Κώστας Μουρσελάς: Η ιστορία του ήρωα Λούη και η ζωή του (pics & vid)

Gazzetta team
Κώστας Μουρσελάς: Η ιστορία του ήρωα Λούη και η ζωή του (pics & vid)
Ο Κώστας Μουρσελάς έφυγε σε ηλικία 85 ετών. Η ζωή και το έργο του συγγραφέα του «Βαμμένα Κόκκινα Μαλλιά».

Ήταν η δεκαετία του '50 όταν ο Μουρσελάς γνώρισε τον Μανώλη Αυτιά. Τρεις δεκαετίες αργότερα θα του έδινε σάρκα και οστά ως «Λούη» στα Βαμμένα κόκκινα μαλλιά.

Δεν είχε χάσει βιβλίο ή cd που προσέφερε το «Βήμα», τα «Νέα» και το «΄Εθνος». Του άρεσε πολύ το ψάρι κι ήταν τακτικός τα μεσημέρια στην ταβέρνα στην αρχή της Μπενάκη. Αχώριστος με την αγαπημένη του γυναίκα Κική Παπαπέτρου, ο Κώστας Μουρσελάς που έφυγε χθες από τη ζωή ήσυχα στην αγκαλιά της, δεν σταμάτησε να γράφει και να διαβάζει μέχρι την τελευταία στιγμή.

Μπορεί οι διάφορες λοιμώξεις που είχε αντιμετωπίσει να τον εμπόδιζαν να κυκλοφορεί τον τελευταίο καιρό και να είχε απομονωθεί, διατήρησε, όμως, το πνεύμα του ακμαίο μέχρι τέλους.

Στο πλατύ κοινό έγινε γνωστός από τηλεοπτικές παρουσιάσεις έργων του, «Μικρές αγγελίες», «Σιγά η πατρίδα κοιμάται», «Το ρολόι», από την περίφημη σατιρική σειρά του «Εκείνος και... Εκείνος» με πρωταγωνιστές τους Β. Διαμαντόπουλο και Γ. Μιχαλακόπουλο (130 θεατρικά μονόπρακτα), και βεβαίως από τη μεταφορά του μυθιστορήματος «Βαμμένα κόκκινα μαλλιά» που συνολικά κατέγραψε διακόσιες χιλιάδες αντίτυπα και το μυθιστόρημα «Κλειστόν λόγω μελαγχολίας» με σαράντα χιλιάδες αντίτυπα. Ο Κώστας Μουρσελάς, όμως, ήταν ιδιαίτερα περήφανος για τη στήλη «Κουβεντιάζοντας» που διατηρούσε στα Νέα, όπως λέει στο TheTOC, ο διεθυντής του anagnostis.gr, και φίλος του, Γιάννης Μπασκόζος.

«Σ' αυτή τη στήλη έγραφε απλά μαθήματα αισθητικής. Και του άρεσε πάρα πολύ. Θεωρούσε ότι "περνoύσε" στους αναγνώστες κανόνες της αισθητικής και του καλού βιβλίου στον κόσμο που τη διάβαζε. Τη στήλη αυτή θεωρούσε ως ένα από τα μεγαλύτερά του επιτεύγματα».

Ο ίδιος μας μιλά ακόμα και για τη μανία του να συλλέγει cd και βιβλία από τις προσφορές των εφημερίδων που διάβαζε: «Βήμα», «Νέα» και «Εθνος». «Είχε συγκεντρώσει πάρα πολλά και θυμάμαι τον είχα ρωτήσει γιατί τα μαζεύει. "Κάτι χρησιμεύουν..."», μου είχε απαντήσει.

Ο Λούης, ο «Ζορμπάς» ήρωας του «Βαμμένα κόκκινα μαλλιά» ήταν υπαρκτό πρόσωπο

Ηταν η δεκαετία του '50 όταν ο Κώστας Μουρσελάς γνώρισε τον Μανώλη Αυτιά. Πουλούσε στους δρόμους βιβλία με δόσεις. Ο Μουρσελάς εντυπωσιάστηκε από τον απόφοιτο Δημοτικού που ήταν αριστερός και περιθωριακός από επιλογή. «Από τότε ο χαρακτήρας του Λούη γράφτηκε στο μυαλό μου», έχει πει στον Σταύρο Θεοδωράκη και στους «Πρωταγωνιστές» ο Κώστας Μουρσελάς για τον πρωταγωνιστή της θρυλικής επιτυχίας «Βαμμένα κόκκινα μαλλιά». Τριες δεκαετίες αργότερα όταν ο Μουρσελάς αποφάσισε να γράψει το θρυλικό μυθιστόρημα αποφάσει να να δώσει τον πρώτο ρόλο στον Μανώλη, στον αντάρτη με την τόσο μεγάλη αδυναμία στο άλλο φύλο, και να τον ονομάσει «Λούη». «Εχεις πει ποτέ ψέματα σε γυναίκες;;», είχε ρωτήσει τον «Λούη» ο Σταύρος Θεοδωράκης. «Μια φορά μόνο είπα αλήθεια και στραμπούληξα τη γλώσσα μου. Εκτοτε λέω μόνο ψέματα που τα πιστεύω κι ο ίδιος... Η καρδιά δεν γερνάει. Περνάω μπροστά από Λύκεια Θηλέων κι ακόμα κόβονται τα πόδια μου...», του είχε απαντήσει εκείνος.

Την είδηση της απώλειας του Κώστα Μουρσελά έκανε γνωστή η δημοσιογράφος, Ελένη Γκίκα με ανάρτησή της στα social media

Η κηδεία του θα γίνει την Τρίτη 18/7 ώρα 5μ.μ., από το νεκροταφείο της Κηφισιάς.

Πηγή: thetoc.gr