Κως: Δύο νεκροί και πολλοί τραυματίες από τον μεγάλο σεισμό (pics & vids)

Gazzetta team
Κως: Δύο νεκροί και πολλοί τραυματίες από τον μεγάλο σεισμό (pics & vids)
Τραγικός ήταν ο απολογισμός της ισχυρής σεισμικής δόνησης των 6,4 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 1:31 τα ξημερώματα 22 χλμ. βορειοανατολικά της Ικαρίας και 51 χλμ νότια της Σάμου.

Δύο νεκροί, δεκάδες τραυματίες εκ των οποίων 4-5 σοβαρά και τεράστιες ζημιές είναι ο τραγικός απολογισμός του μεγάλου σεισμού των 6,4 ρίχτερ -σύμφωνα με το Γεωδυναμικί Ινστιτούτο- που χτύπησε την Κω στις 1:31 τα ξημερώματα με επίκεντρο μεταξύ της Κω και της Αλικαρνασσού.

Κλειστό παραμένει μέχρι στιγμής το αεροδρόμιο το οποίο θα λειτουργήσει τις επόμενες ώρες.

Σοβαρές ζημιές, έχει υποστεί το λιμάνι της Κω, με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να καταπλεύσει στο νησί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Blue Star Paros. Σύμφωνα με το λιμενικό σώμα το πλοίο συνέχισε το δρομολόγιο του για Νίσυρο, Τήλο, Σύμη, Ρόδο και Καστελόριζο.

Στην Κω μετέβη εκτάκτως από τη Μυτιλήνη με αεροσκάφος C-130 o υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός, μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,4 Ρίχτερ που έπληξε το νησί.

Στο νησί μεταβαίνει εσπευσμένα και κλιμάκιο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) με επικεφαλής τον πρόεδρό του, Καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα.

Όπως δίπλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λέκκας, ο σεισμός ήταν μεγέθους 6,5 ρίχτερ με επίκεντρο 15 χλμ ανατολικά της Κω. Είχε εστιακό βάθος 8 χλμ και φορά ανατολικά-δυτικά. Οι επιστήμονες παρακολουθούν την εξέλιξη της μετασεισμικής ακολουθίας και για την ώρα δεν μπορούν να γίνουν άλλες εκτιμήσεις.

Εκτός απο τους δυο νεκρούς από την κατάρρευση στέγης σε μπάρ υπάρχουν αρκετές ζημιές σε ολόκληρο το νησί.

Στο νησί μεταβαίνει ελικόπτερο Super Puma και ελικόπτερο Σινούκ για τη μεταφορά τραυματιών στη Ρόδο.

Ο σεισμός ταρακούνησε όλα τα Δωδεκάνησα, αλλά και βορειότερα τη Σάμο.

Η ένταση του σεισμού τρομοκράτησε τους κατοίκους των νησιών με αρκετούς να βγαίνουν στους δρόμους υπό τον φόβο ισχυρών μετασεισμών, ενώ προκάλεσε και ζημιές σε κτήρια και σπίτια στο νησί της Κω. Ο σεισμός προκάλεσε την πτώση της οροφής μπαρ με αποτέλεσμα αρκετά άτομα να τραυματιστούν.

Μάλιστα, η θάλασσα «φούσκωσε» και πλημμύρισε την προκυμαία του νησιού. Σοβαρές ζημιές, λόγω της ισχυρής σεισμικής δόνησης έχει υποστεί το λιμάνι της Κω, με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να καταπλεύσει στο νησί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Blue Star Paros. Σύμφωνα με το λιμενικό σώμα το πλοίο συνέχισε το δρομολόγιο του για Νίσυρο,Τήλο,Σύμη Ρόδο και Καστελόριζο.

Κατέρρευσε το Ιερό του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Νικολάου υπέστη σοβαρές ζημιές ο ναός της Αγίας Παρασκευής, τμήμα του Μουσουλμανικού Τεμένους στην πλατεία Ελευθερίας, η καμάρα προς τα μπαράκια καθώς και τμήμα του παλαιού τείχους στην αρχαία αγορά μπροστά από το Νοσοκομείο. Δεκάδες είναι και τα σπίτια και τα καταστήματα που έχουν υποστεί καταστροφές.












Πηγή φώτο: kosnews24.gr
















Πηγή φώτο: aegeanews.gr


#deprem kos adası pic.twitter.com/DsccQ0oKA6

— osman turanlı (@risvan3402) July 20, 2017

Πηγή: protothema.gr