ΤΑΙΠΕΔ: Ένταση στη Βουλή για το μισθό της διευθύνουσας συμβούλου - Στο «στόχαστρο» ο ΣΥΡΙΖΑ

Gazzetta team
ΤΑΙΠΕΔ: Ένταση στη Βουλή για το μισθό της διευθύνουσας συμβούλου - Στο «στόχαστρο» ο ΣΥΡΙΖΑ
Το νέο Yπερταμείου και οι αμοιβές των επικεφαλής αποτέλεσαν την αιτία σφοδρής σύγκρουσης ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή. Η κόρη της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ασημίνας Ξηροτύρη, έχει το ρόλο της Διευθύνουσας Συμβούλου και πρόσφατα αυξήθηκε ο μισθός με σχετική εισήγηση.

Για το νέο ταμείο ο κ. Τσακαλώτος παραδέχθηκε ότι υπήρξε ένας συμβιβασμός λόγω της πίεση των δανειστών και όπως είπε χαρακτηριστικά «μέσα σε αυτόν τον συμβιβασμό κρατήσαμε το μωρό και πετάξαμε το μπουγαδόνερο», εξηγώντας ότι ο στόχος είναι η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας με κοινωνικούς σκοπούς, ενώ σε πολύ υψηλούς τόνους επιτέθηκε στη ΝΔ ότι ποτέ δεν είχε σχέδιο για τις ΔΕΚΟ αλλά με ρουσφετολογική πολιτική επεδίωξε να μπουν ιδιωτικά συμφέροντα μέσα στις δημόσιες υπηρεσίες.

Ο κ Τσακαλώτος ισχυρίστηκε επίσης ότι υπάρχει τεράστια διαφορά του ΤΑΙΠΕΔ με το νέο ταμείο που συστάθηκε, διότι ο νέος νόμος δεν περιλαμβάνει μόνο ιδιωτικοποιήσεις αλλά χαράσσει επενδυτική και περιφερειακή πολιτική, ενώ για τις αιτιάσεις ότι για 99 χρόνια οι δανειστές θα έχουν υπό την εποπτεία τους την δημόσια περιουσία, ο υπουργός τόνισε ότι όλος ο κόσμος ξέρει ότι δεν υπάρχουν τέτοιες εταιρείες με διάρκεια ζωής λιγότερα από 50 χρόνια.

Στις συνεχές σφυροκόπημα των βουλευτών της αντιπολίτευσης που διαμαρτύρονταν για τους ισχυρισμούς Τσακαλώτου και τον διέκοπταν από τα έδρανα, φωνάζοντας ότι λέει ψέματα, ο υπουργός απάντησε ότι αυτό που συμβαίνει είναι «γαϊδουριά», ενώ ο προεδρεύων Μάκης Μπαλαούρας προσπαθούσε να επαναφέρει για αρκετή ώρα την τάξη στην αίθουσα.

«Παλιά δεν ήσασταν τόσο λαϊκιστής και κρίμα που τώρα το κάνετε επειδή ο αρχηγός σας αναγκάστηκε να κάνει συμμαχία με ένα συγκεκριμένο κομμάτι της ΝΔ» είπε ο κ Τσακαλώτος απευθυνόμενος στον κ Χατζηδάκης, ενώ η ένταση κλιμακώθηκε όταν ο υπουργός ανακοίνωσε ότι πρέπει να αποχωρήσει γιατί – όπως είπε αργότερα ο κ. Μπαλαούρας- έχει ραντεβού με τον κ Ρέγκλιγκ.

Να σημειωθεί ότι το θερμόμετρο στην επιτροπή ανέβηκε από νωρίς στα ύψη, όταν τόσο η ΝΔ όσο και η ΔΗΣΥ επικέντρωσαν την κριτική τους στο ύψος των απολαβών του προέδρου και της Διευθύνουσας Συμβούλου με τον Γιάννη Κουτσούκο μάλιστα να τονίζει «ήρθατε να ξεπουλήσετε και χρυσοπληρώνεστε», και τον Χρήστο Σταϊκούρα να κατηγορεί τον υπουργό ότι συμφώνησε να αυξηθεί η αμοιβή του διευθύνοντος συμβούλου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στις 270.000 ευρώ μετά από σχετική εισήγηση.

Κάτω από την πίεση της αντιπολίτευσης ο πρόεδρος του νέου ταμείου Γιώργος Διαμαντόπουλος αποκάλυψε ότι η αμοιβή του είναι 75.000 ευρώ, συν έξοδα παραστάσεων και η Ουρανία Αικατερινάρη είπε ότι η αμοιβή της θα είναι 270.000 ευρώ, αντίστοιχη με εκείνη του ΤΧΣ.

Πάντως τα μέλη του νέου ταμείου δε απέκλεισαν ιδιωτικοποιήσεις για πτωχευμένες ή υπό κατάρρευση εταιρείας, απέκλεισαν ότι θα είναι εντός του ταμείου τα έσοδα από τον ορυκτό πλούτο της χώρας και γνωστοποίησε ότι περίπου 20 εταιρείες εντάσσονται σε αυτό μεταξύ αυτών, ΔΕΗ, ΕΥΑΠ, ΜΕΤΡΟ, ΟΑΣΑ, Ολυμπιακό Στάδιο, ΕΛΒΟ, ΕΛΤΑ, ένα ποσοστό του Διεθνή Αερολιμένα, ΕΤΒΑ, Διώρυγα Κορύνθου και ΔΕΘ.

Πηγή: athina984.gr