Σκουπίδια: Η δικαστική απόφαση για την απεργία και το plan b για επίταξη

Gazzetta team
Σκουπίδια: Η δικαστική απόφαση για την απεργία και το plan b για επίταξη
Εν αναμονή της απόφασης των συνδικαλιστών της ΠΟΕ-ΟΤΑ για τη λήξη ή τη συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων είναι το Μέγαρο Μαξίμου.

Εν αναμονή της απόφασης των συνδικαλιστών της ΠΟΕ-ΟΤΑ για τη λήξη ή τη συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων είναι το Μέγαρο Μαξίμου. Η κατάσταση σε όλη τη χώρα είναι αποπνικτική με την κυβέρνηση να εξετάζει πλέον το Plan Β το οποίο είναι «δικαιοσύνη και στρατός», κάτι που δεν αρέσει σε πολλά στελέχη στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ θα συνεδριάσει το απόγευμα για να εκτιμήσει την κατάσταση και να λάβει αποφάσεις για την αναστολή των κινητοποιήσεων ή τη μορφή που θα έχουν αυτές στο εξής.

Οι εργαζόμενοι στους δήμους έκαναν πορεία προς τη Βουλή.

Οπως αναφέρει η «Καθημερινή», δεδομένου ότι δεν υφίσταται πλέον η νομοθεσία που θα επέτρεπε την επίταξη των εργαζομένων στην καθαριότητα, το Μαξίμου προσβλέπει σε ενεργοποίηση της Δικαιοσύνης σε αυτή την κατεύθυνση. Σε μιας μορφής επίταξη των εργαζομένων με δικαστική εντολή, υπό την απειλή που συνιστά για τη δημόσια υγεία η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί από τους λόφους σκουπιδιών στην Αθήνα και τις άλλες μεγάλες πόλεις.

Το σχέδιο προβλέπει παράλληλα, την έξοδο οχημάτων και στρατιωτικού προσωπικού για την αποκομιδή απορριμμάτων. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι η πολιτεία «αναλόγως με τις εξελίξεις, θα χρησιμοποιήσει όλους τους διαθέσιμους κρατικούς μηχανισμούς, ώστε να μην τεθεί σε διακινδύνευση η δημόσια υγεία».

«Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει τη διακινδύνευση της δημόσιας υγείας, αλλά ούτε και την παράδοση μίας δημόσιας και ευαίσθητης υπηρεσίας σε ιδιωτικά συμφέροντα», υπογράμμισε, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ασκώντας δριμεία κριτική στη ΝΔ για τη στάση της στο θέμα των συμβασιούχων στην καθαριότητα. Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτκών συντακτών, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι παρά την πρόοδο των συζητήσεων ΠΟΕ-ΟΤΑ και κυβέρνησης, χθες, «η συνδικαλιστική παράταξη της ΝΔ, μετά από εντολές της ίδιας της ηγεσίας του κόμματος, άλλαξε την πάγια θέση της στο ΔΣ της ΠΟΕ-ΟΤΑ και παρά την αντίθετη εισήγηση δεν ανεστάλησαν οι κινητοποιήσεις». Κατηγόρησε επίσης τη ΝΔ ότι στοχεύει στην πρόκληση πολιτικού κόστους στην κυβέρνηση με θύματα τους πολίτες και τους συμβασιούχους. Χαρακτήρισε, δε, αλυσιτελή την απεργία και τόνισε ότι η επιλογή να συνεχιστεί χωρίς συγκεκριμένο επίδικο εξυπηρετεί τα σχέδια της αξιωματικής αντιπολίτευσης και όλων εκείνων που επιδιώκουν την παράδοση του χώρου της καθαριότητας στους ιδιώτες εργολάβους.

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας διευκρίνισε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ότι η κυβέρνηση στην παρούσα φάση κρατά στάση αναμονής μέχρι το απόγευμα, οπότε συνεδριάζει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ. «Περιμένουμε την απόφαση, από την άλλη μεριά δεν μπορεί κανείς να διακινδυνεύσει τη δημόσια υγεία ούτε στη διαδικασία ενός τέτοιου αγώνα θα πρέπει η συνδικαλιστική ηγεσία θα τιμωρήσει την κοινωνία «Το υπουργείο Άμυνας αυτοβούλως δεν κάνει τίποτα», τόνισε. «Περιμένουμε πρώτα να βρεθεί μια λογική απόφαση… Δεν υπάρχει διάθεση πολιτικής επιστράτευσης, έχει καταργηθεί αυτό», συμπλήρωσε. Τέλος ανέφερε ότι η κατάσταση βαίνει βελτιούμενη όσον αφορά τα απορρίμματα. «Ας περιμένουμε το καλύτερο με τη κυβερνητική ρύθμιση καλύπτονται οι συμβασιούχοι τουλάχιστον μέχρι το Μάρτιο του 2018», κατέληξε.

Πηγή: thetoc.gr