Σκυλιά βοηθούν ψυχολογικά παιδάκια σε ιταλικό νοσοκομείο (pic)

Gazzetta team
Σκυλιά βοηθούν ψυχολογικά παιδάκια σε ιταλικό νοσοκομείο (pic)
Η πιο δυνατή φωτογραφία της ημέρας! Θεραπευτικά σκυλιά περιμένουν να μπουν στους θαλάμους σε ιταλικό νοσοκομείο για παιδιά.

Είναι γνωστό πως τα ζώα μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία των ανθρώπων. Οι γάτες είναι εξαιρετικά παρηγορητικές και τρυφερές και γιατροί συνιστούν σε καρκινοπαθείς να έχουν ή να έρχονται σε επαφή με γάτες, για να μειώνουν τα επίπεδα του άγχους τους. Οι σκύλοι είναι επίσης εξαιρετικοί ως ζώα θεραπείας:

«Είναι γεγονός ότι άνθρωποι που ανήκουν στις λεγόμενες κοινωνικά ευπαθείς ομάδες (παιδιά ή ενήλικες με αναπηρίες, ηλικιωμένοι, πρώην εξαρτημένοι από ναρκωτικές ουσίες, ασθενείς με χρόνιες ή ανίατες ασθένειες, ψυχασθενείς, κ.λπ.) και ειδικότερα εκείνοι που διαβιούν μόνιμα μέσα σε ιδρύματα, στέγες ή ξενώνες κοινωνικών φορέων, βιώνουν μία καθημερινή ρουτίνα, χωρίς "αλλαγή παραστάσεων" ή τρόπους και συνθήκες που ευνοούν την ψυχική ανάταση» διαβάζω στο sapt που έχει ένα εθελοντικό πρόγραμμα μέσω του οποίου διοργανώνει ΔΩΡΕΑΝ επισκέψεις σκυλιών σε ειδικά σχολεία, ιδρύματα, συλλόγους, στέγες και ξενώνες φιλοξενίας.

«Και εδώ έρχεται η Θεραπευτική Επαφή με ζώα που προσφέρει κοινωνική συναναστροφή και χαρά σε βαθμό που οποιοσδήποτε άνθρωπος – ειδικευμένος ή μη – δεν μπορεί να πλησιάσει. Γιατί; Γιατί ένα ζώο, και μάλιστα ένας σκύλος, φύσει κοινωνικό ον, διαθέτει το εκ γενετής χάρισμα να προσεγγίζει και να προσφέρει στοργή και αγάπη ανιδιοτελώς και απροσχημάτιστα, χωρίς να "κρίνει" με τον ανθρώπινο τρόπο. Ένας σκύλος χαίρεται και ανταποκρίνεται στα χάδια και την προσοχή, ανεξαρτήτως του από ποιον προέρχονται και αυτή του η ιδιότητα κάνει τις "θεραπευτικές" του δυνάμεις ανεκτίμητες.»

«Αξίζει να σημειωθεί ότι στο εξωτερικό, όπως στη Μ. Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και τις Η.Π.Α., αντίστοιχα προγράμματα θεραπευτικής επαφής με ζώα – που περιλαμβάνουν επισκέψεις ακόμα και σε νοσηλευτικά ιδρύματα – εφαρμόζονται εδώ και δεκαετίες με την αρωγή του κράτους, καθώς έχει αποδειχθεί ότι η επίδραση της επαφής με ζώα σε κοινωνικά ευπαθείς, περιθωριοποιημένους ή ασθενείς συνανθρώπους μας είναι ευεργετική για την σωματική και ψυχική τους υγεία.»

Πηγή: www.lifo.gr