«Τρεις στους τέσσερις πολίτες παγκοσμίως δεν εμπιστεύονται τον Τραμπ»

Gazzetta team
«Τρεις στους τέσσερις πολίτες παγκοσμίως δεν εμπιστεύονται τον Τραμπ»
Περισσότεροι από τρία τέταρτα των πολιτών σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν μικρή ή καθόλου εμπιστοσύνη στην ηγεσία του Τραμπ και στην πολιτική του με την υποστήριξη προς την αμερικανική προεδρία να καταρρέει ταχύτατα μεταξύ των παραδοσιακών συμμάχων των ΗΠΑ στην Ευρώπη, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση του Ερευνητικού Κέντρου Pew.

Σε πολλές χώρες, η υποστήριξη προς τον αμερικανό πρόεδρο είναι χαμηλότερη και από εκείνη που είχε ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος το 2004 έπειτα από την εισβολή στο Ιράκ. Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων χαρακτήρισαν τον Τραμπ "αλαζόνα και επικίνδυνο".

Η έρευνα διεξήχθη σε 37 χώρες και δείχνει ότι ένα μέσο ποσοστό 22% έχουν αρκετή ή μεγάλη εμπιστοσύνη στην εξωτερική πολιτική του Τραμπ, ενώ σχεδόν τα τρία τέταρτα έχουν μικρή ή καθόλου εμπιστοσύνη στον αμερικανό πρόεδρο.

Αντίθετα, κατά τα τελευταία χρόνια της προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα, ένα 64% εμπιστευόταν τον πρώην πρόεδρο.

Η δημοσκόπηση έδειξε ακόμη ότι το χαμηλό επίπεδο υποστήριξης προς τον πρόεδρο οδηγεί σε μείωση της γενικότερης στήριξης προς τις αμερικανικές αξίες. Μόλις το 49% εξέφρασε μια θετική άποψη για τις ΗΠΑ σε σύγκριση με 64% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό σε δημοσκοπήσεις το 2015 και το 2016.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της συγκεκριμένης εταιρείας, οι περισσότεροι Καναδοί δεν θεωρούν τις ΗΠΑ δύναμη του καλού στον κόσμο και μόλις το 43% των Καναδών έχουν θετική άποψη για τον γείτονά τους.

Οι δύο μεγάλες χώρες που εξέφρασαν εμπιστοσύνη στην ικανότητα του Τραμπ να αποτελέσει δύναμη του καλού είναι το Ισραήλ και η Ρωσία.

Ο αμερικανός πρόεδρος έχει σταθερά χαμηλή δημοτικότητα τόσο στη Λατινική Αμερική όσο και στην Ευρώπη όπου κατά μέσον όρο το 14% και το 18% αντίστοιχα έχουν εμπιστοσύνη στις ικανότητές του ως ηγέτη. Μόλις 5% στο Μεξικό και 7% στην Ισπανία εμπιστεύονται τον Τραμπ.

Η δημοσκόπηση διαπίστωσε ακόμη ότι ο Τραμπ είναι παγκοσμίως αντιπαθής με τους περισσότερους ερωτηθέντες να τον θεωρούν αλαζόνα, μισαλλόδοξο και επικίνδυνο, ενώ λίγοι είναι εκείνοι που τον θεωρούν επαρκή για τον ρόλο του ή πολιτικό που ενδιαφέρεται για τους απλούς πολίτες.

Επιπλέον η δημοσκόπηση δείχνει ότι η Άγγελα Μέρκελ έχει αντικαταστήσει τον αμερικανό πρόεδρο στην θέση του πολιτικού από τον οποίο αναμένουν ηγεσία. Το 42% εξέφρασε εμπιστοσύνη στην καγκελάριο της Γερμανίας και το 31% δεν την εμπιστεύεται.

Αντίθετα, μόλις το 6% των Γερμανών απάντησαν ότι θεωρούν επαρκή για πρόεδρο τον Τραμπ, το 13% πιστεύει ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ ενδιαφέρεται για τον απλό λαό, το 91% τον θεωρεί αλαζόνα (89% στο Ηνωμένο Βασίλειο), το 81% μισαλλόδοξο (77% στο Η.Βασίλειο) και το 76% (69% στο Η.Βασίλειο) επικίνδυνο.

Μόλις σε τέσσερις από τις 10 χώρες της ΕΕ που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση οι πολίτες έχουν θετική άποψη για τις ΗΠΑ ως χώρα. Μεγαλύτερο ποσοστό αποδοχής εμφανίζεται στην Πολωνία (73%), την Ουγγαρία (63%) και την Ιταλία (61%).

Παρά την "ειδική σχέση" ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, μόλις το 50% των Βρετανών βλέπουν θετικά τις ΗΠΑ.

Οι πιο αρνητικές απόψεις για τις ΗΠΑ συναντώνται στη Γερμανία (62%), την Ισπανία (60%) και την Ολλανδία (59%).


Πηγή: reader.gr