Καλή ατμόσφαιρα στις συνομιλίες Ε.Ε.-Ερντογάν, αλλά καμία συμφωνία

Gazzetta team
Καλή ατμόσφαιρα στις συνομιλίες Ε.Ε.-Ερντογάν, αλλά καμία συμφωνία
Οι συνομιλίες ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Ρετζέπ Τεγίπ Ερντογάν μπορεί να πήγαν καλά, ωστόσο δεν οδήγησαν σε καμία νέα συμφωνία.

Οι συνομιλίες την περασμένη εβδομάδα μεταξύ των επικεφαλής των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποιήθηκαν σε «καλή ατμόσφαιρα» αλλά δεν οδήγησαν στη σύναψη καμίας νέας συμφωνίας, ανέφεραν αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες, υποβαθμίζοντας τις σχετικές δηλώσεις που έκανε ο Τούρκος ηγέτης.

Τα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ασφάλειας τροφοδοτούν την ένταση στις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, ωστόσο η Ένωση βασίζεται στη βοήθεια της Άγκυρας, συμμάχου στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, για το θέμα της μετανάστευσης και τη σύρραξη στη Συρία.

Αφού συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να είπε ότι του παρουσιάστηκε ένα νέο χρονοδιάγραμμα, διάρκειας 12 μηνών, με στόχο την ανανέωση των δεσμών.

Όμως ανώτεροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι διατύπωσαν τον σκεπτικισμό τους, υποστηρίζοντας ότι δεν ορίστηκαν επίσημα χρονοδιαγράμματα.

Η ΕΕ έχει καταρτίσει έναν κατάλογο συναντήσεων μεταξύ υψηλόβαθμων αλλά και μεταξύ χαμηλότερης βαθμίδας αξιωματούχων που ελπίζει ότι θα έχει φέτος με την Άγκυρα, λένε οι αξιωματούχοι, όμως οποιαδήποτε βελτίωση στις διμερείς σχέσεις θα εξαρτηθεί από το αν ο Τούρκος πρόεδρος θα επιλύσει τουλάχιστον ορισμένα από τα πολλά ζητήματα αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο.

Στα ζητήματα αυτά περιλαμβάνεται η ανησυχία της ΕΕ ότι η αντιτρομοκρατική νομοθεσία της Τουρκίας έχει υπερβολικά μεγάλο εύρος και χρησιμοποιείται για να στοχοθετηθούν επικριτές του Ερντογάν, όπως δείχνει το κύμα διώξεων μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος πριν από σχεδόν έναν χρόνο.

Ανησυχία εκφράζεται και για το θέμα της μεταχείρισης των Κούρδων, των ΜΜΕ και των ακαδημαϊκών, την ώρα που οι εξουσίες του Τούρκου προέδρου ενισχύθηκαν μετά το δημοψήφισμα του Απριλίου.

Η προεκλογική εκστρατεία πυροδότησε νέες εστίες διαμάχης με τα κράτη μέλη της ΕΕ, τη Γερμανία και την Ολλανδία, τις αρχές των οποίων ο Ερντογάν συνέκρινε με τους ναζιστές όταν εμπόδισαν Τούρκους πολιτικούς να κάνουν εκστρατεία στις χώρες τους.

Παρά τη συχνά σκληρή ρητορική, ανώτεροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τόνισαν ότι η ατμόσφαιρα της συνάντησης ήταν «καλή» και «εποικοδομητική».

«Οπωσδήποτε δεν ήταν εχθρική, αλλά και οι δύο πλευρές επανέλαβαν κατά κύριο λόγο τις γνωστές τους θέσεις» επισήμανε μία από τις πηγές.

Οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν τις σχέσεις τους κι ειδικά τη συνεργασία τους με την Τουρκία στο μεταναστευτικό στις Βρυξέλλες την 22α και 23η Ιουνίου.

«Δεν έχουμε άλλη επιλογή» τόνισε μία από τις πηγές όταν ρωτήθηκε εάν η ΕΕ επιδιώκει να εργαστεί στενότερα με την Τουρκία μετά τις συνομιλίες σε ανώτατο επίπεδο με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πηγή: koolnews.gr