Συνελήφθη ο ακροδεξιός τρομοκράτης της «Σφαγής της Μπρέσα»

Gazzetta team
Συνελήφθη ο ακροδεξιός τρομοκράτης της «Σφαγής της Μπρέσα»
Η αυλαία έπεσε στην Πορτογαλία για τον ακροδεξιό ιταλό τρομοκράτη Μαουρίτσιο Τραμόντε, με την κωδική ονομασία «Τρίτων», έναν από τους δύο καταδικασμένους σε ισόβια από το Ιταλικό Ανώτατο Εφετείο κακουργημάτων Νεοφασίστες για την περιβόητη «Σφαγή της Μπρέσα», στις 28 Μαΐου 1974—μία από τις ειδεχθέστερες βομβιστικές επιθέσεις στα ‘μολυβένια χρόνια’ , που είχε στοιχίσει τη ζωή σε 8 ανθρώπους και είχε τραυματίσει άλλους 102—αναφέρουν δημοσιεύματα στον πορτογαλικό κι ιταλικό Τύπο.

Ο ακροδεξιός Τραμόντε, ο οποίος και στις άλλες ακροαματικές διαδικασίες συνήθιζε να φεύγει στο εξωτερικό, σχεδόν πάντα στη Γαλλία, χωρίς ποτέ κανείς να του στερήσει το διαβατήριο, είναι δεδηλωμένος πιστός καθολικός κι αυτή τη φορά ταξίδεψε στην Φάτιμα της Πορτογαλίας, για να προσκυνήσει την φημισμένη Παναγία της και να ζητήσει χάρη. Μόνο που αυτή τη φορά δεν του έδωσαν χάρη οι ιταλοί καραμπινιέροι και εξέδωσαν διεθνές ένταλμα σύλληψης που εκτέλεσε ο αρμόδιος εισαγγελέας της πορτογαλικής περιοχής Λέιρια, πληροφορούν η ιταλική εφημερίδα La Repubblica κι η πορτογαλική Jornal de Noticias.

Όπως τονίζει η πορτογαλική εφημερίδα, στο ανακοινωθέν της εισαγγελίας τονίζεται πως «ο κρατούμενος θα παρουσιασθεί στις αρμόδιες αρχές του δικαστηρίου της Έβορα, για τη δικαστική εξέταση και την πιθανή εφαρμογή των μέτρων της αλληλενέργειας ενόψει μίας τελικής παράδοσής του στις ιταλικές αρχές».

O Τραμόντε χθες καταδικάσθηκε τελεσίδικα μαζύ με τον Κάρλο Μαρία Μάτζι, γιατρό και πρώην υπεύθυνο της ακροδεξιάς οργάνωσης «Νέα Τάξη» (Ordine Nuovo) του Βένετο, καθώς το Εφετείο κακουργημάτων έκανε δεκτά τα επιχειρήματα της έφεσης που είχαν ασκήσει οι δικαστές του Μιλάνου το 2014 κατά της απαλλακτικής απόφασης του πρωτοβάθμιου Εφετείου το 2010 για τους δύο καταδικασθέντες.

Ο Μάτζι, που είναι άνω των ογδόντα ετών και με εύθραυστη υγεία, θα εκτίσει την ποινή του σε κατ’ οίκον περιορισμό στη Τζουντέκα της Βενετίας, όπου διαμένει. Γι’ αυτόν, το Ανώτατο Εφετείο έκρινε πως «υπάρχουν πολλές ενδείξεις που συγκλίνουν ότι διεδραμάτισε έναν αποφασιστικό ρόλο στην οργάνωση» της επίθεσης εναντίον του πλήθους που είχε συγκεντρωθεί στην Πλατεία Λότζα της Μπρέσα για να διαδηλώσει εναντίον των φασιστικών οργανώσεων που δρούσαν προβοκατόρικα κατά τη δύσκολη εκείνη περίοδο της τρομοκρατίας.

Από την πλευρά του, ο Τραμόντε ήταν ένα από τα κεντρικά πρόσωπα της εποχής εκείνης: στις 3 Οκτωβρίου είχε στρατολογηθεί από τις ιταλικές μυστικές υπηρεσίες στην Πάδοβα και είχε εγγραφεί στα μυστικά κονδύλια των πληροφοριοδοτών τους, ως συνεργάτης με την κωδική ονομασία «πηγή Τρίτων». Ωστόσο, ο Τραμόντε έπαιζε διπλό παιγνίδι: δεν απεκάλυπτε στις μυστικές υπηρεσίες ορισμένες από τις κρίσιμες συνεδριάσεις των οργάνων της ‘Νέας Τάξης’, αλλά ούτε και την παρουσία του εκείνο το πρωϊνό στην Πλατεία Λότζα της Μπρέσα, όπου για 43 χρόνια κάθε απόγευμα της 28ης Μαΐου διοργανώνεται ακόμη μία αντιφασιστική διαδήλωση, αυτή τη φορά εις μνήμην των θυμάτων της βομβιστικής ενέργειας.