Τουρκία: Ο κρατούμενος Γάλλος φωτοειδησεογράφος σταμάτησε την απεργία πείνας

Gazzetta team
Τουρκία: Ο κρατούμενος Γάλλος φωτοειδησεογράφος σταμάτησε την απεργία πείνας
Τερμάτισε την απεργία πείνας μετά από 7 ημέρες ο Γάλλος φωτοειδησεογράφος Ματιάς Ντεπαρντόν, που κρατείται από την 8η Μαΐου στην Τουρκία, όπως γνωστοποίησε χθες Σάββατο ο γενικός γραμματέας της μη κυβερνητικής οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Reporters sans frontières, RSF), Κριστόφ Ντελουάρ.

«Ο Ματιάς Ντεπαρντόν έχει καλή μεταχείριση, γνωρίζει ότι η υπόθεσή του έχει διαβιβαστεί στο ανώτατο επίπεδο: ο δημοσιογράφος τερμάτισε την απεργία πείνας του», έγραψε ο Ντελουάρ στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, ο γενικός διευθυντής της RSF διευκρίνισε κατόπιν ότι ο Ματιάς Ντεπαρντόν ανέστειλε την απεργία πείνας την Παρασκευή το βράδυ, αφού ενημερώθηκε πως θα δεχόταν μια προξενική επίσκεψη.

«Αυτό δεν σημαίνει τίποτα για την τελική έκβαση» της υπόθεσής του, αλλά υπάρχουν «θετικές ενδείξεις. Είναι ικανοποιητικό το ότι η κινητοποίηση, η εμπλοκή της πρεσβείας, το πώς το χειρίστηκε η Γαλλία, μοιάζουν να αρχίζουν να φέρνουν καρπούς», είπε ο Ντελουάρ.

«Η κινητοποίηση πρέπει να συνεχιστεί ως την απελευθέρωση του Ματιάς Ντεπαρντόν», έγραψε αργότερα ο Ντελουάρ και πάλι στο Twitter.

Ο αναπληρωτής πρόξενος της Γαλλίας στην Άγκυρα Κριστόφ Εμίνγκ έκανε μια επίσκεψη που διήρκεσε μία ώρα στον δημοσιογράφο στο κέντρο κράτησης όπου βρίσκεται, στη Γκαζιάντεπ, σύμφωνα με τον Ντελουάρ.

Μια γαλλική διπλωματική πηγή επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι πράγματι έγινε το απόγευμα χθες Σάββατο μια συνάντηση μεταξύ ενός εκπροσώπου του προξενείου της Γαλλίας στην Άγκυρα και του Ματιάς Ντεπαρντόν, «στο πλαίσιο της προξενικής προστασίας που ζητήθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών».

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποσχέθηκε την Πέμπτη στον γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του NATO στις Βρυξέλλες, να εξετάσει «γρήγορα την κατάσταση» του φωτοειδησεογράφου, σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία.

Ο 36χρονος Ματιάς Ντεπαρντόν, που εγκαταστάθηκε στην Τουρκία πριν από πέντε χρόνια, συνελήφθη την 8η Μαΐου στην επαρχία Μπατμάν, όπου έκανε ρεπορτάζ για το περιοδικό National Geographic.

Πολύ γρήγορα μεταφέρθηκε σε κέντρο κράτησης που χειρίζεται η τουρκική υπηρεσία μετανάστευσης στη Γκαζιάντεπ, επίσης στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου παραμένει έκτοτε, παρά το ότι είχε ληφθεί απόφαση να απελαθεί την 11η Μαΐου.

Ο γάλλος δημοσιογράφος έκανε απεργία πείνας από την 21η Μαΐου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κράτησή του, σύμφωνα με την RSF.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ