Οι αστυνομικοί διαμαρτύρονται για τις μονές περιπολίες

Gazzetta team
Οι αστυνομικοί διαμαρτύρονται για τις μονές περιπολίες
Eπιστολή προς τον Αρχηγό Ελληνικής Αστυνομίας Κωνσταντίνο Τσουβάλα και κοινοποίηση στον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα απέστειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων με θέμα: «Κίνηση περιπολικού οχήματος με μόνο τον οδηγό»
Όπως αναφέρεται στην επιστολή «ως γνωστό, σύμφωνα με το άρθρο 77 παρ. 3 του Π. Δ. 141/1991, σε περίπτωση αδυναμίας επάνδρωσης των περιπολικών αυτοκινήτων, δύναται κατά την κρίση του Διευθυντή ή Διοικητή της Υπηρεσίας τα εν λόγω οχήματα να κινούνται και με μόνο τον οδηγό, για την εκτέλεση συνήθων αστυνομικών καθηκόντων. Στις περιπτώσεις όμως αυτές δεν επιτρέπεται η κίνηση μακριά από κατοικημένες περιοχές ούτε και η επέμβαση σε περιπτώσεις σοβαρών ή εκτεταμένων περιστατικών διατάραξης της τάξης, χωρίς τη βοήθεια και άλλων συναδέλφων του. Παράλληλα στην παράγραφο 5 του ιδίου άρθρου αναφέρεται ότι οι ειδικότερες αποστολές των εποχούμενων περιπολιών και λοιπές συναφείς λεπτομέρειες, καθορίζονται με Κανονιστική διαταγή του κ. Αρχηγού».
Και επισημαίνεται ότι «σήμερα ως δεδομένο έχουμε τις συνεχείς καταγγελίες των Πρωτοβαθμίων Οργανώσεών μας που αναφέρονται σε σοβαρά περιστατικά εναντίον αστυνομικών εξαιτίας του γεγονότος εκτέλεσης υπηρεσίας εποχούμενης περιπολίας με ένα μόνο αστυνομικό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την σωματική ακεραιότητα των συναδέλφων μας. Επιπροσθέτως σας επισημαίνουμε την αναγκαιότητα της έκδοσης νέου άρθρου σε υπό έκδοση Προεδρικό Διάταγμα που δεν θα επιτρέπει την εκτέλεση υπηρεσίας εποχούμενης περιπολίας μόνο με ένα άτομο, τον οδηγό, αλλά απαραίτητη προϋπόθεση θα είναι και η διάθεση πληρώματος, πέραν του οδηγού.»
Η ΠΟΑΣΥ ζητά από τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. «όπως η πρόθεσή σας είναι προς αυτήν την κατεύθυνση, που θα διασφαλίζει κατά το καλύτερο τον συνάδελφο από κάθε έκνομο γεγονός και θα συμβάλλει ουσιαστικά στην προσφορά αποτελεσματικότερου αστυνομικού έργου.»

Πηγή: tovima.gr