Έρευνα λέει πως ο γάμος προστατεύει την υγεία

Gazzetta team
Έρευνα λέει πως ο γάμος προστατεύει την υγεία
Μία έρευνα έρχεται για να... σώσει τους παντρεμένους, αφού λέει πως ο γάμος λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας απέναντι σε σημαντικούς παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου.

Οι παντρεμένοι κινδυνεύουν λιγότερο να πεθάνουν εξαιτίας παραγόντων κινδύνου που συνδέονται με καρδιαγγειακές νόσους, όπως είναι η υψηλή πίεση, η υψηλή χοληστερίνη και ο διαβήτης τύπου 2.

Αυτό υποστηρίζει νέα έρευνα από το Aston Medical School στο Μπέρμιγχαμ της Μεγάλης Βρετανίας.

Οι επιστήμονες υποθέτουν ότι αυτό συμβαίνει επειδή στο πλαίσιο του γάμου οι δύο σύντροφοι δέχονται τη φροντίδα και την ενθάρρυνση του έτερού τους ήμισυ με αποτέλεσμα να είναι πιο πιθανό να παίρνουν τα φάρμακά τους, να τρώνε πιο υγιεινά και να ασκούνται πιο τακτικά.

Για τις ανάγκες της έρευνας, η οποία αξίζει να σημειωθεί ότι είναι μία από τις μεγαλύτερες του είδους της, οι ερευνητές ανέλυσαν ιατρικά δεδομένα ενός εκατομμυρίου ανθρώπων που είχαν νοσήσει κατά το χρονικό διάστημα 2000 έως 2013. Η μέση ηλικία των ασθενών ήταν τα 60 έτη και η πορεία της υγείας του καθενός είχε παρακολουθηθεί για ένα διάστημα 5 ετών.

Όπως έδειξε η έρευνα, συγκριτικά με τους αντίστοιχους εργένηδες ασθενείς, όσοι ασθενείς ήταν παντρεμένοι και είχαν υψηλή χοληστερίνη ήταν κατά 16% πιο πιθανό να επιβιώσουν μετά το πέρας της περιόδου που εξετάστηκε, όσοι διαβητικοί ήταν παντρεμένοι κινδύνευαν κατά 14% λιγότερο να πεθάνουν, ενώ οι παντρεμένοι ασθενείς που έπασχαν από υπέρταση είχαν κατά 10% περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν.

Ο επικεφαλής της έρευνας δρ. Paul Carter, ο οποίος παρουσίασε τα ευρήματα στο συνέδριο της Βρετανικής Καρδιαγγειακής Εταιρείας στο Μάντσεστερ, δήλωσε σχετικά: «Η έρευνά μας έδειξε ότι ο γάμος παρέχει ένα είδος προστασίας όσον αφορά την υγεία των δύο συντρόφων, η οποία οφείλεται στον έλεγχο των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου χάρη στη φροντίδα και στη στήριξη των συντρόφων μεταξύ τους». Και συμπλήρωσε: «Τα ευρήματα δεν θα πρέπει να τα δούμε ως έναν επιπλέον λόγο για να παντρευτούμε, αλλά ως μια παρότρυνση να δημιουργήσουμε ισχυρά δίκτυα υποστήριξης με τις οικογένειες και τους φίλους μας».

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η εικόνα ήταν λιγότερο σαφής όσον αφορά τους ανθρώπους που συζούσαν, ήταν χωρισμένοι, διαζευγμένοι ή χήροι και ότι οι ερευνητές δεν έλαβαν υπ’ όψιν τους το αν οι συμμετέχοντες στην έρευνα ζούσαν σε έναν ευτυχισμένο γάμο ή όχι.

Παλαιότερη μελέτη των ίδιων ερευνητών είχε δείξει ότι οι παντρεμένοι έχουν 71% περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο και 14% λιγότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους μετά από μια καρδιακή προσβολή.

Πηγή: vita.gr, newbeast.gr