Ο Τσίπρας παρεμβαίνει για άμεση λύση με τα σκουπίδια

Gazzetta team
Ο Τσίπρας παρεμβαίνει για άμεση λύση με τα σκουπίδια
H κυβέρνηση προσπαθεί να περιορίσει την ασφυκτική κατάσταση με τα απορρίμματα και την απεργία των εργαζομένων στους ΟΤΑ με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να παρεμβαίνει και να ζητά την επίλυση του προβλήματος.

Σε αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση, αφού ο Πάνος Σκουρλέτης, «άκουσε» την ΚΕΔΕ και φέρνει βελτιωμένη νομοθετική ρύθμιση, με τους συμβασιούχους να έχουν έξτρα μοριοδότηση για τον διαγωνισμό που θα γίνει, θέση «μάχης» φαίνεται να παίρνει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός που καλεί την ΠΟΕ-ΟΤΑ στο Μαξίμου, για να λυθεί το θέμα.

Ο Αλέξης Τσίπρας με πρόσκλησή του, καλεί τους συνδικαλιστές σε συνάντηση το πρωί της Τρίτης στις 10, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού η πρόσκληση απευθύνεται «προκειμένου να βρεθεί λύση όσον αφορά τις διεκδικήσεις των εργαζομένων στον τομέα της καθαριότητας και να αποφευχθούν κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία, λόγω της παρατεταμένης μη αποκομιδής απορριμμάτων και των πολύ υψηλών θερμοκρασιών που αναμένονται τις επόμενες μέρες».

Βελτιωμένη η νομοθετική ρύθμιση

Βελτιωμένη σε σχέση με εκείνη που αναμενόταν να καταθέσει αρχικά, φαίνεται πως θα είναι η νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών για τους συμβασιούχους στην καθαριότητα των δήμων, που θα πάει στην Βουλή την Τρίτη.

Όπως ανέφερε ο υπουργός, μετά τη συνάντησή του με τους Δημάρχους, στη ρύθμιση θα προβλέπεται αυξημένη μοριοδότηση για τους συμβασιούχους στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για τις μόνιμες προσλήψεις, ενώ όπως ανέφερε και το μεσημέρι στην ΠΟΕ-ΟΤΑ δεν θα υπάρχει ανώτατο ηλικιακό όριο των 45 ετών για συμμετοχή στον ίδιο διαγωνισμό.

Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για τη διασφάλιση της συνταγματικότητας της ρύθμισης, ενώ διαβεβαίωσε πως οι προσλήψεις που καλύπτονται από ανταποδοτικές δαπάνες εξαιρούνται από τους μνημονιακούς νόμους περί απαγόρευσης προσλήψεων.

Σχολιάζοντας τις σημερινές δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, σημείωσε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ «έδειξε τελικά ποια είναι η πραγματική στόχευση» του κόμματός του: «Να παραδοθεί, αυτό το κοινωνικό έργο που είναι στον πυρήνα της Αυτοδιοίκησης - που κατοχυρώνεται συνταγματικά και προβλέπεται για την Αυτοδιοίκηση - σε ιδιωτικά συμφέροντα. Με μεγαλύτερο κόστος για τους πολίτες και χειρότερες συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους. Αυτό καταδεικνύει, άλλωστε και η διεθνής εμπειρία».

Ο Πάνος Σκουρλέτης σημείωσε ακόμα ότι από στη συνάντηση διαπιστώθηκε μια «κοινή οπτική στα πράγματα», η οποία δεν υπήρχε στις προηγούμενες συναντήσεις, ενώ έκρινε ως θετική την τοποθέτηση του προέδρου της ΚΕΔΕ Γιώργου Πατούλη ότι η γνώμη της Ένωσης είναι ότι τα θέματα της αποκομιδής των απορριμμάτων πρέπει να είναι μια υπόθεση των δήμων και όχι ιδιωτικών εταιριών.

«Ζητούμε μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους τους συμβασιούχους. Είμαστε στο πλευρό των εργαζομένων και θα παραμείνουμε. Ταυτόχρονα όμως καλούμε την κυβέρνηση να επιταχύνει την υλοποίηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε ενώπιον μας με στόχο να καθαρίσουν άμεσα οι πόλεις μας. Δεν αξίζει ούτε στους πολίτες αυτή η ποιότητα ζωής, ούτε στη χώρα αυτή η τριτοκοσμική εικόνα και πρέπει άμεσα να αλλάξει», τόνισε από την πλευρά του κ. Πατούλης.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κάλεσε τους δημάρχους να δείξουν αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία και ζήτησε να επισπεύσουν τις διαδικασίες ορισμού των θέσεων που προορίζονται για το μόνιμο προσωπικό, στα οργανογράμματα των δήμων τους.

Πηγή: insider.gr