Βέλγιο: Μαζεύουν εγκεφάλους ψυχικά νοσούντων

Gazzetta team
Βέλγιο: Μαζεύουν εγκεφάλους ψυχικά νοσούντων
Ψυχιατρικό νοσοκομείο στο Βέλγιο διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες συλλογές ανθρωπίνων εγκεφάλων και, σύμφωνα με τους ερευνητές, εκεί μπορεί να βρίσκεται το κλειδί για την ανάπτυξη νέων θεραπειών για νοσήματα όπως η ψύχωση, η σχιζοφρένεια και η βαριά κλινική κατάθλιψη.

Το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Ντάφελ διαθέτει περισσότερους από τρεις χιλιάδες εγκεφάλους ανθρώπων που κατά καιρούς νοσηλεύτηκαν για ψυχιατρικά νοσήματα. Τη συλλογή ξεκίνησε πριν από 40 χρόνια ο Βρετανός νευροπαθολογοανατόμος Τζον Κορσέλις. Το λονδρέζικο νοσοκομείο που τη φύλασσε έως τώρα δεν έχει άλλο ελεύθερο χώρο και χρειάστηκε να βρει ένα νέο κτίριο για τη φύλαξή της. Τελικά συμφώνησαν να στείλουν μέρος των δειγμάτων στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Ντάφελ στο βόρειο Βέλγιο.

«Πήγαμε εκεί πέρα και τελικά υιοθέτησαν τους περισσότερους εγκεφάλους που έχουν να κάνουν με την ψυχιατρική έρευνα», δήλωσε ο Μάνουελ Μόρενς, καθηγητής Γνωσιακής Νευροεπιστήμης.

Οι εγκέφαλοι που φυλάσσονται σε φορμαλδεϋδη βρίσκονται τοποθετημένοι τακτικά σε πλαστικά δοχεία στο υπόγειο του νοσοκομείου. Κάποιοι από τους εγκεφάλους παραμένουν ολόκληροι, ενώ κάποιοι άλλοι έχουν ήδη τεμαχιστεί. Κατά τους ερευνητές, οι παλαιότεροι εγκέφαλοι είναι αυτοί με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον επειδή οι κάτοχοί τους δεν είχαν θεραπευτεί με μοντέρνα φάρμακα.

Πηγή: kathimerini.gr