Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι σε κοινή εκδήλωση με αίτημα την επανένωση της Κύπρου

Gazzetta team
Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι σε κοινή εκδήλωση με αίτημα την επανένωση της Κύπρου
Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, κυρίως ακτιβιστές ενώθηκαν σε εκδήλωση με αίτημα την επανένωση της Κύπρου.

Παρά την απογοήτευση από την χθεσινή δήλωση του ειδικού συμβούλου του γ.γ. του ΟΗΕ, Έσπεν 'Αϊντα, ότι «δεν υπάρχει κοινό έδαφος» για σύγκληση διάσκεψης για το Κυπριακό, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, κυρίως ακτιβιστές, δεν έδειξαν να απογοητεύονται. Αντίθετα, με περισσότερη ένταση σε σχέση με προηγούμενες φορές συγκεντρώθηκαν στη «νεκρή» ζώνη της Οδού Λήδρας, στη Λευκωσία, και σε κοινή εκδήλωση απαίτησαν την επανένωση της Κύπρου και διαδήλωσαν την αποφασιστικότητά τους για λύση.

Φώναξαν συνθήματα υπέρ της ειρήνης στην ελληνική, την τουρκική και την αγγλική γλώσσα, κρατούσαν πλακάτ, που έγραφαν : «Ειρήνη Τώρα», «Θέλουμε Λύση Τώρα», «Βοηθάτε μας να Σμίξουμε», «Ηγέτες Ακούστε: Λύση Τώρα», «Είμαστε Κύπριοι», ενώ τραγούδησαν και κυπριακά τραγούδια.

Ο Ελληνοκύπριος επικεφαλής στην Δικοινοτική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά, Τάκης Χατζηδημητρίου, σε χαιρετισμό στην εκδήλωση επεσήμανε: «Δεν θέλουμε συρματοπλέγματα, δεν θέλουμε άλλα νεκροταφεία, θέλουμε ειρήνη και δημοκρατία. Θέλουμε ενότητα. Θέλουμε επανένωση του νησιού». Εμείς, πρόσθεσε ο κ. Χατζηδημητρίου, «θα μείνουμε ενωμένοι και θα συνεχίσουμε τον αγώνα, με ζωντανό το όραμα μιας αυριανής Κύπρου. Θα βγούμε μπροστά. Θα το λύσουμε με το δικό μας τρόπο. Ο κάθε πολίτης χωριστά, ο κάθε Ελληνοκύπριος μαζί με τον Τουρκοκύπριο συμπατριώτη του, αλλά και όλοι μαζί με έργα συνεργασίας».

Επίσης, έστειλε το εξής μήνυμα: «να μην μας πουν αύριο ότι αυτό είναι προδοσία. Όχι. Είναι ελπίδα, είναι προοπτική. Δεν είμαστε αιχμάλωτοι κανενός. Δεν είμαστε ακόλουθοι ούτε χειροκροτητές».

Σήμερα, είπε ο κ. Χατζηδημητρίου, «δεν είναι τέρμα, αλλά απαρχή για νέο αγώνα. Θα τον πάρουμε μέχρι το τέλος. Μέχρι την επανενωμένη Κύπρο».

Σε δικό της μήνυμα η Τουρκοκύπρια δημοσιογράφος Εζρά Αϊγκίν ευχαρίστησε τον κόσμο και τόνισε «είμαστε εδώ επειδή μας το λέει η καρδιά μας».

Αυτό, είπε, είναι πολύ σημαντικό, γιατί, όπως σημείωσε , «η ισχύς προέρχεται από την καρδιά».

Ως Κύπριοι, ανέφερε η κ. Αϊντίν, «ο μόνος τρόπος που μπορούμε να έχουμε μέλλον είναι να υπάρξει λύση, μια επανενωμένη νήσος, μία Κύπρος». Επίσης, τόνισε ότι ο δρόμος της διχοτόμησης «θα μας οδηγήσει σε επικίνδυνες ατραπούς».

Ο Ανδρέας Λόρδος, εκτοπισμένος από την Αμμόχωστο, ανέφερε ότι «ο λόγος που βρισκόμαστε εδώ με διευρυμένα, θα έλεγα , συνθήματα, είναι ότι αυτή η διαδήλωση ξεκίνησε υποστηρικτικά προς τις συνομιλίες των δύο ηγετών, αλλά ο κόσμος είδε εκ του αποτελέσματος ένα έργο, το οποίο έχει ξαναδεί».

Είναι παράξενο, πρόσθεσε, «δύο ηγέτες, που θέλουν τη λύση, να βάζουν μια συγκεκριμένη σειρά και να λένε ότι "αν δεν ακολουθηθεί αυτή η συγκεκριμένη σειρά, τότε δεν θα καταλήξουμε"».

Οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι ανακοίνωσαν ότι θα συνεχίσουν τις εκδηλώσεις και έκαναν έκκληση για μαζικοποίησή τους, με το σύνθημα: «Ελάτε μαζί μας, αν νοιώθετε το ίδιο στην καρδιά σας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ