Δημοσιογράφος καταδικάστηκε επειδή χαρακτήρισε νεοναζί μέλος της Χρυσής Αυγής

Gazzetta team
Δημοσιογράφος καταδικάστηκε επειδή χαρακτήρισε νεοναζί μέλος της Χρυσής Αυγής
Μόνο έκπληξη και δέος προκαλεί, σύμφωνα με την ΠΟΕΣΥ, η αμετάκλητη καταδίκη από τον Άρειο Πάγο του δημοσιογράφου Στρατή Μπαλάσκα για το αδίκημα της εξύβρισης.

Σημειώνεται ότι ο Στρατής Μπαλάσκας καταδικάστηκε επειδή σε ενυπόγραφο δημοσίευμα του στην τοπική ημερήσια εφημερίδα του Ν. Λέσβου «ΕΜΠΡΟΣ», αναφέρθηκε στον εγκαλούντα ως «Ο γνωστός δεδηλωμένος νεοναζί γυμνασιάρχης [..], ο θεωρητικός του μορφώματος της Χρυσής Αυγής».

Το δημοσίευμα αφορούσε ανάρτηση του εν λόγω μηνυτή σε προσωπική του ιστοσελίδα, με τίτλο «Το απόλυτο ψεύδος είναι ένα: αυτό του Πολυτεχνείου» αλλά και προηγούμενες αναρτήσεις, με συναφές περιεχόμενο.

Ο Άρειος Πάγος δέχτηκε, ότι η φράση «νεοναζί» είναι υβριστική και ότι τελικώς ο δημοσιογράφος είχε σκοπό να προσβάλλει την τιμή και την υπόληψη του μηνυτή, «παραβλέποντας παντελώς το γεγονός, ότι ο συνάδελφος κινήθηκε από δικαιολογημένο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον ενημέρωσης του κοινού, λαμβανομένου μάλιστα υπόψη του γεγονότος, ότι ο μηνυτής τυγχάνει εν ενεργεία εκπαιδευτικός και τελεί σε άμεση και καθημερινή σχέση με τους ανήλικους μαθητές, του σχολείου που διευθύνει», σύμφωνα με την ΠΟΕΣΥ.

Και ενώ ο δημοσιογράφος καταδικαζόταν επειδή αποκαλούσε κάποιον οπαδό της ΧΑ ως νεοναζί, στον Ασπρόπυργο και κατά την διάρκεια πολιτικής συγκέντρωσης της Χρυσής Αυγής, βουλευτής του κόμματος παρουσία και του Ν. Μιχαλολιάκου απήγγειλε από το μπαλκόνι των γραφείων τους, τον λεγόμενο «Θούριο της Χρυσής Αυγής» που δεν είναι τίποτε άλλο από μετάφραση του απαγορευμένου στην Γερμανία τραγουδιού του Horst Wessel, που χρησίμεψε ως ύμνος των SA, των ταγμάτων εφόδου του Ναζιστικού Κόμματος της Γερμανίας, πριν αυτό ανέβει στην εξουσία, ενώ μετά το 1933 επισημοποιήθηκε ως παράλληλος «εθνικός ύμνος».

Στον Ασπρόπυργο, λοιπόν το κόμμα που στέλνει στα δικαστήρια όποιον αποκαλεί τα μέλη του «νεοναζί», ο βουλευτής του απήγγειλε τους παρακάτω στίχους: «Ορθό το λάβαρο και η Νίκη μας προσμένει/ Ψηλά το μέτωπο και η καρδιά σκληρή/ Στον κόσμο αυτόν εμείς θα δείξουμε πως μένει/ Το θάρρος άπαρτο και φρούριο η τιμή/ Χτυπάτε αλύπητα με λύσσα με φοβέρα/ με θάρρος σύντροφοι τα τείχη των εχθρών/ με τη Χρυσή Αυγή θα γίνουμε μια μέρα/ εκατομμύρια στρατός αγωνιστών».

Πηγή: reader.gr