Αποζημίωση 20 εκατ. δολαρίων για τα θύματα του Μαβί Μαρμαρά

Gazzetta team
Αποζημίωση 20 εκατ. δολαρίων για τα θύματα του Μαβί Μαρμαρά
Το Ισραήλ κατέβαλε τεράστια αποζημίωση ύψους συνολικά 20 εκατ. δολαρίων στις οικογένειες των ανθρώπων που σκοτώθηκαν κατά την έφοδο ισραηλινών κομάντο στο πλοίο Μαβί Μαρμαρά.

Το Ισραήλ κατέβαλε αποζημίωση ύψους συνολικά 20 εκατομμυρίων δολαρίων στις οικογένειες των ανθρώπων που σκοτώθηκαν κατά την έφοδο ανδρών των ισραηλινών ειδικών δυνάμεων στον στολίσκο που μετέφερε βοήθεια στη Γάζα το 2010, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας Νατζί Αγμπάλ, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ.

Το ποσό αυτό, το οποίο θα μοιραστούν οι οικογένειες των δέκα Τούρκων πολιτών που σκοτώθηκαν, καταβλήθηκε περίπου εννέα μήνες αφότου το Ισραήλ, το οποίο είχε ήδη ζητήσει συγγνώμη για την έφοδο αυτή — επρόκειτο για έναν από τους όρους που είχε θέσει η Άγκυρα για να υπάρξει επαναπροσέγγιση - συμφώνησε να προσφέρει αποζημιώσεις στους οικείους των νεκρών.

«Καταβλήθηκε αποζημίωση στις οικογένειες εκείνων που έχασαν τη ζωή τους κατά την επίθεση στο Μαβί Μαρμαρά», είπε ο Αγμπάλ, σύμφωνα με τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Οι σχέσεις του Ισραήλ και της Τουρκίας υπέστησαν βαρύ πλήγμα το 2010, όταν τούρκοι φιλοπαλαιστίνιοι ακτιβιστές σκοτώθηκαν από τους ισραηλινούς καταδρομείς που ήθελαν να εμποδίσουν την παραβίαση του ναυτικού αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας.

Η επιδρομή έγινε στο μεγαλύτερο πλοίο του στολίσκου, το Μαβί Μαρμαρά, που κατευθυνόταν στον παλαιστινιακό θύλακα που κυβερνά η Χαμάς.

Αλλά τον Ιούνιο του 2016, οι δύο χώρες ανακοίνωσαν ότι άρχισαν μια διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεών τους. Η επαναπροσέγγιση οφειλόταν στην προοπτική σύναψης ιδιαίτερα κερδοφόρων συμφωνιών για την εκμετάλλευση υποθαλάσσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου, αλλά και τις αμοιβαίες ανησυχίες για τα ρίσκα στον τομέα της ασφάλειας στη Μέση Ανατολή.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διόρισε νέο πρεσβευτή της χώρας του στο Ισραήλ τον περασμένο Νοέμβριο, ανταποδίδοντας μια κίνηση των ισραηλινών στο πλαίσιο της διαδικασίας αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών, άλλοτε στενών εταίρων και συμμάχων.

Η στιγμή πριν την επίθεση των ισραηλινών κομάντο στις 31 Μαϊου 2010
Η στιγμή πριν την επίθεση των ισραηλινών κομάντο στις 31 Μαϊου 2010

Το χρονικό της τραγωδίας της 31ης Μαϊου 2010

Στις 25 Μαΐου τα πλοία «Ελεύθερη Μεσόγειος» και «Σφενδόνη» αναχώρησαν για τη Λωρίδα της Γάζας από το λιμάνι του Πειραιά. Παράλληλα, άλλα έξι πλοία (Mavi Marmara, Defne, Gazze, Challenger I, Challenger II και Rachel Corrie) θα ταξίδευαν με τον ίδιο προορισμό.

Στις 27 Μαΐου το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι δεν θα επιτρέψει στα πλοία να φτάσουν στη Λωρίδα της Γάζας. Στις 30 Μαΐου η νηοπομπή έπλεε σε διεθνή ύδατα, 100 μίλια μακριά από τη Λωρίδα της Γάζας. Τότε ήρθε σε επαφή με τον Στόλο το πολεμικό ναυτικό του Ισραήλ.

Έδωσε εντολή στα έξι πλοία να απομακρυνθούν και οι καπετάνιοι τους αρνήθηκαν, τονίζοντας ότι βρίσκονταν σε διεθνή ύδατα, μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια και δεν έκαναν απολύτως τίποτε παράνομο.

Γύρω στις 4:00 το πρωί της 31ης Μαΐου, το ισραηλινό ναυτικό ξεκίνησε την επίθεση στο Στόλο της Ελευθερίας.

Κατέλαβε πειρατικά τα πλοία του, οδηγώντας στο θάνατο εννέα επιβάτες του Mavi Marmara και τραυματίζοντας άλλους εξήντα.

Οι νεκροί Τούρκοι ακτιβιστές ήταν:

Ibrahim Bilgen, 61 ετών.
Ali Haydar Bengi, 39 ετών, απόφοιτος του τμήματος Αραβικής λογοτεχνίας του πανεπιστημίου Al-Azhar του Καϊρου.
Cevdet Kiliçlar, 38 ετών, δημοσιογράφος που συμμετείχε σε πολλές ανθρωπιστικές αποστολές.
Çetin Topçuoglu, 54 ετών, πρωταθλητής του taekwondo και προπονητής της εθνικής ομάδας taekwondo της Τουρκίας.
Necdet Yildirim, 32 ετών, εργαζόμενος σε ανθρωπιστικά προγράμματα.
Fahri Yaldiz, 43 ετών, πυροσβέστης.
Cengiz Songür, 47 ετών, δημοτικός υπάλληλος.
Cengiz Akyüz, 41 ετών, εργαζόμενος σε ανθρωπιστικά προγράμματα.
Furkan Dogan, 19 ετών, φοιτητής ιατρικής.

Πηγή: thetoc.gr