Ως 14 Ιουλίου η παράταση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων 2017

Gazzetta team
Ως 14 Ιουλίου η παράταση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων 2017
Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει να παρατείνει την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων από τις 14 ως τις 21 Ιουλίου με πιο πιθανή ημερομηνία την 14η Ιουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται στην αναζήτηση της ημερομηνίας εξετάζοντας τις αιτίες που οδήγησαν στην καθυστέρηση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, όπως οι αδυναμίες του συστήματος, οι ατέλειες αυτού (για παράδειγμα οι νέοι αγρότες δεν μπορούσαν να υποβάλλουν δηλώσεις γιατί μέχρι πριν από λίγες ημέρες δεν είχε ενσωματωθεί στο σύστημα ο κωδικός για το αφορολόγητο), οι βλάβες και οι απορρίψεις δηλώσεων λόγω φόρτου.

Ο ακριβής καθορισμός των λόγων είναι απαραίτητος, γιατί το κουαρτέτο είναι κατά της παράτασης και θα πρέπει με πολύ συγκεκριμένα επιχειρήματα όχι μόνο να αιτιολογηθεί η αναγκαιότητα της παράτασης, αλλά και ο ακριβής χρονικός προσδιορισμός, οποίος σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα αναμένεται να είναι 10 εργάσιμες ημέρες.

Nα προσθέσουμε ότι η παράταση θα δοθεί με τροπολογία και όχι με υπουργική απόφαση, γιατί ο νόμος καθορίζει ως τελευταία ημερομηνία τελευταία ημερομηνία υποβολής δηλώσεων την 30η Ιουνίου.

Σύμφωνα με στοιχεία που είχαν αναρτηθεί χθες το πρωί στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων:

- Μέχρι τις 25 Ιουνίου είχαν υποβληθεί στο Taxisnet 4.125.012 δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο 66,5% του συνόλου των δηλώσεων που αναμένεται να υποβληθούν φέτος (περίπου 6,2 εκατομμύρια).2 Μέχρι τις 25 Ιουνίου είχαν εκκαθαριστεί

4.103.963 δηλώσεις και είχαν εκδοθεί ισάριθμα εκκαθαριστικά σημειώματα. Από τα σημειώματα αυτά:

-1.605.067 ή 39,11% του συνόλου είναι χρεωστικά και αναγράφουν επιπλέον ποσά φόρου προς πληρωμή συνολικού ύψους 1.633.173.793 ευρώ. Σε κάθε παραλήπτη χρεωστικού εκκαθαριστικού σημειώματος αντιστοιχεί κατά μέσο όρο πληρωτέο ποσό φόρου ύψους 1.017,51 ευρώ.

-659.193 ή 16,06% του συνόλου είναι πιστωτικά και αναγράφουν ποσά φόρου προς επιστροφή συνολικού ύψους 222,42 εκατ. ευρώ. O μέσος όρος επιστροφής φόρου ανέρχεται σε 337,41 ευρώ.

-1.839.703 ή 44,83% του συνόλου είναι μηδενικά.

Οι εκπρόθεσμοι

Σημειώνεται ότι η παράταση που θα δοθεί θα είναι η πρώτη και η τελευταία. Οσοι φορολογούμενοι υποβάλλουν τις δηλώσεις τους εκπρόθεσμα, δηλαδή μετά τη λήξη της νέας προθεσμίας, θα υποχρεωθούν να καταβάλουν πρόστιμα από 100 έως 500 ευρώ. Εφόσον από την εκκαθάριση των εκπρόθεσμων δηλώσεων προκύψει υποχρέωση καταβολής επιπλέον φόρου (χρεωστικό εκκαθαριστικό) και εφόσον τη στιγμή της εκπρόθεσμης υποβολής έχει εκπνεύσει και η προθεσμία καταβολής του φόρου, οι φορολογούμενοι θα επιβαρυνθούν και με τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, υπολογιζόμενους με 0,73% μηνιαίως.

Θανάσης Λυρτσογιάννης

Πηγή: newsit.gr