υποδομές και τα κτίρια δεν έχουν υποστεί εκτεταμένες βλάβες, ενώ για το σημείο της τραγωδίας σημείωσε, πως ήταν μια κατάρρευση μικρού τμήματος της οροφής του κτιρίου.

Ο κ. Σπίρτζης είπε, πως το μόνο ουσιαστικό πρόβλημα είναι το λιμάνι και για το λόγο αυτό μεταβαίνει στο νησί ειδικό κλιμάκιο μελετητών. Στο νησί βρίσκεται και η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, προκειμένου να ελεγχθούν οι αρχαιολογικοί χώροι, ενώ αποφασίστηκε να κλείσει το μεσαιωνικό τείχος, για την πιθανότητα κατολισθήσεων.

Τα θερμά του συλλυπητήρια προς τις οικογένειες των θυμάτων, εξέφρασε ο Νίκος Τόσκας. Σημείωσε πως από τη 1.40 τα ξημερώματα, οπότε ενημερώθηκαν για τη σεισμική δόνηση, μέχρι τις 4 τα ξημερώματα που μετέβησαν στο νησί, υπήρξε μια ολόκληρη επιχείρηση συντονισμού, μετά από εντολές του πρωθυπουργού.

Ο κ. Τόσκας είπε, πως υπήρξε κινητοποίηση όχι μόνο σε επίπεδο διασωστών, αλλά και σε επίπεδο αερομεταφοράς, στην περίπτωση που χρειαζόταν. «Οι ζημιές δεν ήταν εκτεταμένες» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη και αναφέρθηκε στην εξαιρετική συνεργασία που υπήρξε μεταξύ όλων των συναρμόδιων φορέων, περιφέρειας, τοπικής αυτοδιοίκησης, υπουργών, πυροσβεστικού σώματος και αστυνομίας, με αποτέλεσμα όλα να λειτουργήσουν ταχύτατα και σε όλα τα επίπεδα.

Ο κ. Τόσκας είπε ότι από την πρώτη στιγμή ελέγχθηκε το αεροδρόμιο, για να μπορεί να λειτουργήσει άμεσα και πρόσθεσε πως το νησί αυτή την ώρα έχει επανέλθει σε απόλυτα κανονικούς και ομαλούς ρυθμούς και για τους κατοίκους του και για τους τουρίστες.

Τη θλίψη του εξέφρασε και ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, που υπογράμμισε και εκείνος από την πλευρά του, ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο λιμάνι.

Αναφέρθηκε στον συντονισμό του υπουργείου με τα λιμάνια στη Νίσυρο και την Κάλυμνο για την υποδοχή των επισκεπτών του νησιού, αλλά και την αύξηση δρομολογίων.

Επίσης, ο κ. Σαντορινιός ανακοίνωσε πως τα δρομολόγια Νίσυρος- Μαστιχάρι αυξάνονται, μετά από εντολή του υπουργείου, για να εξυπηρετηθούν οι επιβάτες με προορισμό την Κω, ενώ τόνισε πως δεν θα μείνει το νησί χωρίς τουρισμό, καθώς υπήρξε συνεργασία και συνεννόηση με ακτοπλοϊκή εταιρεία που πραγματοποιεί τα δρομολόγια, ώστε να φτάνει σε άλλο λιμάνι του νησιού, έως ότου αποκατασταθούν οι βλάβες στο κυρίως λιμάνι της Κω.

Κλείνοντας την τοποθέτηση του, ο κ. Σαντορινιός είπε: «Ο πολύς ντόρος για ένα νησί και μάλιστα σε τουριστική περίοδο, μόνο καλό δεν κάνει. Από τη στιγμή μάλιστα που ομαλοποιείται η κατάσταση, καλό είναι να ρίξουμε τους τόνους» και πρόσθεσε πως οι τουρίστες μπορούν να συνεχίσουν να κάνουν τις διακοπές τους εκεί και να γνωρίζουν πως είναι απολύτως ασφαλείς.

Τέλος, ο κ. Τζανακόπουλος, ως συντονιστής της συνέντευξης Τύπου, κάλεσε τους πολίτες να μην δίνουν βάση σε φήμες και να ενημερώνονται μόνο από τις επίσημες ανακοινώσεις των οργάνων τα οποία έχουν και την απόλυτη ευθύνη.

Γιώργος Κυρίτσης: «Η Κως άντεξε και επιστρέφει σε κανονικούς ρυθμούς»

«Η Κως άντεξε και επιστρέφει σε κανονικούς ρυθμούς. Το χαμόγελο επιστρέφει, οι επισκέπτες μας δείχνουν την εμπιστοσύνη τους στο νησί μας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Δήμαρχος Κω κ. Γιώργος Κυρίτσης.

«Η Κως πέρασε μια μεγάλη δοκιμασία αλλά έδειξε ότι είναι φτιαγμένη από πολύ σκληρό μέταλλο.
Άντεξε τη δοκιμασία και θα βγει πιο δυνατή.

Οι ξενοδοχειακές υποδομές του νησιού αποδείχθηκαν ασφαλείς για τους επισκέπτες μας, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων συνεχίζει τις διακοπές της στο νησί αφού το σεισμικό φαινόμενο εκτονώνεται.

Η Κως επιστρέφει στην κανονικότητα, στους ρυθμούς ενός τουριστικού προορισμού.

Το χαμόγελο επιστρέφει. Όλοι μας φοράμε το πιο όμορφο χαμόγελό μας για τους επισκέπτες μας.
Έχουμε αποδείξει ότι ξέρουμε να επιστρέφουμε, ξέρουμε να ξεπερνάμε δυσκολίες και προβλήματα. Το αποδείξαμε με το μεταναστευτικό, θα το αποδείξουμε και τώρα.

Ότι χάλασε θα το κάνουμε καλύτερο.

Όλοι μαζί, ενωμένοι, στέλνουμε το μήνυμα ότι η Κως είναι ο πιο όμορφος προορισμός», τονίζει ο κ. Κυρίτσης

Ανδρες της ΕΜΑΚ στο νησί

Στην Κω βρίσκονται άνδρες της ΕΜΑΚ με δύο σκύλους για να ενισχύσουν τις δυνάμεις της πυροσβεστικής στο νησί.

Κλιμάκια τεχνικών από την Αθήνα αύριο και τη Δευτέρα στην Κω για τις φθορές και τις ζημιές στα μνημεία από τον σεισμό

Ζημιές σε αρκετά μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους της πόλης της Κω διαπίστωσε το κλιμάκιο της αρχαιολογικής υπηρεσίας του υπουργείου Πολιτισμού.

«Κατά την αυτοψία διαπιστώθηκαν οι βλάβες στα μνημεία και στους αρχαιολογικούς χώρους της πόλης, στο Κάστρο και στα Οθωμανικά τεμένη. Θα ακολουθήσουν τα πρώτα μέτρα προστασίας και θα προχωρήσει η αποκατάστασή τους μετά από μελέτη. Για τον σκοπό αυτό, αύριο και τη Δευτέρα θα μεταβεί στην Κω κλιμάκιο της Κεντρικής Υπηρεσίας από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων για να εκτιμήσει την κατάσταση και να οριστικοποιήσει τις ενέργειες», πληροφορεί σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού.

Ανοιχτός παραμένει ο αρχαιολογικός χώρος του Ασκληπιείου. Για το διάστημα που θα παραμείνει κλειστό το Κάστρο και το Μουσείο της πόλης της Κω οργανώνεται από το ΥΠΠΟΑ και το άνοιγμα στο κοινό ορισμένων αρχαιολογικών χώρων που παρέμεναν κλειστοί.

Το επιτελείο του ΥΠΠΟΑ βρίσκεται σε συνεχή συνεννόηση με κλιμάκιο του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (ΥΠΟΜΕΔΙ) καθώς και με την Περιφέρεια, με τις δημοτικές αρχές και με τον πρόεδρο του Βακούφ της Κω.

Πηγή: thetoc.gr