Και στην Ελλάδα το κύμα καύσωνα που παραλύει την Ευρώπη (pics)

Gazzetta team
Και στην Ελλάδα το κύμα καύσωνα που παραλύει την Ευρώπη (pics)
Οι φετινοί καύσωνες είναι πολύ πρόωροι, λέει ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός - Έλιωσε η άσφαλτος στη Βρετανία - Σε κλοιό καύσωνα και Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία - Φωτιές στη Σιβηρία - Προβλήματα στις παραγωγές της Κίνας - Κοντά στους 50 βαθμούς η θερμοκρασία στην Αριζόνα των ΗΠΑ.

Με άγριες διαθέσεις υποδεχθήκαμε και επίσημα το φετινό καλοκαίρι όχι τόσο ακόμα στην Ελλάδα, αλλά στην Ευρώπη και σε αρκετές ακόμη χώρες παγκοσμίως.

Την Τετάρτη 21 Ιουνίου ημέρα του θερινού ηλιοστασίου και άρα μεγαλύτερη ημέρα του χρόνου, σημειώθηκαν θερμοκρασίες ρεκόρ για την εποχή στο Παρίσι, όπου το θερμόμετρο έφτασε τους 37 βαθμούς Κελσίου, στην Μαδρίτη με 38 βαθμούς και στο Λονδίνο με 34 βαθμούς και παράλληλη προειδοποίηση για καταιγίδες.

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός ανακοίνωσε, με βάση την εξέλιξη της θερμοκρασίας τους τελευταίους δύο μήνες, ότι η Γη περνά έναν ακόμη εξαιρετικά θερμό χρόνο και ότι τα κύματα καύσωνα είναι πολύ πρόωρα.


«Τμήματα της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής έζησαν υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες τον Μάιο και τον Ιούνιο, με κατάρριψη σειράς ρεκόρ», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Οργανισμός.
Η τάση που καταγράφηκε τους τελευταίους δύο μήνες θέτει τις μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες μεταξύ των υψηλότερων που έχουν καταγραφεί από τότε που κρατούνται στοιχεία, το 1880.

Ακόμη και πριν από τον τελευταίο μήνα, στοιχεία της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ δείχνουν ότι η Ευρώπη, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Νοτιοανατολική Ασία, ανάμεσά τους η Κίνα, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, είχαν ασυνήθιστα ζεστό καιρό από τον Μάρτιο έως τον Μάιο.




Ανεβαίνει το θερμόμετρο στην Ελλάδα - Στους 38-39 βαθμούς το Σαββατοκύριακο

Στην Ελλάδα, η θερμοκρασία θα αρχίσει να αυξάνεται σταθερά και το Σαββατοκύριακο αναμένεται να καταγραφούν τα πρώτα 40άρια. Σύμφωνα με την πρόβλεψη του γνωστού μετεωρολόγου Γιάννη Καλλιάνου, θα ισχύσουν τα εξής τα επόμενα 24ωρα στη χώρα μας...

* ΑΘΗΝΑ :
Πέμπτη : 34°C
Παρασκευή : 36°C
Σάββατο : 37-38°C
Κυριακή : 37-38°C

* ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ :
Πέμπτη : 33-34°C
Παρασκευή : 33-34°C
Σάββατο : 36°C
Κυριακή : 35-36°C

* ΠΑΤΡΑ :
Πέμπτη : 28-29°C
Παρασκευή : 30°C
Σάββατο : 31-32°C
Κυριακή : 32°C

* ΛΑΡΙΣΑ :
Πέμπτη : 35°C
Παρασκευή : 37°C
Σάββατο : 37-38°C
Κυριακή : 36-37°C

* ΗΡΑΚΛΕΙΟ :
Πέμπτη : 30°C
Παρασκευή : 32°C
Σάββατο : 32-33°C
Κυριακή : 32°C

Επίσης, αυτό που διαφαίνεται, είναι ότι από την ερχόμενη Δευτέρα έως και την Τετάρτη, η θερμοκρασία θα σημειώσει μια πολύ μικρή πτώση, κυρίως στα ανατολικά και τα νότια της χώρας.

Υπάρχει αυξημένη πιθανότητα, αν διατηρηθούν τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, από την επόμενη Πέμπτη 29 Ιουνίου και στη συνέχεια να μας επισκεφτούν ακόμη πιο θερμές αέριες μάζες, με αποτέλεσμα να μιλάμε για πολύ ισχυρό κύμα καύσωνα.

Πάντως, αν διατηρηθούν τα υπάρχοντα στοιχεία, μετά τα μισά της επόμενης εβδομάδας, ο υδράργυρος θα εκτοξευθεί ακόμη και πάνω από τους 41 βαθμούς Κελσίου.



Έλιωσε η άσφαλτος στη Βρετανία

Στη Βρετανία, η ζέστη σε συνδυασμό με τα υψηλά επίπεδα υγρασίας δημιούργησαν μία αφόρητη κατάσταση, στέλνοντας χιλιάδες Βρετανούς στις παραλίες, τα πάρκα και τα... πλησιέστερα συντριβάνια. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, η θερμοκρασία θα παραμείνει υψηλή και σήμερα, ενώ στο Χίθροου καταγράφηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης στον ήλιο ακόμη και 39 βαθμοί Κελσίου. Όπως αναφέρουν οι μετεωρολόγοι, πρόκειται για τον υψηλότερο μέσο όρο θερμοκρασίας που έχει καταγραφεί τις τελευταίες δεκαετίες στο Νησί.



Μάλιστα, τα τοπικά μέσα ενημέρωσης στην κομητεία του Σάρεϊ μετέδωσαν ότι η άσφαλτος έλιωσε στους δρόμους εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών.

Αφόρητη η κατάσταση σε Γαλλία, Ισπανία και Πορτογαλία

Δραματική θα είναι η κατάσταση σε Ισπανία και Νότια Γαλλία, καθώς σήμερα αναμένονται θερμοκρασίες πάνω από 40 βαθμούς σε πολλές περιοχές. Το θερμό κύμα αέρα θα χτυπήσει με σφοδρότητα τις ηπειρωτικές πόλεις και κοιλάδες, ενώ στις παραλιακές περιοχές η κατάσταση θα είναι πιο ανεκτή, με τις θερμοκρασίες να παραμένουν κάτω από τους 40 βαθμούς, καθώς το θαλασσινό αεράκι θα φροντίσει να προσφέρει λίγες στιγμές δροσιάς σε Ισπανούς και Γάλλους. Στο Παρίσι πάντως, ο υδράργυρος έδειξε την Τετάρτη 37 βαθμούς και σε συνδυασμό με τη γενικότερη αναστάτωση και επιφυλακή που επικρατούσε στη γαλλική πρωτεύουσα, είχε δημιουργηθεί ένα εξαιρετικά βαρύ κλίμα.



Στην Πορτογαλία, η οποία έχει πληγεί ανεπανόρθωτα και από τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε με τους δεκάδες νεκρούς, η θερμοκρασία θα είναι γύρω στους 35 βαθμούς, αλλά σε συνδυασμό με τον ξηρό αέρα, η κατάσταση θα είναι δύσκολη.

Παράλληλα, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass μετέδωσε ότι πληθώρα δασικών πυρκαγιών ξέσπασε στην Σιβηρία και στην περιοχή του Ιρκούτσκ.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη του καιρού, το πρώτο κύμα καύσωνα του φετινού καλοκαιριού θα πλήξει κυρίως τις Ισπανία, Γαλλία, Πορτογαλία, την Ιταλία και ειδικότερα τον Βορρά, που η θερμοκρασία μπορεί να φτάσει και στους 40 βαθμούς, αλλά και περιοχές της Γερμανίας και των Βαλκανίων.



Κύμα καύσωνα σε Κίνα - ΗΠΑ

Όμως και εκτός Ευρώπης τα πράγματα δεν θα είναι καλύτερα.

Στην Κίνα, τον μεγαλύτερο παραγωγό σιτηρών στον κόσμο, οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την ξηρασία στην περιοχή της καλλιέργειας του καλαμποκιού καθυστέρησαν την σπορά και την ανάπτυξη των φυτών, κυρίως στην επαρχία Λιαονίνγκ όπου η υγρασία του εδάφους είναι στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας πενταετίας.

Στην Αριζόνα των ΗΠΑ περίπου 50 πτήσεις στην Αριζόνα ακυρώθηκαν την Τρίτη 20 Ιουνίου, γιατί η θερμοκρασία σκαρφάλωσε στους 48,8 βαθμούς και η American Airlines κράτησε τα αεροσκάφη στο έδαφος.



Η αμερικανική αεροπορική εταιρεία χρησιμοποιεί για ορισμένες πτήσεις αεροσκάφη τύπου Bombardier CRJ, τα οποία δεν μπορούν να λειτουργήσουν όταν κάνει ζέστη άνω των 47,7 βαθμών. Κι αυτό γιατί η υπερβολική ζέστη έχει συνέπειες για την απογείωση του αεροπλάνου.

Ο ζεστός αέρας είναι πιο αραιός από τον ψυχρό αέρα και το αεροσκάφος χρειάζεται μεγαλύτερη ταχύτητα για να απογειωθεί. Αλλά η πίστα του αεροδρομίου του Φίνιξ δεν είναι τόσο μεγάλη ώστε τα αεροσκάφη να ανεβάζουν τόσο μεγάλες ταχύτητες.

Μόνο οι πτήσεις με αεροσκάφη πιο μεγάλα, τύπου Airbus και Boeing, πραγματοποιήθηκαν κανονικά.

Το ίδιο φαινόμενο είχε σημειωθεί και στις 26 Ιουνίου 1990, όταν η θερμοκρασία έσπασε κάθε ρεκόρ, με 50° C και πολλές ματαιώσεις πτήσεων.

Όταν ο καύσωνας πλήττει την Αριζόνα, οι κάτοικοι παίρνουν έκτακτα μέτρα, όπως τοποθετώντας ύφασμα στα χερούλια της πόρτας στα καταστήματα. Επίσης, οι σκύλοι δεν μπορούν να περπατήσουν στην άσφαλτο γιατί καίγονται.

Aς σημειωθεί ότι στην Αριζόνα έχασαν ήδη τη ζωή τους 4 άτομα από τον καύσωνα, ενώ πυρκαγιές μαίνονται σε πολλές περιοχές, οι οποίες εκκενώνονται.

«Είμαστε κοντά στο να σπάσουμε κάθε ρεκόρ», δήλωσε ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής του Φίνιξ, Larry Subervi. Τέσσερις ορειβάτες πέθαναν στην Αριζόνα από τον καύσωνα, εκ των οποίων μια 28χρονη που ανέβαινε σε βουνό με ποδήλατο. «Ηταν έμπειρη και είχε πολύ νερό μαζί της, αλλά δεν άντεξε τον καύσωνα», δήλωσε ο Larry Subervi.

Στο Νέο Μεξικό και στην Καλιφόρνια ο καύσωνας καίει τα πάντα: 50 βαθμοί στο δάσος του Cibola όπου μαίνονται πυρκαγιές, 48 βαθμοί στο Palm Springs και 40 στο Λος Άντζελες, όπου σημειώθηκαν διακοπές ρεύματος.



Η θερμοκρασία στην Κοιλάδα του Θανάτου στην ανατολική Καλιφόρνια και Αριζόνα αναμένεται να φθάσει τους 53 βαθμούς Κελσίου (127 βαθμούς Φάρεναϊτ) αυτή την εβδομάδα, δήλωσε ο μετεωρολόγος της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Καιρού, Τομ Φίσερ. Η ακραία θερμοκρασία είναι αποτέλεσμα της υψηλής βαρομετρικής πίεσης που έχει εγκατασταθεί πάνω από την περιοχή Φορ Κόρνερς (Four Corners), στα σύνορα τεσσάρων Πολιτειών.

Πηγή: protothema.gr