Πώς γινόταν το ξέπλυμα του θησαυρού της συμμορίας Ρομά-Αγλούπα

Gazzetta team
Πώς γινόταν το ξέπλυμα του θησαυρού της συμμορίας Ρομά-Αγλούπα
Δύο φορές είχαν κάνει έρευνα οι αστυνομικοί στο ένα από τα δύο διαμερίσματα-«θησαυροφυλάκια» των Κορλεόνε Ρομά, μετά την εξάρθρωση της συμμορίας.

Δύο φορές είχαν κάνει έρευνα οι αστυνομικοί στο ένα από τα δύο διαμερίσματα-«θησαυροφυλάκια» των Κορλεόνε Ρομά, μετά την εξάρθρωση της συμμορίας. Δεν είχαν βρει τίποτα σε αυτό. Ο 43χρονος αποθηκάριος-ενεχυροδανειστής, όπως διαπίστωσαν οι αστυνομικοί, συνέχιζε να παραλαμβάνει κλοπιμαία ακόμη και μετά την εξάρθρωση της συμμορίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ένα από τα σπίτια που βρέθηκε ο θησαυρός είχε γίνει αστυνομική έρευνα δύο φορές χωρίς να εντοπιστεί κάτι.

Εξετάζεται αν ο 43χρονος μετέφερε τα κλοπιμαία από το ένα στο άλλο διαμέρισμα πιστεύοντας ότι δεν θα γίνει άλλη έρευνα, ενώ δεν αποκλείεται να είχε ενημέρωση από επίορκους ένστολους για τις επικείμενες αστυνομικές επιχειρήσεις και να προέβαινε σε συνεχείς «μετακομίσεις». Ο 43χρονος, σύμφωνα με αξιωματικούς του Τμήματος Ασφάλειας Αμαρουσίου, φέρεται αφανής ιδιοκτήτης τεσσάρων ενεχυροδανειστηρίων όπου γινόταν το ξέπλυμα των κλοπιμαίων. Ο θησαυροφύλακας της συμμορίας δεν είχε σκοπό να μετατρέψει τα κλοπιμαία σε πλάκες χρυσού αλλά να ανοίξει κοσμηματοπωλεία για την μεταπώλησή τους, προκειμένου να μην χάσουν την αξία τους από το «λιώσιμο». Θα δημιουργούσε «αλυσίδα» καταστημάτων όπου θα μπορούσε για χρόνια να πουλά κλεμμένα διαμάντια, λίρες, πλάκες χρυσού, συλλεκτικά ρολόγια, αναπτήρες και άλλα πολύτιμα και μοναδικά κλοπιμαία.

Η σπείρα ευθύνεται, σύμφωνα με τους αστυνομικούς, για περίπου 3.000 κλοπές, διαρρήξεις και ληστείες με λεία που αγγίζει τα 50.000.000 ευρώ. Η συνέχεια των ερευνών ήρθε την περασμένη εβδομάδα όταν αστυνομικοί της Ασφάλειας εντόπισαν σε δύο διαμερίσματα στο Χαλάνδρι κλοπιμαία βάρους 700 κιλών και αξίας 10.000.000 ευρώ. Για την συγκεκριμένη υπόθεση έχουν συλληφθεί συνολικά 41 άτομα, ανάμεσά τους «αρχηγοί», κλεπταποδόχοι, Ρομά με πολυτελή αυτοκίνητα και σπίτια με σχεδόν μηδενικές φορολογικές δηλώσεις, ενώ έχουν ταυτοποιηθεί ακόμα 48 άτομα (ανάμεσά τους τρεις αστυνομικοί που έδιναν εσωτερική πληροφόρηση).

Κατά την έφοδο των αστυνομικών στα σπίτια του Χαλανδρίου εντύπωση προκάλεσαν οι κρυψώνες, στις οποίες ήταν κρυμμένα τα χρυσαφικά. Χρυσάφι και ασήμι σε ψυγεία, διαμάντια αξίας μισού εκατομμυρίου σε φούρνους, ρολόγια και κοσμήματα σε σιφώνια, υδρορροές, σε κρύπτες στους τοίχους και σε καλάθια με άπλυτα. Τα μετρητά ήταν σε σκουπιδοτενεκέ στο μπαλκόνι.

Τα κατασχεμένα θα εκτίθενται το επόμενο διάστημα σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, προκειμένου τα θύματα της συμμορίας να μπορούν να προσέρχονται και να παίρνουν πίσω τα πράγματά τους (με την προϋπόθεση να έχουν δηλωθεί ως κλεμμένα από τους ιδιοκτήτες τους την ημέρα της αφαίρεσής τους). Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν ότι για πρώτη φορά δημιουργήθηκε… χωροταξικό πρόβλημα κατά την παρουσίαση της υπόθεσης, διότι τα κλοπιμαία ήταν τόσα πολλά που δεν χωρούσαν στις εγκαταστάσεις της Αστυνομίας, όπου εκτίθενται συνήθως τα κατασχεμένα.

Η έρευνα για την υπόθεση θα συνεχιστεί, καθώς οι αστυνομικοί αναζητούν τις «διαδρομές» που θα ακολουθούσαν τα κλοπιμαία. Εκτός από το σενάριο του κοσμηματοπωλείου, μέσω του οποίου θα τα πουλούσαν, εξετάζεται σοβαρά το κατά πόσο μέρος των χρυσαφικών θα κατέληγε στο εξωτερικό και συγκεκριμένα σε Ιταλία και Γερμανία. Στο πλαίσιο αυτό θα ερευνηθεί το ενδεχόμενο εμπλοκής σε αυτή τη διαδικασία μεγαλύτερων ονομάτων στο χώρο τους εμπορίου κοσμημάτων.


Πηγή: thetoc.gr