Έρευνα: Kατά 40% μειώθηκαν οι δαπάνες για την υγεία την περίοδο 2009–2015

Gazzetta team
Έρευνα: Kατά 40% μειώθηκαν οι δαπάνες για την υγεία την περίοδο 2009–2015
Έντονες πιέσεις δέχτηκε ο κλάδος της υγείας στην Ελλάδα κατά την περίοδο 2009-2015, με την συνολική μείωση στις δαπάνες υγείας να αγγίζει το 40%, σύμφωνα με τα συμπεράσματα έρευνας της Deloitte.

Η έρευνα εξετάζει την πορεία και τις τάσεις του κλάδου στα χρόνια της οικονομικής κρίσης και συγκεκριμένα την επταετία 2009- 2015.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι δαπάνες υγείας κατέγραψαν συνεχόμενη πτώση από το 2009, φτάνοντας τα 14,1 δισ. ευρώ το 2014. Βασικότερο λόγο της μείωσης αποτέλεσε, σύμφωνα με την έρευνα, η σημαντική συρρίκνωση στην ιατροφαρμακευτική κάλυψη από το κράτος και το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Η σημαντική πτώση των δαπανών στον κλάδο της υγείας φέρεται να έγινε λιγότερο αισθητή στα νοσοκομεία της χώρας, σε αντίθεση με φαρμακεία και λοιπούς επαγγελματίες του κλάδου, οι οποίοι επλήγησαν περισσότερο.

Συγκεκριμένα, η συνολική δαπάνη που αφορά τα νοσοκομεία, από τα 9 δισ. ευρώ το 2009 έφτασε τα 6,2 δισ. ευρώ το 2015, παρουσιάζοντας μια μέση ετήσια μείωση 6%, την στιγμή που η μείωση για την λιανική του κλάδου (φαρμακεία, ιατρικές συσκευές κά) και τους υπόλοιπους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της υγείας (ιδιώτες γιατρούς, διαγνωστικά κέντρα) άγγιξε το 7% και 9% αντίστοιχα.

Αναφορικά με την χρηματοδότηση των δαπανών υγείας στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, ποσοστό 59,1% προέρχεται από το κρατικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, ενώ 35,5% αφορά έξοδα που καλύπτει ο ασθενής - καταναλωτής, ποσοστό αρκετά μεγαλύτερο σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Ηνωμένο Βασίλειο 9,5%, Γαλλία 6,7%, Ιταλία 21,7%). Τέλος 3,7% της συνολικής δαπάνης προκύπτει από συμβόλαια ιδιωτικής ασφάλισης.

Αναφορικά με την κατάσταση στον κλάδο των ιδιωτικών νοσοκομείων, μετά από μια περίοδο συνεχούς ανάπτυξης μέχρι το 2009, παρουσιάζει σημαντική κάμψη, κυρίως λόγω της καθιέρωσης του συστήματος εκπτώσεων και επιστροφής χρημάτων προς το κράτος, τα οποία και συρρίκνωσαν τα έσοδά τους. Σημαντικό να αναφερθεί είναι το γεγονός, ότι λόγω της κρίσης που αντιμετώπισε ο ιδιωτικός τομέας, την περίοδο 2012 - 2015 εμφανίζεται μια τάση συγχώνευσης, με τον αριθμό των ιδιωτικών νοσοκομείων να μειώνονται κατά 6% και το μέγεθός τους να αυξάνεται κατά περίπου 1%.

O συνολικός αριθμός των ιδιωτικών και δημόσιων νοσοκομείων στη χώρα φτάνει τα 283, με τη συντριπτική πλειονότητά τους να βρίσκεται στην Αττική, ενώ σύμφωνα με την έρευνα, στα ελληνικά νοσοκομεία λειτουργούν περίπου 45.900 κλίνες. Με βάση, ωστόσο, τα διεθνή συγκριτικά στοιχεία, η διαθεσιμότητα κλινών υπερβαίνει τη ζήτηση σε ποσοστό τουλάχιστον 18%.

Σύμφωνα με την Deloitte, στις εξελίξεις του κλάδου κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017, επισημαίνονται οι συζητήσεις επί του σχεδίου νόμου για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, η δημοσίευση των στοιχείων για τις δαπάνες υγείας του 2015, όπου καταδεικνύεται μικρή ανάκαμψη στα 14,7 δισ. ευρώ, καθώς και το ενδιαφέρον διεθνών επενδυτών για επιχειρηματικές συμφωνίες.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ