Το Taxis άνοιξε αλλά οι δηλώσεις... άφαντες

Gazzetta team
Το Taxis άνοιξε αλλά οι δηλώσεις... άφαντες
Πρέπει να υποβληθούν 4,5 εκατ. δηλώσεις σε ένα μήνα - Παράταση υποβολής του Ε1 έως 26/7 ζητούν οι φοροτεχνικοί.

Πληθαίνουν τα α​ιτήματα για παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής Φορολογικών Δηλώσεων Φυσικών και Νομικών Προσώπων που υποβάλλουν λογιστές και φοροτεχνικοί προς την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, δεδομένου ότι μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας (δηλαδή 32 ημερολογιακές ημέρες πριν εκπνεύσει η διορία υποβολής που λήγει στις 30 Ιουνίου) είχαν υποβληθεί μόλις 1.576.596 δηλώσεις, έναντι 6,1 εκατ. δηλώσεων Ε1 που είχαν υποβληθεί συνολικά το 2016 για τα εισοδήματα του 2015.

Με βάση την περσινή εμπειρία, το Taxisnet έχει αντέξει και 162.000 υποβολές δηλώσεων σε μια ημέρα. Θα έπρεπε όμως να «τρέχει» ήδη με ρυθμούς 150.000 δηλώσεων την ημέρα για να χωρέσουν στο σύστημα οι δηλώσεις όλων των υποχρέων, αλλά προς το παρόν δεν ξεπέρασαν τις 81.000 το πολύ σε μια μόνο ημέρα (23 Μαΐου 2017).

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών - Π.Ο.Φ.Ε.Ε. είχε προτείνει αρχκά, γνωρίζοντας τα προβλήματα που ανακύπτουν, πως καταληκτική ημερομηνία για τα Φυσικά Πρόσωπα θα έπρεπε να οριστεί η 15η Ιουλίου και για τις Νομικές Οντότητες η 30ή Ιουνίου.

Ωστόσο, όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΦΕΕ, συνεχίζονται να παρατηρούνται προβλήματα, όπως «ενδεικτικά με τους κωδικούς 037 και 021 που αφορούν την εκκαθάριση των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών και άλλα θέματα ενημέρωσης στοιχείων του Ε1».

Για τον σκοπό αυτό, η ΠΟΦΕΕ προτείνει να μεταφερθεί η καταληκτική ημερομηνία των Φορολογικών Δηλώσεων των Φυσικών Προσώπων και Νομικών Οντοτήτων στις 26 Ιουλίου 2017. Και τονίζει πως δεν υπάρχει δημοσιονομικό κόστος αφού η ημερομηνία πληρωμής πρώτης δόσης έχει οριστεί ήδη για αργότερα, στις 31/7 και αυτό δεν αλλάζει.

Πηγή: protothema.gr