Το Obamacare «λείπει» από εκατομμύρια Αμερικανούς

Gazzetta team
Το Obamacare «λείπει» από εκατομμύρια Αμερικανούς
Δημοσιεύθηκε η εκδοχή της Γερουσίας για το σχέδιο νόμου με το οποίο οι Ρεπουμπλικανοί επιθυμούν να αντικαταστήσουν τον νόμο Ομπάμα περί καθολικής ασφάλισης.

Επί της ουσίας, το σχέδιο νόμου είναι τρομακτικό: Δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανοί πολίτες θα αντιμετωπίσουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα εάν ψηφιστεί και δεκάδες αν όχι εκατοντάδες χιλιάδες θα πεθάνουν πρόωρα μόνο και μόνο ώστε να μειωθεί ο φόρος που πληρώνουν λίγοι πλούσιοι πολίτες. Αυτό που είναι ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι πως οι Ρεπουμπλικανοί δεν καταβάλλουν σχεδόν καμία προσπάθεια να δικαιολογήσουν την αναδιανομή εισοδήματος υπέρ των πλουσίων. Το κάνουν επειδή μπορούν, επειδή πιστεύουν πως η πίστη των ψηφοφόρων τους στο κόμμα είναι αρκετά ισχυρή και πως θα εξακολουθήσουν να υποστηρίζουν πολιτικούς που τους καταστρέφουν τη ζωή.

Υπό αυτήν την έννοια –και μόνο υπό αυτή την έννοια– παρατηρούμε πως οι Ρεπουμπλικανοί εγκαταλείπουν την προηγούμενη πρακτική τους.

Στο παρελθόν, νόμοι με τους οποίους αφαιρούνταν εισόδημα από τους φτωχούς και από την εργατική τάξη για χάρη των πλουσίων συνοδεύονταν από κάποια δικαιολογία. Η μείωση της φορολογίας, υποστήριζαν οι πολιτικοί υποστηρικτές της, θα απελευθέρωνε τον δυναμισμό της αγοράς και θα καθιστούσε τους πάντες πλουσιότερους. Η απορρύθμιση του κανονιστικού πλαισίου θα αύξανε την παραγωγικότητα και θα οδηγούσε σε μείωση των τιμών. Φυσικά, όλο αυτό ήταν (οικονομικό) βουντού. Ποτέ δεν βγήκαν αληθινές οι υποσχέσεις. Ομως, υπήρχε τουλάχιστον το πρόσχημα πως γίνονται όλα για το κοινό καλό. Πλέον αυτό δεν ισχύει. Το σχέδιο νόμου της Γερουσίας δεν περιλαμβάνει καμία ρύθμιση, που θα οδηγούσε σε μείωση του κόστους υγειονομικής περίθαλψης. Τίποτα που θα οδηγούσε σε βελτίωση της λειτουργίας της αγοράς υγειονομικής ασφάλισης. Στην πραγματικότητα, καταδικάζει την αγορά σε θάνατο μέσω της μείωσης της κρατικής επιχορήγησης. Το σχέδιο νόμου δεν περιλαμβάνει το παραμικρό στοιχείο που θα καθιστούσε φθηνότερη την υγειονομική περίθαλψη για όσους πολίτες δυσκολεύονται ήδη να την πληρώσουν. Και θα περιορίσει σταδιακά την υγειονομική ασφάλιση για φτωχές οικογένειες και πολίτες, ακυρώνοντας σταδιακά κάθε δυνατότητα ασφάλισης για εκατομμύρια.

Ποιος θα ωφεληθεί; Ολα γίνονται για χάρη της μείωσης της περικοπής φόρων. Σχεδόν το μισό ποσό θα το καρπωθούν όσοι πολίτες έχουν εισόδημα πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια τον χρόνο. Η μερίδα του λέοντος θα πάει σε όσους πολίτες έχουν εισόδημα πάνω από 200.000 δολάρια.

Οπότε είναι καλό για εσάς αυτό το σχέδιο νόμου; Είναι, αν πληροίτε τα ακόλουθα κριτήρια:

• Το εισόδημά σας είναι υψηλότερο από 200 χιλιάδες δολάρια τον χρόνο.
• Διαθέτετε εργασία που συνοδεύεται από καλή ασφάλιση υγείας.
• Δεν υπάρχει περίπτωση να χάσετε αυτήν τη δουλειά ή αυτό το εισόδημα.
• Δεν έχετε συγγενείς ή φίλους που δεν πληρούν αυτά τα κριτήρια.
• Δεν συμπονάτε κανέναν άλλον.

Η ομάδα των ανθρώπων που πληρούν όλα αυτά τα κριτήρια δεν αποτελεί νικηφόρο πολιτικό συνασπισμό. Ομως οι ηγέτες των Ρεπουμπλικανών πιστεύουν πως οι ψηφοφόροι τους είναι αρκούντως πιστοί στο κόμμα, αρκούντως αποκομμένοι από την πληροφόρηση, ώστε θα αγνοήσουν τη επίθεση που υφίστανται και θα εξακολουθήσουν να ψηφίζουν τους Ρεπουμπλικανούς. Πως, καθώς θα χάνουν την ιατροφαρμακευτική περίθαλψή τους, καθώς θα έρχονται αντιμέτωποι με πολύ υψηλούς λογαριασμούς, καθώς θα βλέπουν τους φίλους και τους γείτονές τους να καταστρέφονται, θα κατηγορήσουν τους Δημοκρατικούς.

Μακάρι να μην ήμουν βέβαιος πως αυτή η πεποίθηση είναι λανθασμένη.


Πηγή: kathimerini.gr