Παππάς: Η χώρα ανακάμπτει σε όλα τα επίπεδα

Gazzetta team
Παππάς: Η χώρα ανακάμπτει σε όλα τα επίπεδα
Όπως ανέφερε, «από την χώρα δεν λείπουν οι άξιοι άνθρωποι, οι άνθρωποι που υπηρετούν και από τον χώρο της επιχειρηματικότητας και από τον χώρο της έρευνας. Αυτό που λείπει από τη χώρα είναι η αυτοπεποίθηση και ο συντονισμός αυτών των δυνάμεων . Αυτά τα προβλήματα πρέπει να τα λύσουμε τώρα».

Προσωπικά είμαι πολύ χαρούμενος και πρέπει να είναι χαρούμενοι όλοι οι Έλληνες διότι η χώρα ανακάμπτει μετά από πολλά χρόνια συντονισμένης πολιτικής στο χώρο του διαστήματος, δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Ν.Παππάς στην ΕΡΤ μετά τη εκτόξευση του ελληνικού δορυφόρου.

Διότι, όπως ανέφερε, «από την χώρα δεν λείπουν οι άξιοι άνθρωποι, οι άνθρωποι που υπηρετούν και από τον χώρο της επιχειρηματικότητας και από τον χώρο της έρευνας. Αυτό που λείπει από τη χώρα είναι η αυτοπεποίθηση και ο συντονισμός αυτών των δυνάμεων . Αυτά τα προβλήματα πρέπει να τα λύσουμε τώρα».

«Η χώρα επανακάμπτει με ένα διπλό τρόπο στο χώρο του διαστήματος. Πρώτον την επιτυχή εκτόξευση του Hellassat που τριπλασιάζει το εκτόπισμα της χώρας και δεύτερον τη συγκρότηση του ελληνικού διαστημικού κέντρου που θα ενώσει τις διάσπαρτες ελληνικές δυνάμεις που ασχολούνται με το διάστημα. Οι εφαρμογές είναι πάρα πολλές, το ζήτημα γι εμάς ως πολιτική ηγεσία του υπουργείου αλλά και ως κυβέρνηση είναι να εξηγήσουμε στο κόσμο πόσο σημαντικός είναι αυτός ο τομέας. Πόσο σημαντικό είναι να διοχετεύουμε και πόρους στην έρευνα και την ανάπτυξη εφαρμογών του διαστήματος και πόσο σημαντικό είναι να στηρίζουμε έμπρακτα την ελληνική βιομηχανία διαστήματος και πόσο σημαντικό είναι να συγκροτήσουμε μια συμπαγή στρατηγική για το διάστημα η οποία θα ενισχύσει την χώρα σε όλα τα επίπεδα», ανέφερε.

«Θα πρέπει να αξιοποιήσουμε τα πλεονεκτήματα της χώρας που είναι η θέση της ως μέλος της ΕΕ, η γεωγραφική της θέση που είναι στο άκρο της ανατολικής Μεσογείου και βεβαίως το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό διότι αν κανείς ανοίξει το διαδίκτυο θα δει ότι οι Έλληνες επιστήμονες βρίσκονται σε διαστημικές υπηρεσίες άλλων χωρών και προσφέρουν εκεί τις υπηρεσίες τους, την αφοσίωση και το μεράκι τους και δουλεύουν πάνω στο χώρο του διαστήματος χωρίς να υπάρχει ένας χώρος υποδοχής στην πατρίδα μας ο οποίος θα μπορούσε όλες αυτές τις δυνάμεις να τις συντονίσει και όλες αυτές οι δυνάμεις να χαράξουν από κοινού μια εθνική στρατηγική. Οι εφαρμογές είναι αναρίθμητες και η θέση της χώρας καθιστά την ανάπτυξη αυτής της βιομηχανίας ακόμη πιο χρήσιμη. Θα ήθελα να ευχαριστήσω και τον ομόλογο μου από την Κύπρο, τον Μάριο Δημητριάδη, με τον οποίο δουλέψαμε συστηματικά και για να μπορούμε να φθάσουμε σε αυτό το επιθυμητό αποτέλεσμα που μας κάνει, σε κρίσιμες ώρες για τον ελληνισμό, πάρα πολύ χαρούμενους και πρέπει να γεμίσει τους Έλληνες απανταχού της γης από αυτοπεποίθηση ότι η Ελλάδα ανακάμπτει σε όλα τα επίπεδα» είπε ο υπουργός.

«Φιλοδοξούμε πολύ σύντομα να αποκτήσει η χώρα στρατηγική για το διάστημα και οι εταιρίες να εξάγουν τα προϊόντα τους και οι ερευνητές να προάγουν την έρευνα αλλά και να υπάρξει διάχυση αυτών των δυνατοτήτων στην καθημερινή ζωή των πολιτών και εκεί βρίσκεται το κλειδί για να προσελκύσουμε ξανά τους νέους επιστήμονες στην χώρα . Το κλειδί δηλαδή βρίσκεται στο να κάνουμε τις εφαρμογές που αφορούν το διάστημα κομμάτι της καθημερινότητας, να βελτιώσουμε τη ζωή των πολιτών μας , των παραγωγών μας και να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί στην δημόσια διοίκηση και να αναπτύξουμε σε όλο το εύρος αυτές τις δυνατότητες» υπογράμμισε ο κ. Παππάς.

«Πρέπει να γίνει μια προσπάθεια για αύξηση των κονδυλίων έρευνας, πρέπει να εμπιστευθεί η ελληνική πολιτεία αυτούς που υπηρετούν αυτό το τομέα της επιστήμης και στη συγκρότηση μια εθνικής στρατηγικής, η οποία θα δίνει προτεραιότητα στην έρευνα και θα την εντάσσει στους ευρύτερους στόχους της χώρας που αφορούν το πεδίο του διαστήματος. Νομίζω ότι δεν έχουμε να ζηλέψουμε τίποτε, έχουμε και τους ανθρώπους, υπάρχει και η τεχνογνωσία, πρέπει να συντονίσουμε τις προσπάθειες μας να αναγνωρίσουμε σε αυτούς τους ανθρώπους που έχουν προσφέρει δουλειά και αφοσίωση να προσφέρουν σε αυτή τη σημαντική στιγμή για την χώρα και από θέσεις ευθύνης και σχεδιασμού πολιτικής για το διάστημα . Εκ των πραγμάτων μπορούμε να γίνουμε ανταγωνιστικοί , η θέση μας είναι μοναδική και νομίζω ότι θα εκπλαγεί κανείς αν κάτσει να βρει τι έχουν πετύχει Έλληνες επιστήμονες απανταχού της γης στο τομέα του διαστήματος» ανέφερε ο υπουργός.

Πηγή: protothema.gr