Ο Ντράγκι αμφισβητεί τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και την ένταξη στο QE

Gazzetta team
Ο Ντράγκι αμφισβητεί τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και την ένταξη στο QE
O πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας διατηρεί σοβαρές επιφυλάξεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, που κατ' επέκτασιν δημιουργεί εμπόδια και δυσπιστία για τη δυνατότητα της Ελλάδας να επωφεληθεί άμεσα από το πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης.

Όπως αναφέρει ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας Νίκου Χουντή, «παρόλο που η απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου 2017 αποτελεί ένα πρώτο βήμα προς τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, παραμένει ανεπαρκής προκειμένου να προσδιοριστεί επακριβώς η ποσοτική της επίπτωση στο δημόσιο χρέος, καθώς και στη δυναμική του.

Κατά συνέπεια, αναφέρει η επιστολή, μέχρι να προσδιοριστούν λεπτομερώς και με επάρκεια τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, παραμένουν σοβαρές επιφυλάξεις αναφορικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ αποσαφηνίζει ότι η κεντρική τράπεζα στην παρούσα φάση δεν είναι σε θέση να πραγματοποιήσει μία ολοκληρωμένη ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Ειδικότερα, για το ζήτημα της ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης ο Ντράγκι αναφέρει ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα αποφασίσει επ’ αυτού ανεξάρτητα, αφού λάβει υπόψη του τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους καθώς και άλλους παράγοντες κινδύνου.

Πηγή: insider.gr