Περίπου 4/10 των τσιγάρων είναι προϊόν λαθρεμπορίου

Gazzetta team
Περίπου 4/10 των τσιγάρων είναι προϊόν λαθρεμπορίου
Ανεξέλεγκτη φαίνεται να είναι η αύξηση του λαθρεμπορίου τσιγάρων το 2017, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» το μερίδιο αγοράς των παράνομων τσιγάρων το πρώτο εξάμηνο του 2017 ξεπερνά το 33%.

Να σημειώσουμε ότι στις αρχές του 2017 οι εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών μιλούσαν για πάνω από 22% μερίδιο του λαθρεμπορίου τσιγάρου τον Οκτώβριο του 2016 στο σύνολο της αγοράς, ενώ στα τέλη του 2015 είχε περιοριστεί στο 19,8%. «Ο κλάδος είναι σε απόγνωση αφού σχεδόν 4 στα 10 τσιγάρα είναι παράνομα, ενώ ο τζίρος του κλάδου υποχωρεί πάνω από 10% και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί το α΄ εξάμηνο του έτους».

Αυτό δηλώνει στην «Κ» ο κ. Κωνσταντίνος Ιακώβου, πρόεδρος της Ενωσης Καπνοπωλών, Ψιλικών & Ενοικιαστών Περιπτέρων Μακεδονίας, προσθέτοντας ότι «η εικόνα χειροτερεύει καθημερινά για τον κλάδο και πραγματικά δεν ξέρουμε τι θα συμβεί αφού και το σύνολο των εγχώριων και διεθνών καπνοβιομηχανιών έχει ενσωματώσει στα πακέτα τσιγάρων τη δεύτερη αύξηση των 0,30 ευρώ ανά πακέτο. Η πρώτη αύξηση των 20 λεπτών έγινε τον περασμένο Νοέμβριο», συμπλήρωσε ο κ. Ιακώβου. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στον καπνό εκτιμάται συνολικά σε 220 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2017 και ο ΦΠΑ σε 67 εκατ. ευρώ. Τα πράγματα χειροτερεύουν δραματικά τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν ο ΕΦΚ στον καπνό απέφερε μόλις 34 εκατ. ευρώ και επιπλέον 8 εκατ. ευρώ ο ΦΠΑ, ήτοι 42 εκατ. ευρώ συνολικά κρατικά έσοδα. Τον τρίτο μήνα του έτους ο ΕΦΚ στον καπνό υπολογίστηκε ότι απέδωσε συνολικά 105 εκατ. ευρώ και ο ΦΠΑ 27 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, σε τρεις μήνες ο ΕΦΚ απέφερε 359 εκατ. ευρώ και ο ΦΠΑ 102 εκατ. ευρώ, ήτοι 461 εκατ. ευρώ συνολικά έσοδα από τον καπνό.

Υπερφορολόγηση

Τα τσιγάρα αποτελούν, πλέον, το πιο φορολογημένο προϊόν στη χώρα –ξεπερνώντας ακόμη και τη βενζίνη– καθώς ο φόρος φθάνει το 90% της λιανικής τιμής, ενώ η φοροδοτική ικανότητα του κλάδου έχει εξαντληθεί.

«Για κάθε ένα ευρώ που πληρώνει ένας καταναλωτής, τα 90 λεπτά πηγαίνουν στο κράτος (ΕΦΚ και ΦΠΑ) και μόλις 10 λεπτά σ’ όλη την εφοδιαστική αλυσίδα (καλλιεργητές, μεταποιητές, βιομηχανίες, διανομείς, λιανέμποροι)», αναφέρουν εκπρόσωποι του κλάδου. Η Ελλάδα έχει την υψηλότερη φορολογία τσιγάρων στην Ευρώπη, χωρίς δυστυχώς να έχει τα μέσα να πατάξει το παράνομο εμπόριο και να προστατεύσει τα δημόσια έσοδα και τη δημόσια υγεία. Μελέτη του ΙΟΒΕ τον Νοέμβριο του 2016 αναφορικά με τις επιπτώσεις της νέας αύξησης φορολογίας στα προϊόντα καπνού εκτιμά ότι το παράνομο εμπόριο τσιγάρων στην Ελλάδα το 2017 θα φτάσει στο 30%.


Πηγή: kathimerini.gr