Νέα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ για την επίθεση στον Λουκά Παπαδήμο

Gazzetta team
Νέα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ για την επίθεση στον Λουκά Παπαδήμο
Το «αμπαλάζ» από χαρτόνια, το ανύπαρκτο βιβλίο, το μυστήριο με το «Κολωνάκι» και οι περίεργες διαψεύσεις αστυνομικών της Βουλής

Το τρομοδέμα, η εκρηξη του οποίου τραυμάτισε τον πρώην Πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο ελέγχθηκε από την Βουλή χωρίς να υπάρχει αποθήκευσή του στο ηλεκτρονικό αρχείο. Επιπλέον προκαλούνται απορίες γιατί αστυνομικοί της Βουλής είχαν αρνηθεί αρχικά αυτόν τον έλεγχο. Ο έλεγχος του δέματος θεωρείται από στελέχη της ΕΛ.ΑΣ «επιπόλαιος» γιατί οι ελεγκτές της Βουλής δεν πρόσεξαν όχι μόνο την μικρή εκρηκτική ύλη αλλά και τα καλώδια του εκρηκτικού μηχανισμού. Το δέμα-βόμβα αποτελείτο από κομμάτια πεπιεσμένου χαρτιού-χαρτονιού και δεν υπήρχε κανένα βιβλίο εντός του (σ.σ υπήρξαν εσφαλμένες αναφορές για ανεύρεση βιβλίου για την «Σφαγή του Διστόμου»). Τα χαρτόνια που βρεθηκαν σε όλα τα τελευταία τρομοδέματα χρησιμοποιούνται πιθανόν για να δίνουν την εικόνα σχετικά ογκώδους αντικειμένου και να κινούν το ενδιαφέρον των παραληπτών –στόχων αλλά και ως πλήρες «αμπαλάζ» του εκρηκτικού μηχανισμού.

Η "αποκάλυψη" ήταν από τον Μάρτιο γνωστή

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ εκτιμούν ότι ίσως συνεχισθεί η τακτική των ενόπλων να μην αναλαμβάνουν ευθύνη για την επίθεση ώστε να προκαλούν «σύγχυση» για τις ενέργειες τους και να μην τεκμηριώνονται ποινικές ευθύνες. Οι «αποκαλύψεις» ιταλικής εφημερίδας ότι είχε σταλεί δέμα –βόμβα τον περασμένο Μάρτιο σε ιταλικό οίκο αξιολόγησης, είναι κάτι που ήταν ήδη γνωστό προ τριμήνου, με σχετικές αναφορές από τότε σε όλα τα ελληνικά ΜΜΕ. Το «ιταλικό» τρομοδέμα ήταν ένα από τα οκτω δέματα που είχαν εντοπισθεί τότε στο κέντρο διαλογής του Κρυονερίου των ΕΛΤΑ , ύστερα από τους φακέλους-βόμβες που είχαν σταλεί ανεξέλεγκτα στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών κ. Σόιμπλε και στο ΔΝΤ. Ανάμεσα στους παραλήπτες αυτών των οκτώ «δεμάτων» με εκρηκτικούς μηχανισμούς ήταν και άλλοι οίκοι αξιολόγησης όπως και ευρωπαϊκές υπηρεσίες (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας κλπ).

Αυτά είναι ορισμένα τμήματα από την «εικόνα» που έχει πλέον δημιουργήσει η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ σε σχέση με την έκρηξη φακέλου βόμβας την περασμένη Πέμπτη στην συμβολή των οδών Μάρνη και 3ης Σεπτεμβρίου, με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό του πρώην Πρωθυπουργού.

Η Βουλή και τα ερωτήματα

Μεγάλο ζήτημα, σύμφωνα με πληροφορίες, δημιουργείται με το σύστημα ελέγχου της Βουλής -θεωρείται πεπαλαιωμένο- από όπου διέρχεται όλη η αλληλογραφία εκατοντάδων βουλευτών και άλλων πολιτικών προσώπων. Ακόμη ζητούμενο είναι αν υπήρχαν στο σημείο ελέγχου εκπαιδευμένοι και «πιστοποιημένοι» αστυνομικοί. Ωστόσο έρευνα αναμένεται να γίνει γιατί υπήρξε αρχικά άρνηση από στελέχη της Βουλής του εν λόγω ελέγχου και χρειάσθηκαν μέχρι και οι κάμερες της Τροχαίας στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας για να επιβεβαιωθεί ότι ο «αστυνομικός φρουρός του κ. Παπαδήμου είχε μεταφέρει εκεί τον παγιδευμένο φάκελο για να ελεγχθεί». Μάλιστα, εντύπωση προκαλεί ότι δεν ενεργοποείται σε κρίσιμες υποδομές έλεγχος από τα εκπαιδευμένα σκυλιά των ΤΕΕΜ ή άλλου φορέα που θεωρούνται «σίγουρος τρόπος εντοπισμού των εκρηκτικών».

Οσον αφορα τον αποστολέα του εκρηκτικού μηχανισμού εμφανίζεται μία ιδιότυπη «σύμπτωση». Σύμφωνα με αναφορές στελεχών της λεωφόρου Κατεχάκη «τα υπολείμματα της βόμβας που έχουμε συγκεντρώσει μας δείχνουν μόνο ότι είχε σταλεί από το Κολωνάκι. Και η αναφορά στον φακελο για «Κολωνάκι» είναι ταυτόχρονα το μόνο που μας είπε ότι θυμάται κι ο κ Παπαδήμος». Σε αυτή την περίπτωση θεωρείται βέβαιο ότι η ΕΛ.ΑΣ συγκεντρώνει περισσότερα στοιχεία, χωρίς ωστόσο η ανεύρεση του εικονικού «αποστολέα" της βόμβας να υποβοηθήσει δραστικά την έρευνα. Παραμένει άγνωστο γιατί εκείνοι που κατασκεύασαν τον εκρηκτικό μηχανισμό ανέφεραν την λέξη «Κολωνάκι» αφού αποτελεί συνοικία της Αθήνας και δεν είναι απαιτούμενη η αναφορά της σε μία διεύθυνση.

Ευτυχής συγκυρία το σέρβις του θωρακισμένου αυτοκινήτου

Στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη σημειώνουν τέλος ότι ορισμένα ορφανά» δείγματα DNA ή τμήματα αποτυπωμάτων που έχουν βρεθεί στο εσωτερικό ορισμένων από τους φακέλους είναι ένα «χρήσιμο» στοιχείο. Χωρίς όμως να αποκλεισθεί ότι μπορεί να αφορά την διαδικασία αγοράς αυτού του πεπιεσμένου χαρτιού ή κάτι άλλο».

Τελος υψηλόβαθμοι αξιωματικοί θεωρούν μοιραίο λάθος φρουρών «υψηλών προσώπων» να αποδέχονται την συνήθεια των φρουρουμένων να ανοίγουν –λόγω πίεσης χρόνου- την αλληλογραφία τους και φακέλους με εφημερίδες-, στην διάρκεια των μετακινήσεών τους με ΙΧ. Οι αστυνομικοί θεωρούν ότι ήταν «ευτυχέςγεγονός» ότι το θωρακισμένο ΙΧ του κ. Παπαδήμου είχε δοθεί για σέρβις. Κι αυτό γιατί σε άλλη περίπτωση η θωράκισή του θα εμπόδιζε την εκτόνωση των εκρηκτικών αερίων και έτσι τα εγκαύματα και τα τραύματα του πρώην Πρωθυπουργού και των φρουρών του θα ήταν πολύ χειρότερα.


Πηγή: tovima.gr