Σήμερα η ψηφοφορία στην επιτροπή της γερμανικής Βουλής για τα 8,5 «ελληνικά» δισ.

Gazzetta team
Σήμερα η ψηφοφορία στην επιτροπή της γερμανικής Βουλής για τα 8,5 «ελληνικά» δισ.
Ο Σόιμπλε έστειλε επιστολή στους βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού για το «καλό και ρεαλιστικά υλοποιήσιμο πακέτο».

Σήμερα, Τετάρτη, αναμένεται η ψηφοφορία στην Επιτροπή Προϋπολογισμού του γερμανικού κοινοβουλίου για την έγκριση της επόμενης δόσης ύψους 8,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα με τον Γερμανό υπ. Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να ζητά, σύμφωνα με την Handelsblatt, από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού να στηρίξουν την καταβολή της επόμενης δόσης.

Όπως αναφέρει η οικονομική εφημερίδα ο Β. Σόιμπλε απέστειλε συγκεκριμένα σχετική επιστολή προς τους βουλευτές της Χριστιανικής Ένωσης (CDU και CSU) όπως και των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) –μια επιστολή που έχει στη διάθεσή της η Handelsblatt, όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται-, στην οποία αναφέρει τα εξής: «κατόπιν πολύ εντατικών διαπραγματεύσεων συνομολογήθηκε ένα καλό και ρεαλιστικά υλοποιήσιμο πακέτο, το οποίο περιλαμβάνει και το ΔΝΤ».

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η εφημερίδα, η κριτική που ασκείται από κάποιους βoυλευτές εστιάζει στο ότι «το ΔΝΤ προς το παρόν δεν συμμετέχει χρηματοδοτικά στο πρόγραμμα –σε αντίθεση με τα άλλοτε λεγόμενα του Β. Σόιμπλε. Από τη μεριά του ο Σόιμπλε πλέον εκτιμά ότι, το ΔΝΤ απομένει ακόμη να πάρει την επίσημη απόφασή του σχετικά με τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα μέσα στον Ιούλιο». Εντούτοις, η Handelsblatt, υπενθυμίζει ότι το ΔΝΤ εξαρτά το θέμα της χρηματοδοτικής συμμετοχής από το το ζήτημα της «βιωσιμότητας του χρέους, η οποία μέχρι στιγμής δεν είναι δεδομένη».

Όπως σημειώνει στη συνέχεια: «Η ελάφρυνση του χρέους, όπως την επιθυμεί το ΔΝΤ, δεν φαίνεται δυνατή για την ώρα. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε, σύμφωνα με την επιστολή Σόιμπλε ότι: «μέτρα ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ θα έπρεπε ήδη να είχαν υλοποιηθεί. Αλλά κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε εκ των πραγμάτων με ένα τέταρτο πρόγραμμα». Αντ' αυτού ο γερμανός υπουργός κοινοποίησε στους βουλευτές τη θέση του ότι «η βιωσιμότητα του χρέους θα πρέπει τώρα να βελτιωθεί μέσα από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και τη βοήθεια για περισσότερη οικονομική ανάπτυξη».

Πηγή: protothema.gr