Κρίσιμες επαφές Τσακαλώτου για χρέος και ποσοτική χαλάρωση

Gazzetta team
Κρίσιμες επαφές Τσακαλώτου για χρέος και ποσοτική χαλάρωση
Με αποστολή να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις της ΕΚΤ για τη δυνατότητα ένταξης της Ελλάδας στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης, ετοιμάζει τις αποσκευές του για τη Φρανκφούρτη ο Ε. Τσακαλώτος.

Αν και από το γραφείο του υπουργού Οικονομικών ούτε έχουν προαναγγείλει ούτε έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή του στο συνέδριο που οργανώνει την Τετάρτη ο Economist στην έδρα της ΕΚΤ, με θέμα “Ελλάδα: επιστροφή στις αγορές;”, πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση για το Χρέος σημειώνουν ότι η παρουσία του Ε. Τσακαλώτου είναι δεδομένη. Άλλωστε, το γεγονός ότι στο ίδιο συνέδριο θα δώσουν το παρών ο ισχυρός άνδρας της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Στουρνάρας, ο εκπρόσωπος του ESM Νικόλα Τζαμμαρόλι, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο, το μέλος της επιτροπής Σοφών της Γερμανικής Καγκελαρίας Λαρς Φελντ, αλλά και άνθρωποι της αγοράς, όπως το υψηλόβαθμο στέλεχος της Moodys Κόλιν Έλλις, μιλάει από μόνο του.

Πόσο εύκολη είναι η αποστολή του Ε. Τσακαλώτου; Καθόλου. Αυτή τη στιγμή το επικρατέστερο σενάριο αναφέρει ότι αν οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ καταλήξουν σε συμφωνία στις 15 Ιουνίου, αυτή δεν θα απέχει πολύ από αυτή που απέρριψε η Αθήνα ήτοι συμμετοχή του Ταμείου ως παρατηρητή στην παρούσα φάση, εκταμίευση της δόσης από τον ESM και χρηματοδότηση από το ΔΝΤ στο τέλος του Προγράμματος μόνο αν θεωρήσει βιώσιμη τη λύση για το Χρέος, που θα σκιαγραφηθεί τώρα. Αυτό βέβαια σημαίνει πολύ απλά ότι το ελληνικό Χρέος δεν θα πάρει “πιστοποιητικό” βιωσιμότητας από το ΔΝΤ ως τα μέσα του 2018.

Μπορεί να πάρει απόφαση η ΕΚΤ για ένταξη της Ελλάδας στο QE μόνο με βάση την “ακτινογραφία” της λύσης για το Χρέος; Ευρωπαϊκές αλλά και ελληνικές πηγές επισημαίνουν ότι αν και η προτεινόμενη συμβιβαστική λύση- που προβλέπει επιμηκύνσεις ως 15 έτη κ.λ.π.- είναι θετική και φιλόδοξη, χωρίς την Ανάλυση Βιωσιμότητας (DSA) του ΔΝΤ, η ΕΚΤ είναι μάλλον απίθανο να πάρει την ευθύνη και να ανάψει πράσινο φως.

Μπορεί η Ελλάδα να σταθεί μόνη της στις αγορές; Σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο οι επενδυτές που παρακολουθούν τα ελληνικά ομόλογα, μπορούν άνετα να βασιστούν στο σχέδιο ελάφρυνσης, το οποίο παρουσιάζει πολύ θετικά στοιχεία κι ως εκ τούτου να δώσουν “αέρα” στην Ελλάδα να δοκιμάσει έκδοση ακόμα και πριν από τη λήξη του Προγράμματος. “Η ελάφρυνση του Χρέους, όπως διαφαίνεται, είναι πολύ πιο ισχυρό αφήγημα από μόνο του”, σημειώνουν αρμόδιες πηγές, ωστόσο παραδέχονται ότι χωρίς DSA από το ΔΝΤ και χωρίς την “ομπρέλα” της ΕΚΤ, ο δρόμος θα είναι πολύ πιο δύσκολος.

Στην πραγματικότητα, αυτό που φοβούνται ακόμα και ένθερμοι υποστηρικτές του ελληνικού ζητήματος στο ευρωπαϊκό στρατόπεδο, είναι ότι η στάση ουδετερότητας του ΔΝΤ, δηλαδή μη ενεργός εμπλοκή του, όπως επίσης η απώλεια του στρατηγικού στόχου που είχε υπερτονίσει η ίδια η ελληνική κυβέρνηση για το QE, θα διατηρήσουν- αν δεν επιτείνουν- το κλίμα αβεβαιότητας για τις ούτως ή άλλως εύθραυστες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Το σφόδρα πιθανό ενδεχόμενο καθυστερήσεων ή αστοχιών κατά την εφαρμογή των 140 προαπαιτούμενων της τρέχουσας αξιολόγησης, οι πολύ πιθανές καθυστερήσεις στην τρίτη αξιολόγηση που θα είναι συν τοις άλλοις φορτισμένη λόγω των θυελλών διαπραγματεύσεων για το Χρέος αλλά και των γερμανικών εκλογών, το υπερευαίσθητο τραπεζικό σύστημα που δεν έχει βρει ακόμα το βηματισμό του, συνθέτουν ένα καμβά όπου οι όποιες αποκλίσεις από τους στόχους για το ΑΕΠ και το πλεόνασμα, θα λειτουργήσουν ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Και πέρα από τη “δικαίωση” του ΔΝΤ, θα οδηγήσουν σε ολισθηρά μονοπάτια λίγο πριν από το “κλείσιμο” του 3ου Μνημονίου, με ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα από εκεί και πέρα.

Πηγή: iefimerida.gr