Η γερμανική Βουλή ενέκρινε την εκταμίευση της δόσης

Gazzetta team
Η γερμανική Βουλή ενέκρινε την εκταμίευση της δόσης
Το «πράσινο φως» στην εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα άναψε σήμερα Τετάρτη η Γερμανία, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Βουλής, η οποία συζήτησε παρουσία του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την πρόσφατη απόφαση του Eurogroup.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, στην κλειστή συνεδρίαση δεν έγινε ψηφοφορία επί του θέματος, απλώς η επιτροπή έλαβε υπόψη την εισήγηση του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο διαβεβαιώνει ότι η εκταμίευση πληροί τα κριτήρια του δανειακού προγράμματος.

Ο λόγος που δεν έγινε ψηφοφορία είναι ότι καμία από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες δεν είχε προηγουμένως διατυπώσει κάποια ένσταση στην εκταμίευση.

Παρ’ όλα αυτά, σημειώνει η Deutsche Welle, οι βουλευτές των Σοσιαλδημοκρατών, του κόμματος της Αριστεράς και των Πρασίνων αξιοποίησαν την ευκαιρία να επιτεθούν στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος παραβρέθηκε στη συνεδρίαση.

Σύμφωνα με συμμετέχοντες, ο κ. Σόιμπλε κατηγορήθηκε από τους βουλευτές ότι αποφεύγει τη δημόσια συζήτηση για τον ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στο ελληνικό πρόγραμμα επειδή σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να πει την αλήθεια στον γερμανικό λαό. Δηλαδή ότι το ΔΝΤ δεν συμμετέχει οικονομικά στο ελληνικό πρόγραμμα επειδή θεωρεί ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και ότι θα πρέπει να γίνει περικοπή του.

Αντικρούοντας αυτές τις κατηγορίες ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξέφρασε την πεποίθηση ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει τελικά και οικονομικά στο ελληνικό πρόγραμμα.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ έχει υποσχεθεί ότι θα καταθέσει σχετική πρόταση στο Συμβούλιο του Ταμείου. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, τόνισε ο κ. Σόιμπλε, πως όπως και στο παρελθόν η απόφαση του Συμβουλίου θα είναι θετική.

Τέλος, η επιτροπή Προϋπολογισμού υπερψήφισε την πρόταση που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών να επιτραπεί στην Κύπρο να εξοφλήσει πρόωρα μέρος του δανείου από το ΔΝΤ.

Πηγή: reader.gr