Έφυγε από τη ζωή ο συγγραφέας Ντένις Τζόνσον

Gazzetta team
Έφυγε από τη ζωή ο συγγραφέας Ντένις Τζόνσον
Ο Αμερικανός συγγραφέας και ποιητής Ντένις Τζόνσον, ένας από τους σημαντικότερους της γενιάς του, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 67 ετών, μετά από μάχη με τον καρκίνο, όπως μετέδωσαν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Τζόνσον απεβίωσε την περασμένη Τετάρτη στο σπίτι του στην Καλιφόρνια.

Το "Δέντρο από καπνό", ένα από τα γνωστότερα μυθιστορήματά του, που αφηγείται τις παράνομες αμερικανικές επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια του Πολέμου του Βιετνάμ, είχε τιμηθεί το 2007 με το λογοτεχνικό βραβείο National Book Award.

Ο Τζόνσον, το ταλέντο του οποίου είχαν εγκωμιάσει τόσο ο Σολ Μπέλοου όσο και ο Φίλιπ Ροθ, έγινε γνωστός κυρίως με τον "Γιο του Ιησού", μια συλλογή διηγημάτων που εκδόθηκε το 1992 και παρουσιάζει τον κόσμο των χρηστών ναρκωτικών στην αγροτική Αμερική. Ήταν ένας κόσμος που γνώριζε και ο ίδιος αφού στη νεότητά του ήταν εθισμένος στο αλκοόλ και τα ναρκωτικά. Αυτή η "βίαια ειλικρινής και οδυνηρά όμορφη" αφήγησε δεν εξιδανικεύει "αυτόν τον ζοφερό σύμπαν" όμως, παρ' όλ' αυτά, αφήνει ένα παράθυρο ελπίδας ότι "θα μπορούσαμε να ζήσουμε σε έναν ρομαντικό κόσμο, τόσο που να σου ραγίζει την καρδιά", σύμφωνα με τον συνάδελφό του, τον Νέιθαν Ινγκλάντερ.

Ο Ντένις Τζόνσον "έγραφε πεζά με τη φαντασία του ποιητή", υπογράμμισε από την πλευρά του ο Τζόναθαν Γκαλάσι, ο εκδότης του στον οίκο Farrar, Straus & Giroux.

Ο "Γιος του Ιησού" ενέπνευσε την ομώνυμη ταινία του 1999, με πρωταγωνιστή τον Μπίλι Κράνταπ, στην οποία έκανε μια εμφάνιση και ο ίδιος ο Τζόνσον.

Πηγή: koolnews.gr