Υεμένη: 1500 νεκροί από χολέρα

Gazzetta team
Υεμένη: 1500 νεκροί από χολέρα
Ο Νέβιο Ζαγκάρια, αντιπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στη χώρα, σημείωσε ότι ως την 30ή Ιουνίου καταγράφηκαν περίπου 246.000 ύποπτα κρούσματα

Ο απολογισμός των νεκρών από τη μείζονα επιδημία χολέρας στην Υεμένη αυξήθηκε στους 1.500, δήλωσε χθες Σάββατο ο Νέβιο Ζαγκάρια, αντιπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στη χώρα, απευθύνοντας έκκληση να δοθεί περισσότερη βοήθεια για να τερματιστεί το ξέσπασμα της ασθένειας.

Η Υεμένη βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση εδώ και περισσότερα από δύο χρόνια, με τις εχθροπραξίες να μαίνονται ανάμεσα σε μία συμμαχία αραβικών κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας και τους σιίτες αντάρτες Χούθι, που θεωρείται προσκείμενη στο Ιράν. Ο πόλεμος ευνοεί την εξάπλωση της χολέρας.

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με αντιπροσώπους του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF) και της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο Ζαγκάρια σημείωσε ότι ως την 30ή Ιουνίου καταγράφηκαν περίπου 246.000 ύποπτα κρούσματα.

Την ώρα που το μεγαλύτερο μέρος των υποδομών υγείας της Υεμένης έχει διαλυθεί και οι εργαζόμενοι του τομέα της υγείας δεν έχουν πληρωθεί εδώ και πάνω από έξι μήνες, ο ΠΟΥ προσφέρει χρηματικά «κίνητρα» σε γιατρούς, νοσηλευτές, τραυματιοφορείς και καθαριστές για να επανδρώσουν ένα δίκτυο για την κατεπείγουσα αντιμετώπιση της επιδημίας χολέρας.

Με τη συνδρομή της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία συνεισφέρει χρηματοδότηση, ο ΠΟΥ στήνει κέντρα θεραπείας 50-60 κλινών, το καθένα από τα οποία λειτουργεί επί εικοσιτετραώρου βάσεως με προσωπικό περίπου 14 ιατρών και νοσηλευτών. Ο στόχος είναι οι κλίνες στα κέντρα αυτά να φθάσουν τις 5.000 συνολικά σε αυτή τη φάση.

Πηγή: protothema.gr