Bενεζουέλα: Nέες διαδηλώσεις από χιλιάδες ανθρώπους (pics)

Gazzetta team
Bενεζουέλα: Nέες διαδηλώσεις από χιλιάδες ανθρώπους (pics)
Χιλιάδες άνθρωποι κατέκλεισαν τους δρόμους του Καράκας και άλλων πόλεων της Βενεζουέλας και καταγγέλλουν την καταστολή διαδηλώσεων.

Δύο νεαροί διαδηλωτές σκοτώθηκαν από στρατιωτικά πυρά αυτήν την εβδομάδα στο Καράκας. Με τους θανάτους αυτούς, σύμφωνα με τον απολογισμό που έδωσε η εισαγγελία, ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 75 στις 85 ημέρες που διαρκούν οι κινητοποιήσεις εναντίον του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

«Στέλνουμε ένα μήνυμα στις ένοπλες δυνάμεις: θα συνεχίσετε να σκοτώνετε τους πολίτες της Βενεζουέλας ή θα σεβαστείτε το Σύνταγμα;» δήλωσε σε δημοσιογράφους ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Χοσέ Μανουέλ Ολιβάρες, μόλις ξεκίνησε η πορεία στο Καράκας. Οι διαδηλωτές κατευθύνονται προς τη βάση της πολεμικής αεροπορίας Λα Καρλότα.

Ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης MUD ζήτησε με ανάρτησή του στο Twitter από τους στρατιωτικούς να «κατεβάσουν τα όπλα» αφού απηύθυνε κάλεσμα στους πολίτες να διαδηλώσουν σε ολόκληρη την χώρα.

Ο Νταβίντ Βαγενίγια, 23 ετών, σκοτώθηκε την Πέμπτη αφού δέχθηκε 3 σφαίρες στον θώρακα. Ένας σμηνίας της αερονομίας φέρεται να άνοιξε πυρ μπροστά από τη βάση της Λα Καρλότα, σύμφωνα με τις φωτογραφίες και τα βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα τοπικά ΜΜΕ. Συγκρούσεις είχαν ξεσπάσει όταν οι αρχές επιχείρησαν να απωθήσουν τους διαδηλωτές κάνοντας χρήση δακρυγόνων. Κουκουλοφόροι που συμμετείχαν στη διαδήλωση πέταξαν από την πλευρά τους πέτρες και βόμβες μολότοφ.

Άλλος ένας διαδηλωτής, ο Φαμπιάν Ουρμπίνα, ηλικίας 17 ετών, σκοτώθηκε τη Δευτέρα όταν χτυπήθηκε από σφαίρα, αφού μέλος της Εθνοφρουράς άνοιξε πυρ εναντίον διαδηλωτών.

Τέσσερις στρατιωτικοί έχουν προσαχθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης για τα δύο αυτά περιστατικά, σύμφωνα με τις αρχές.

Από την πλευρά του σε ομιλία του χθες ενώπιον της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο κάλεσε τις δυνάμεις επιβολής του νόμου να «διασφαλίσουν» ότι «κανένας να μην πεθάνει, ποτέ ξανά».

Εμμέσως, ο Μαδούρο κατηγόρησε επιπλέον τους επικεφαλής της αντιπολίτευσης ότι υποκινούν τη βία.

Πηγή: iefimerida.gr