Ψάχνουν έξι «καθαρούς» τρομοκράτες για τη βόμβα στον Παπαδήμο

Gazzetta team
Ψάχνουν έξι «καθαρούς» τρομοκράτες για τη βόμβα στον Παπαδήμο
Τουλάχιστον δύο γυναίκες στον βραχίονα που έστειλε τον φάκελο-βόμβα- Το τρομοπακέτο ταχυδρομήθηκε την Τρίτη, παραδόθηκε την Τετάρτη και την Πέμπτη τον άνοιξε ο πρώην πρωθυπουργός

Μπορεί οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής να προσπαθούν να διαλευκάνουν όλες τις συνθήκες κάτω από τις οποίες στήθηκε το σκηνικό της επίθεσης στον Λουκά Παπαδήμο με την αποστολή του εκρηκτικού φακέλου , όμως βασικό κομμάτι των συνεχών συσκέψεων των επιτελών της ΕΛ.ΑΣ, είναι η αποφυγή ενός δεύτερου εντυπωσιακού χτυπήματος μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα ενόψει μάλιστα της τουριστικής περιόδου. Όσο οι μέρες προχωρούν, πλησιάζουμε στην 15η Ιουνίου, ημέρα του Eurogroup και του κλεισίματος της συμφωνίας για τη 2η αξιολόγηση και δεν έχει αποσταλεί προκήρυξη, τόσο ενισχύονται οι φόβοι ότι ίσως η οργάνωση επιχειρήσει ένα νέο χτύπημα, αυτή τη φορά ακόμη πιο εντυπωσιακό με απροσδιόριστο μέχρι στιγμής στόχο. Για το λόγο αυτό ενημερώθηκαν οι φρουρές όλων όσων υπηρετούν σε πρόσωπα υψηλού κινδύνου, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις αλληλογραφίες και τις μετακινήσεις και στην περίπτωση που αντιληφθούν οποιαδήποτε περίεργη κίνηση να ενημερώσουν την υπηρεσία τους και την Αντιτρομοκρατική. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, οι αστυνομικοί έχουν πλήρη εικόνα για το τι συνέβη με το συγκεκριμένο τρομοδέμα. Εκτιμούν λοιπόν, ότι οι δράστες ταχυδρόμησαν μέσω ενός κουτιού στο κέντρο της Αθήνας το γράμμα την περασμένη Τρίτη. Μέσω των ΕΛΤΑ το δέμα μεταφέρθηκε στο κέντρο διαλογής στο Κρυονέρι και την Τετάρτη ταχυδρομικός υπάλληλος το άφησε στο σπίτι του Λουκά Παπαδήμου στο Ψυχικό. Την Πέμπτη, η φρουρά που πήγε να πάρει τον πρώην πρωθυπουργό από το σπίτι παρέλαβε τον φάκελο και στη συνέχεια αφού τον πέρασε από τα μηχανήματα της βουλής, τον παρέδωσε στον Λουκά Παπαδήμο.

Η κατάθεση του πρώην πρωθυπουργού
Την κατάθεση του πρώην πρωθυπουργού περιμένουν οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής για να προχωρήσουν στο δεύτερο επίπεδο των ερευνών καθώς ο κίνδυνος ενός χτυπήματος όσο ακόμα δεν έχει αποσταλεί προκήρυξη μέσα στις επόμενες εβδομάδες, είναι κάτι παραπάνω από ορατός. Αυτό που θέλουν να αντλήσουν είναι όσο το δυνατόν περισσότερες λεπτομέρειες για τη συγκεκριμένη ημέρα. Κυρίως αυτό που τους ενδιαφέρει είναι ο συγκεκριμένος φάκελος – βόμβα. Τι σχήμα είχε, αν δηλαδή ήταν μικρότερο από Α4, αν ο εικονικός αποστολέας ήταν κάποιο γνωστό του πρόσωπο και τι ήταν αυτό που έκανε τον κ. Παπαδήμο να τον πάρει μαζί του στο αυτοκίνητο και κατά τη διάρκεια της διαδρομής να τον ανοίξει. Επίσης αν ήταν βιβλίο, σε τι σχήμα ήταν αυτό και το κυριότερο αν η βόμβα έσκασε η απλά πήρε φωτιά αφού με τον τρόπο αυτό θα μπορέσουν να προσδιορίσουν την ποσότητα της εκρηκτικής ύλης, το είδος και την κατασκευή του μηχανισμού. Πληροφορίες λένε πως στην Αντιτρομοκρατική ποντάρουν πολύ στην κατάθεση του πρώην πρωθυπουργού καθώς πρόκειται για ένα πρόσωπο υψηλού πνευματικού επιπέδου που είναι σίγουροι πως έχει συγκρατήσει λεπτομέρειες που θα ενισχύσουν σε μεγάλο βαθμό τις έρευνες και θα ανοίξουν νέους δρόμους.

Αλλάζουν το x-ray της Βουλής
Τα κενά ασφαλείας που αποκαλύφθηκαν μετά το χτύπημα στον πρώην πρωθυπουργό και ιδιαίτερα η «τρύπα» στο σύστημα ελέγχου της αλληλογραφίας στη Βουλή, προβληματίζει τους επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ, που αναμένεται να προχωρήσουν σε δύο κινήσεις. Από τη μία να εντοπίσουν τους αστυνομικούς που είχαν βάρδια την ώρα που πέρασε το επίμαχο πακέτο προκειμένου να διαπιστώσουν αν είναι πιστοποιημένοι και αν έχουν περάσει από τα ειδικά σεμινάρια που απαιτούνται για τον χειρισμό των συγκεκριμένων συστημάτων ασφαλείας και από την άλλη να αποστείλουν σε όλους τους αστυνομικούς που υπηρετούν στα X-ray υπουργείων, δημοσίων υπηρεσιών, επιχειρήσεων ακτινογραφία των οκτώ τρομοδεμάτων που βρέθηκαν στα ΕΛ.ΤΑ τον περασμένο Μάρτιο έτσι ώστε στους ελέγχους που διενεργούν να γνωρίζουν σε τι πρέπει να εστιάζουν την προσοχή τους. Αξίζει να επισημανθεί πως πληροφορίες αναφέρουν πως αποφασίστηκε να προμηθευτεί το ελληνικό κοινοβούλιο ένα νέο σύγχρονο σύστημα ελέγχου αλληλογραφίας, έτσι ώστε να μην υπάρξει πάλι περίπτωση να περάσει φάκελος χωρίς να είναι 100% ασφαλής.

Τα 6 «καθαρά» μέλη
Σε ό,τι έχει να κάνει με τις έρευνες που αφορούν στο επιχειρησιακό σκέλος της οργάνωσης προτεραιότητα των αστυνομικών είναι ο εντοπισμός της γιάφκας – εργαστηρίου κατασκευής των βομβών και φυσικά του ανθρώπου που τις κατασκευάζει. Πρόκειται, λένε, για ένα πρόσωπο «καθαρό» που δεν έχει απασχολήσει τις αρχές καθώς τόσο τα ίχνη dna που βρέθηκαν από το πακέτο που εστάλη στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όσο και το μέρος του δακτυλικού αποτυπώματος σε ένα από τα οκτώ «ορφανά» πακέτα των ΕΛ.ΤΑ στο Κρυονέρι δεν ταυτοποιείται με κανένα από αυτά που έχουν στη διάθεση τους οι αρχές. Οι αρχές εκτιμούν πως ο βραχίονας που χτύπησε τον πρώην πρωθυπουργού αποτελείται από τουλάχιστον 6 νέα μέλη, ανάμεσα στα οποία υπάρχουν και δυο γυναίκες.

Τόσκας: Προφανώς έγιναν λάθη
O αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, αναφερόμενος στον φάκελο ο οποίος εξερράγη στα χέρια του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου την περασμένη Πέμπτη, είπε μιλώντας στην ΕΡΤ ότι «προφανώς έχουν γίνει λάθη στον χειρισμό του δέματος».

«Από τη στιγμή που ένας πρώην πρωθυπουργός παίρνει στα χέρια του ένα τέτοιο δέμα, σημαίνει ότι έχουν γίνει λάθη», είπε χαρακτηριστικά και διαβεβαίωσε ότι τα όποια κενά θα καλυφθούν.

Πηγή: protothema.gr