Ο χειρότερος καύσωνας της τελευταίας δεκαετίας: Από αύριο τα 43άρια

Gazzetta team
Ο χειρότερος καύσωνας της τελευταίας δεκαετίας: Από αύριο τα 43άρια
Αναλυτικά η πρόβλεψη για ολόκληρη τη χώρα - Τι προβλέπουν οι ειδικοί για τις πιο ζεστές ημέρες, πόσο θα διαρκέσει το «κύμα» καύσωνα και πότε θα υποχωρήσει - Οδηγίες επιβίωσης προς τους πολίτες.

Από σήμερα, Τετάρτη, μπαίνουμε στον μεγάλο καύσωνα για τον οποίο προειδοποιούν εδώ και αρκετές ημέρες οι μετεωρολόγοικαι αναμένεται να διαρκέσει μέχρι την Κυριακή, με θερμοκρασίες να φτάσουν, ίσως και να ξεπεράσουν τους 43 βαθμούς Κελσίου.

Σήμερα, λοιπόν, αναμένεται γενικά αίθριος καιρός, με τοπικές μόνο νεφώσεις στα ορεινά ηπειρωτικά της δυτικής και βόρειας χώρας, από το μεσημέρι κι έπειτα. Τοπικές βροχές αναμένονται τις ίδιες ώρες στα ορεινά της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Κατά τη διάρκεια της νύχτας η ορατότητα στα δυτικά και βόρεια θα είναι τοπικά περιορισμένη. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή άνοδο, φτάνοντας τοπικά τους 39 βαθμούς. Οι άνεμοι στο νότιο Αιγαίο θα φτάνουν τοπικά τα 6 μποφόρ.

Ειδικότερα, η πρόγνωση της ΕΜΥ:


ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

ΚΑΙΡΟΣ: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, κυρίως στην κεντρική, την ανατολική Μακεδονία και την Θράκη με πιθανότητα σποραδικών όμβρων στα Ορεινά.
ΑΝΕΜΟΙ: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Από 19 έως και 37 βαθμούς Κελσίου στην Κεντρική Μακεδονία. Τοπικά 38 βαθμούς. Στην Δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

ΚΑΙΡΟΣ: Γενικά αίθριος. Κατά τόπους περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες.
ΑΝΕΜΟΙ: Μεταβλητοί 3 στο βόρειο Ιόνιο, Νότιοι νοτιοανατολικοί και στο Νότιο Δυτικοί Βορειοδυτικοί μέχρι και 4 μποφόρ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Από 19 έως 37 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

ΚΑΙΡΟΣ: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, στα ηπειρωτικά με πιθανότητα σποραδικών όμβρων στα ορεινά της Θεσσαλίας.
ΑΝΕΜΟΙ: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Από 20 έως 38 κατά τόπους τους 39 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

ΚΑΙΡΟΣ: Αίθριος.
ΑΝΕΜΟΙ: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Από 21 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

ΚΑΙΡΟΣ: Αίθριος.
ΑΝΕΜΟΙ: Από βόρεις διευθύνσεις 4 με 5 και στα Δωδεκάνησα πρόσκαιρα τοπικά μέχρι 6 μποφόρ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Από 21 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

ΚΑΙΡΟΣ: Γενικά αίθριος.
ΑΝΕΜΟΙ: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Από 23 έως 37 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΚΑΙΡΟΣ: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
ΑΝΕΜΟΙ: Μεταβλητοί 3 πρόσκαιρα το απόγευμα νοτιοανατολικοί μέχρι 4 μποφόρ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Από 22 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΛΕΣΒΟΣ

ΚΑΙΡΟΣ: Αίθριος.
ΑΝΕΜΟΙ: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Από 23 έως 35 βαθμούς Κελσίου

Τι λένε οι μετεωρολόγοι για τον καύσωνα


Λάλος: Σπάνιος τέτοιος καύσωνας τον Ιούνιο

Όπως δήλωσε ο διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ, Αντώνης Λάλος, «τον Ιούνιο είναι σχετικά σπάνιος τέτοιος καύσωνας, καθώς γίνεται κάθε δεκαετία. Όπως καταγράφηκε το 2007». Όσο για τον Ιούλιο, «δεν ξέρουμε τι να περιμένουμε. Μπορεί να κάνει δυο με τρεις καύσωνες, μπορεί να σημειωθούν κάποια φυσιολογικά ενδιάμεσα μεταμελτέμια. Πάντως να σκεφτόμαστε ότι δεν είναι συνάρτηση, επειδή καήκαμε τώρα, το ίδιο θα συνεχιστεί και όλο τον Ιούλιο», τονίζει ο κ. Λάλος.

Όπως υπογραμμίζει, το βασικό πρόβλημα δεν είναι τόσο την Πέμπτη, οπότε κι η θερμοκρασία θα φτάσει τους 40-41 βαθμούς στα ηπειρωτικά, καθώς οι επόμενες ημέρες που θα ακολουθήσουν θα είναι πιο ζεστές. Πάντως, από σήμερα Τετάρτη στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας περιμένουμε μέχρι 39 βαθμούς Κελσίου. «Όσο πιο μακριά είναι μια περιοχή από τη θάλασσα, τόσο πιο εύκολα πιάνει τους 39 βαθμούς. Την Πέμπτη ανεβαίνει η θερμοκρασία στους 40 με 41 βαθμούς, ενώ Παρασκευή και Σάββατο φτάνει τους 42 και πιθανόν τους 43 βαθμούς. Τέλος, Κυριακή στα δυτικά η θερμοκρασία θα κυμανθεί μεταξύ 37 και 39 βαθμών και στα ηπειρωτικά θα φτάσει τους 40, ακόμα και τους 42 βαθμούς Κελσίου», είπε.

Στις παραθαλάσσιες και νησιωτικές περιοχές σήμερα και την Πέμπτη θα καταγραφούν θερμοκρασίες γύρω στους 35 βαθμούς κατά μέσο όρο, την Παρασκευή 30 Ιουνίου και Σάββατο 1 Ιουλίου, 36 με 38 βαθμούς, «ενώ την Κυριακή στα δυτικά αρχίζει και πέφτει στους 33 με 35 και στα υπόλοιπα στους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου»

Τη Δευτέρα κλείνει ο κύκλος του πρώτου καύσωνα γι' αυτό το καλοκαίρι, καθώς «φαίνεται να είναι μια καλή μέρα, αφού η θερμοκρασία θα σημειώσει βαθμιαία πτώση και θα κυμανθεί από 33 έως 36 βαθμούς», δηλώνει ο κ. Λάλος. «Άρα, πρέπει να κάνουμε υπομονή και να δώσουμε προσοχή στα άτομα με προβλήματα υγείας και σε αυτά που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες».

Καλλιάνος: Ένας από τους ισχυρότερους καύσωνες της 15ετίας

Δεν ξέρω αν ο συγκεκριμένος καύσωνας που θα έρθει από την Πέμπτη θα γράψει ιστορία σε ό,τι αφορά στις θερμοκρασίες που θα σημειωθούν, όμως σίγουρα, θα είναι ένας από τους ισχυρότερους που έχουν λάβει χώρα στην Ελλάδα τα τελευταία 10-15 χρόνια.

Οι λόγοι είναι πολλοί, οι σημαντικότεροι όμως είναι οι ακόλουθοι:

1. Θα έχει διάρκεια 4 ημέρες, με αποτέλεσμα να μην είναι εξπρές αλλά αντιθέτως θα αισθανόμαστε αυτές τις υψηλές θερμοκρασίες σχεδόν για 100 ολόκληρες ώρες.

2. Οι μέγιστες θερμοκρασίες δεν θα φτάσουν τους 39-40°C, όπως συνήθως συμβαίνει κατά τη διάρκεια ενός ήπιου καύσωνα, αντιθέτως, στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές και σε τοπικό επίπεδο ο υδράργυρος θα αγγίξει τους 44°C και ενδεχομένως τους 45°C. Και εννοείται υπό σκιά.

3. Στο παρελθόν, όταν ένας καύσωνας λάμβανε χώρα στην Ελλάδα, επηρεάζονταν συγκεκριμένες περιοχές με πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Για παράδειγμα, είχαμε συνηθίσει να «φλέγονται» μόνο τα ανατολικά και νότια ή μόνο η δυτική Ελλάδα ή τα βόρεια, ανατολικά και νότια με θερμοκρασίες άνω των 40°C ή όπως και να έχει, όχι ολόκληρη η Ελλάδα. Αυτή τη φορά, από το Αγρίνιο μέχρι τη Μυτιλήνη και από το Κιλκίς μέχρι και τα Χανιά οι θερμοκρασίες θα είναι πολύ υψηλές.

4. Το μελτέμι δεν θα είναι ιδιαίτερα ενισχυμένο με αποτέλεσμα να δροσίζονται κάπως συγκεκριμένες περιοχές και όχι μεγάλο μέρος των ανατολικών ηπειρωτικών τμημάτων αλλά και των νησιών του Αιγαίου, όπως συμβαίνει στις περιπτώσεις καυσώνων που συνδυάζονται με ισχυρά μελτέμια στο Αιγαίο (βοριάδες)

5. Στις μεγαλουπόλεις, εκεί δηλαδή που είναι συγκεντρωμένο το μεγαλύτερο μέρος των πολιτών της χώρας μας, οι θερμοκρασίες δεν θα υποχωρούν αρκετά κατά τη διάρκεια των βραδινών-νυχτερινών ωρών με αποτέλεσμα η αίσθηση της δυσφορίας να είναι κάπως έντονη. Για παράδειγμα, σε περιοχές της Αθήνας, θα υπάρξουν νύχτες, όπου ο υδράργυρος δεν θα καταφέρει να πέσει κάτω από τους 30-31°C.

Σε λίγες ώρες μπαίνει η Τετάρτη, η «μεταβατική» μέρα όπως σας έλεγα πριν από μέρες, διότι από την Πέμπτη ο καύσωνας πια θα έχει "χτυπήσει" την Ελλάδα. Και για να είμαστε ρεαλιστές, η Πέμπτη θα είναι η πιο εύκολη μέρα του καύσωνα. Η Παρασκευή, το Σάββατο και η Κυριακή θα είναι αρκετά δύσκολες.

Επίσης, θέλω να σας ευχαριστήσω όλους εσάς που μου στέλνετε καθημερινά εκατοντάδες μηνύματα και μου λέτε ένα απλό "ευχαριστώ" για τις πληροφορίες που σας δίνω. Πρέπει να σας πω, ότι δεν χρειάζεται να μου λέτε τίποτα. Η δουλειά μου είναι αυτή και την αγαπάω πολύ. Σε κάθε αξιόλογο καιρικό γεγονός. είτε είναι χιονιάς, είτε καύσωνας, δίνω πραγματική "μάχη" για να ενημερώσω όλους τους Έλληνες διότι πολλές φορές οι πληροφορίες που παίρνετε από site η δελτία καιρού δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα.

Στη συνέχεια, σας δίνω τις μέγιστες θερμοκρασίες που θα σημειωθούν σε τοπικό επίπεδο -ανά διαμερίσματα - τις επόμενες ημέρες. Κρατήστε τις εικόνες, ενδέχεται να είναι συλλεκτικές...

Από τη Δευτέρα αναμένεται βίαιη πτώση της θερμοκρασίας κατά 10°C για τις περισσότερες περιοχές της χώρας λόγω της ενίσχυσης των δροσερών βορειοδυτικών ανέμων.

Σούζη: Παρασκευή και Σάββατο οι πιο ζεστές ημέρες

«Ανεβαίνει η θερμοκρασία έτσι από την Πέμπτη μέχρι την Κυριακή θα αγγίξει στα Ηπειρωτικά, τοπικά τους 40 με 43 βαθμούς. Οι πιο ζεστές ημέρες θα είναι η Παρασκευή και το Σάββατο . Από τη Δευτέρα αναμένεται πτώση της θερμοκρασίας κατά 6 με 8 βαθμούς», ανέφερε η μετεωρολόγος Χριστίνα Σούζη για τον επερχόμενο καύσωνα.

Πηγή: protothema.gr