Οι λόγοι που επιβάλλεται να κοιμόμαστε τουλάχιστον 7 ώρες

Gazzetta team
Οι λόγοι που επιβάλλεται να κοιμόμαστε τουλάχιστον 7 ώρες
Όλοι έχουμε περάσει άυπνες νύχτες και τα δύσκολα πρωινά που τις ακολουθούν. Ο ύπνος μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα, αλλά η σημασία του είναι πιο μεγάλη από μια απλή ενίσχυση της διάθεσης και τον περιορισμό των μαύρων κύκλων κάτω από τα μάτια.

Μελέτες υποστηρίζουν ότι αν πηγαίνετε για ύπνο 8,5 λεπτά νωρίτερα, θα αποκομίσετε πολλά οφέλη. Κυρίως, αν καταφέρετε να κλείσετε 7 ώρες ύπνου. Ας δούμε μερικά από αυτά.

Κερδίζετε περισσότερα χρήματα

Σύμφωνα με τους ερευνητές από το Williams College της Μασαχουσέτης, και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, 1 επιπλέον ώρα ύπνου την εβδομάδα (που είναι ακριβώς πάνω από 8, 5 λεπτά πιο νωρίς σε καθημερινή βάση), ισοδυναμεί με ετήσια μισθολογική αύξηση σχεδόν 5%.

Οι συγγραφείς της μελέτης αποκάλυψαν ότι τα περισσότερα οφέλη τα αποκόμισαν όσοι δούλευαν σε πωλήσεις, αφού τα πρωινά ήταν γεμάτοι ενέργεια και ένιωθαν πιο ευτυχισμένοι, με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι πωλήσεις.

Χάνετε βάρος

Κι όμως μπορείτε να χάνετε κιλά ενώ κοιμάστε. Ισορροπημένη διατροφή, γυμναστική και καλός ύπνος, είναι τα τρία πράγματα που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να διώξουμε τα περιττά κιλά. Παρόλα αυτά ξεχνάμε τη σημασία του ύπνου. Οι ορμόνες που εκκρίνονται όταν μας λείπει ο ύπνος είναι ίδιες με αυτές που μας κάνουν να αναζητάμε τροφές πλούσιες σε ζάχαρη και λίπος.

Βελτιώνεται η μνήμη σας

Όταν κοιμάστε το μυαλό σας εξασκεί όλε τις νέες γνώσεις και δεξιότητες που έχετε αποκτήσει, κάνοντας να τις μαθαίνετε καλύτερα. Επίσης οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι αν αρχίσετε να πηγαίνετε για ύπνο 8,5 λεπτά νωρίτερα κάθε βράδυ, θα ενισχύσετε τη μνήμη σας.

Μειώνεται ο κίνδυνος για διαβήτη

Οι άνθρωποι που πάσχουν από χρόνιες αϋπνίες, είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν διαβήτη, ανεξάρτητα από τους παράγοντες κινδύνου, όπως η διατροφή και το βάρος.

Μειώνεται ο κίνδυνος άνοιας

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αν πηγαίνετε 8,5 λεπτά πιο νωρίς για ύπνο επιτρέπετε στον εγκέφαλο να καθαρίσει τις τοξίνες που προκαλούν τη του Αλτσχάιμερ και την άνοια . Πλάκες αμυλοειδούς αναπτύσσονται πιο γρήγορα στους εγκεφάλους των ποντικιών που στερούνται ύπνου.

Μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων

Οι αϋπνίες αυξάνουν την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα των φλεγμονωδών πρωτεϊνών που συνδέονται με τις καρδιακές παθήσεις.

Όσοι κοιμούνται 5 ώρες ή λιγότερο έχουν 45% πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιαγγειακά νοσήματα.

Ζείτε περισσότερο

Εάν αρχίσετε να πηγαίνετε στο κρεβάτι 8.5 λεπτά νωρίτερα, θα ζήσετε περισσότερο σε σχέση με εκείνους που στερούνται τον ύπνο. Σύμφωνα με μια μελέτη ανασκόπησης όσοι κοιμούνται λιγότερο από 6 ώρες κάθε βράδυ έχουν 12% πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα.

Η ανάγκη του ύπνου ποικίλλει από άτομο σε άτομο, αλλά οι περισσότεροι ειδικοί προτείνουν να έχετε σαν στόχο τις 7 ώρες κάθε βράδυ.

Πηγή: reader.gr