Ο Ιταλομαροκινός τζιχαντιστής του Λονδίνου είχε προειδοποιήσει: Θα γίνω τρομοκράτης

Gazzetta team
Ο Ιταλομαροκινός τζιχαντιστής του Λονδίνου είχε προειδοποιήσει: Θα γίνω τρομοκράτης
Αυτό είχε πει στους Ιταλούς αστυνομικούς που τον σταμάτησαν στο αεροδρόμιο της Μπολονία τον Μάρτιο του 2016 - Οι ιταλικές αρχές υποστηρίζουν ότι είχαν ενημερώσει τις βρετανικές για τον Γιουσέφ Ζάγμπα

Αίσθηση και νέα ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα των βρετανικών αρχών προκαλεί η αποκάλυψη ότι ο τρίτος τζιχαντιστής που αιματοκύλισε το Λονδίνο το βράδυ του Σαββάτου, ο 22χρονος Γιουσέφ Ζάγμπα όταν τον είχαν σταματήσει στο αεροδρόμιο της Μπολόνια το 2016 είχε πει στους αστυνομικούς: Θα γίνω τρομοκράτης.

Σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης ο Ζάγμπα είχε προσπαθήσει να ταξιδέψει το 2016 στην Κωνσταντινούπολη με ένα εισιτήριο χωρίς επιστροφή προκειμένου όπως πιστεύεται να ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος.

Η μητέρα του που μίλησε σε ιταλικά ΜΜΕ υποστηρίζει ότι ο 22χρονος ριζοσπαστικοποιήθηκε από υλικό που βρήκε στο διαδίκτυο και ότι οι άλλοι δύο τζιχαντιστές που συμμετείχαν στην επίθεση, ο Κουράμ Μπατ και ο Ρασίντ Ρεντουάν, ήταν φίλοι του.

Αυτό που «πρόδωσε» τον Ζάγμπα όταν τον Μάρτιο του περασμένου έτους προσπάθησε να φτάσει στη Συρία ήταν η εμφανώς αγχωμένη στάση του όταν έφτασε στο γκισέ του αεροδρομίου της Μπολόνια. «Θέλω να γίνω τρομοκράτης» είπε στους αστυνομικούς που τον σταμάτησαν ενώ στο κινητό του τηλέφωνο βρέθηκαε προπαγανδιστικό υλικό το οποίο φέρεται να επιβεβαιώνει ότι ήθελε να ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος.

Μετά το περιστατικό αυτό οι Ιταλικές αρχές ανήρτησαν πληροφορίες για τον Ζάγμπα στην ευρωπαϊκή βάση δεδομένων για ύποπτους τζιχαντιστές αλλά οι βρετανικές αρχές μέσω της Σκότλαντ Γιαρντ υποστηρίζουν ότι «ποτέ δεν ήταν αντικείμενο έρευνας από εμάς».

Η μητέρα του, αντίθετα, δηλώνει ότι έκτοτε οι Ιταλικές αρχές παρακολουθούσαν τον γιο της.

Ο Ζάγμπα γεννήθηκε στο Μαρόκο τον Ιανουάριο του 2015 και ξεκίνησε να σπουδάζει ηλεκτρονικούς υπολογιστές αλλά όταν οι γονείς του χώρισαν, τότε αυτός σε ηλικία 20 ετών μετανάστευσε μαζί με τη μητέρα του στην Ιταλία.

Η τελευταία φορά που μίλησε μαζί της ήταν την περασμένη Πέμπτη, 48 ώρες πριν το τρομοκρατικό χτύπημα στο Λονδίνο, με την ίδια να δηλώνει ότι «τώρα καταλαβαίνω ότι ήταν ένα τηλεφώνημα για "αντίο". Δεν μου είπε κάτι συγκεκριμένο απλά ήταν τέτοιος ο τόνος της φωνής του».

«Μου μιλούσε για τη Συρία ως τον ιδανικό τόπο για να ζήσει ως αγνός Μουσουλμάνος. Αλλά ο τρόπος που μιλούσε γι' αυτό έδειχνε ότι είχε υποστεί πλύση εγκεφάλου από το διαδίκτυο. Εγώ τον προειδοποίησα για όσα έβλεπε εκεί αλλά δεν μπόρεσαν να του αλλάξω γνώμη» συμπλήρωσε η μητέρα του Ζάγμπα.

Σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ οι αρχές της Ιταλίας είχν ενημερώσει το Λονδίνο για τις πληροφορίες που είχαν συγκεντρώσει για τον Ζάγμπα τόσο για όσα συνέβησαν στο αεροδρόμιο της Μπολόνια όσο και για πληροφορίες που είχαν συγκεντρώσει από έρευνες στο σπίτι του αλλά μέχρι στιγμής παραμένει αδιευκρίνιστο τι μορφής ήταν αυτή η ειδοποίηση.

Πηγή: protothema.gr