Προς παράταση η υποβολή φορολογικών δηλώσεων

Gazzetta team
Προς παράταση η υποβολή φορολογικών δηλώσεων
Αν και απέχουμε μια εβδομάδα πριν την εκπνοή της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, στο Taxisnet έχουν κατατεθεί μόλις 3.894.296 δηλώσεις σε σύνολο 6,1 εκατομμυρίων δηλώσεων.

Οι λογιστές ζητούν παράταση στην υποβολή των δηλώσεων έως τις 30 Ιουλίου, αλλά μέχρι στιγμής στο υπουργείο Οικονομικών κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους, σύμφωνα με το insider.gr.

Πάντως θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα δοθεί και εφέτος ολιγοήμερη παράταση, διαφορετικά αρχής γενομένης της σημερινής ημέρας και για τις επόμενες 6 ημέρες θα πρέπει σε 24ωρη βάση να κατατίθενται 328.000 φορολογικές δηλώσεις, κάτι που το σύστημα δεν υποστηρίζει.

Παράλληλα τα εφετινά εκκαθαριστικά της Εφορίας τα οποία πήραν στα χέρια τους εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι ενσωματώνουν μεγάλες επιβαρύνσεις και χιλιάδες φορολογούμενοι διαπίστωσαν ότι πρέπει να πληρώσουν αρκετά περισσότερα σε σύγκριση με πέρυσι.

Ήδη, από τα έως τώρα στοιχεία προκύπτουν τα εξής: Για το 38,8% των φορολογουμένων (1.502.877 δηλώσεις) το εκκαθαριστικό της Εφορίας είναι χρεωστικό με τον μέσο φόρο να ανέρχεται σε 990 ευρώ, ενώ εκείνοι που έχουν επιστροφή φόρου είναι μόλις το 16,06% του συνόλου (623.080 δηλώσεις).

Για τους υπόλοιπους 1.747.387 το εκκαθαριστικό της Εφορίας είναι μηδενικό, δηλαδή δεν θα κληθούν να πληρώσουν πρόσθετο φόρο, αλλά ούτε θα τύχουν επιστροφής.

Η πληρωμή του φόρου θα γίνει σε τρεις δόσεις, με την πρώτη να πρέπει να καταβληθεί έως τα τέλη Ιουλίου, τη 2η έως τα τέλη Σεπτεμβρίου και την 3η έως 30 Νοεμβρίου.

Τα ιατροφαρμακευτικά έξοδα θα δηλωθούν κανονικά εφέτος, με την προϋπόθεση ότι οι πολίτες έχουν κρατήσει τις αποδείξεις. Αντίθετα, οι αποδείξεις που συγκεντρώνονται εφέτος από ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μέχρι στιγμής δεν προβλέπεται στον νόμο να μετρήσουν για το χτίσιμο του αφορολογήτου ενώ έχει καταργηθεί πλέον η εν λόγω φοροαπαλλαγή.

Οι απλές αποδείξεις συναλλαγών που συγκέντρωσαν πέρυσι οι φορολογούμενοι δεν χρειάζεται να δηλωθούν εφέτος στο έντυπο Ε1 γιατί το αφορολόγητο για μισθωτούς, αγρότες και συνταξιούχους θα ισχύσει σε κάθε περίπτωση. Άλλωστε, για τον λόγο αυτόν ο σχετικός κωδικός 049 είναι κλειδωμένος.

Μεγάλη προσοχή όμως θα πρέπει να δείξουν οι φορολογούμενοι για την κάλυψη των τεκμηρίων. καθώς πάνω από 1.800.000 πολίτες φαίνονται στην Εφορία να έχουν πλασματικά εισοδήματα, υψηλότερα από τα πραγματικά.

Πηγή: reader.gr