Ομάδα προσαγωγών της ΕΛΑΣ για τους μπαχαλάκηδες στα Εξάρχεια

Gazzetta team
Ομάδα προσαγωγών της ΕΛΑΣ για τους μπαχαλάκηδες στα Εξάρχεια
Ομάδα προσαγωγών και συλλήψεων για την αντιμετώπιση των κουκουλοφόρων δημιουργεί η ΕΛ.ΑΣ

Ομάδα προσαγωγών και συλλήψεων για την αντιμετώπιση των κουκουλοφόρων δημιουργεί η ΕΛ.ΑΣ., ύστερα από τις πιέσεις που ασκήθηκαν προς την πολιτική και φυσική ηγεσία του Σώματος λόγω του επιχειρησιακού κενού στην περιοχή των Εξαρχείων.

Όπως γράφει ο «Ελεύθερος Τύπος», αρμόδια στελέχη της Αστυνομίας επέλεξαν έναν… ιδιότυπο τρόπο για να αντιμετωπίσουν τα επαναλαμβανόμενα επεισόδια γύρω από το Πολυτεχνείο και τη Χαριλάου Τρικούπη. Εξέδωσαν διαταγή προς υπηρεσίες της Ασφάλειας στη ΓΑΔΑ με σκοπό να συγκεντρωθούν 40 αστυνομικοί, ανάμεσά τους εφτά γυναίκες, οι οποίοι θα επιχειρούν πίσω από τις δυνάμεις των ΜΑΤ και θα προχωρούν σε προσαγωγές και συλλήψεις.

Οι 40 άνδρες και γυναίκες θα περάσουν από μία γρήγορη εκπαίδευση λίγων ημερών και στη συνέχεια θα διατίθενται –κυρίως τις Παρασκευές και τα Σάββατα (ημέρες εκδήλωσης επεισοδίων)- στα Εξάρχεια. Αστυνομικές πηγές τονίζουν, πάντως, ότι η ανάγκη για ομάδα άμεσης επέμβασης είναι δύσκολο να καλυφθεί από ομάδες πεζών, χωρίς ιδιαίτερη εμπειρία στην περιοχή, καθώς αυτό εγκυμονεί κινδύνους για τη σωματική τους ακεραιότητα.

Η διαταγή για τη συγκέντρωση των 40 αστυνομικών αναφέρει ότι μετά την πετυχημένη δράση στις 26 και 27 Μαΐου (ημέρα κατά την οποία έγιναν από πεζούς αστυνομικούς τρεις συλλήψεις κατά τη διάρκεια επεισοδίων στο Πολυτεχνείο και στη Χαριλάου Τρικούπη) η συγκεκριμένη τακτική θα επαναληφθεί στο εγγύς μέλλον. Πριν την έκδοση της διαταγής είχαν γίνει σκέψεις από στρατηγούς της ΕΛ.ΑΣ. για επαναφορά της μηχανοκίνητης ομάδας «Ο» (μετεξέλιξη της ομάδας «Δέλτα»). Επειδή, ωστόσο, δημιουργήθηκαν διάφορα προσκόμματα, επελέγη τελικά η λύση των πεζών ανδρών της Ασφάλειας πίσω από τις δυνάμεις των ΜΑΤ. Τα σημαντικότερο εμπόδιο, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν η απροθυμία των ανδρών της πρώην ομάδας «Δέλτα» να συμμετάσχουν στο εγχείρημα.

Όλο το προηγούμενο διάστημα σε συσκέψεις ανώτατων αξιωματικών της Αστυνομίας είχε εκφραστεί η ανησυχία για τα επαναλαμβανόμενα έκτροπα, που κάνουν το γύρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και δημιουργούν πλήγμα στην εικόνα της Αστυνομίας. Στις συσκέψεις αυτές αποφασίστηκε ότι πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος για να γίνονται περισσότερες συλλήψεις, να οδηγούνται στη Δικαιοσύνη κουκουλοφόροι (οι οποίοι έχει παρατηρηθεί ότι είναι οι ίδιοι κάθε Σαββατοκύριακο) και έτσι σε βάθος χρόνου να περιοριστεί το φαινόμενο. Εκφράζεται δε η άποψη ότι αν γίνονται συστηματικά συλλήψεις ενδεχομένως να υπάρξουν και προφυλακίσεις νεαρών που κατηγορούνται κατ’ επανάληψη για κακουργήματα.

Αρμόδιες πηγές παρατηρούν ότι μεγάλη μερίδα ατόμων που παίρνουν μέρος σε επιθέσεις κατά αστυνομικών είναι «πιτσιρικάδες». Τελευταίο παράδειγμα οι συλλήψεις δύο 17χρονων και ενός 18χρονου το περασμένο Σάββατο. Στο παρελθόν εντύπωση είχε προκαλέσει στους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. ότι ανήλικος, ο οποίος συνελήφθη για επεισόδια έξω από το Πολυτεχνείο, είχε τηλεφωνικές επαφές με έγκλειστο φυλακών εκτός Αττικής που κατηγορείται για αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου.

Στο μεταξύ, στα Εξάρχεια καταγγέλλεται ότι αναπτύσσεται δράση οργανωμένων ομάδων μπράβων. Σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου μέλη της κατάληψης «GARE» κατήγγειλε ότι την περασμένη Τετάρτη βρέθηκε αντιμέτωπη με μπράβους: «Το μεσημέρι, κατά τη διάρκεια συμπλοκών με δυνάμεις των ΜΑΤ ευρύτερα της πλατείας Εξαρχείων, υπήρξε αντιπαράθεση διαδηλωτών με μαγαζάτορα που επιχείρησε να εμποδίσει το στήσιμο οδοφράγματος-άμυνας απέναντι στους μπάτσους (…) Αμέσως μετά, η ομάδα αυτή μαζί με ένα τσούρμο μπράβων συγκεντρώθηκαν απειλητικά έξω από την κατάληψη. Πρόκειται για μια κοινοπραξία στην οποία συμμετείχαν συμμορίες μπράβων που πουλάνε προστασία στις αγορές της περιοχής και που έχουν εμπλακεί στο παρελθόν σε επιθέσεις και άγριους τραυματισμούς εναντίον αγωνιστών».


Πηγή: thetoc.gr