Που έγινε η «γκάφα» με το «τρομοπακέτο» στον Λ.Παπαδήμο

Gazzetta team
Που έγινε η «γκάφα» με το «τρομοπακέτο» στον Λ.Παπαδήμο
Ασαφές παραμένει μέχρι αυτή την ώρα σε ποια «μαύρη τρύπα» ασφάλειας έπεσε ο τρομοφάκελος που τραυμάτισε τον πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.

Ασαφές παραμένει μέχρι αυτή την ώρα σε ποια «μαύρη τρύπα» ασφάλειας έπεσε ο τρομοφάκελος που τραυμάτισε τον πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο. Ο φρουρός του λέει ότι ο φάκελος ελέγχθηκε από τα μηχανήματα της Βουλής. Και πηγές της ασφάλειας της Βουλής το αμφισβητούν.

Η κατάθεση του άνδρα συνοδείας του Παπαδήμου

«Παρέλαβα τον κ. Παπαδήμο στις 10:40 το πρωί μαζί με την υπόλοιπη συνοδεία. Μαζί μου πήρα και την αλληλογραφία που είχε φθάσει στο σπίτι. Όταν φθάσαμε στο γραφείο του προέδρου στην Τράπεζα της Ελλάδος πήρα στα χέρια μου και έβαλα στην μπαγκαζιέρα της μοτοσυκλέτας τέσσερις φακέλους που τους είχαμε πάρει από το σπίτι και πήγα στην Βουλή για τον έλεγχο. Παρέδωσα τους φακέλους στο φυλάκιο που βρίσκεται αριστερά της κεντρικής εισόδου για να γίνει ο έλεγχος. Μόλις τελείωσα μου έδωσαν πάλι τους φακέλους και έφυγα» καταθέτει ο αστυνομικός της συνοδείας του πρώην πρωθυπουργού που ήταν επιφορτισμένος για τον έλεγχο της αλληλογραφίας που έφθανε στο σπίτι του Λουκά Παπαδήμου.

Μετά από αυτή την μαρτυρία, στα μηχανήματα XRAY της Βουλής φαίνεται να έγινε ή δεν έγινε ο έλεγχος του εκρηκτικού φακέλου που ανεφλέγη στα χέρια του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου.

Ο πρώην πρωθυπουργός λάμβανε αλληλογραφία από τρία σημεία. Από την Ακαδημία Αθηνών, την Τράπεζα της Ελλάδος και την οικία του. Οι υπεύθυνοι ασφαλείας συνέλεγαν την αλληλογραφία, προέβαιναν σε έλεγχους στα ειδικά μηχανήματα και στη συνέχεια του την παρέδιδαν.

Δεν υπάρχουν καταγραφές στα μηχανήματα της Βουλής

Ο έλεγχος της αλληλογραφίας από το σπίτι του γινόταν στα μηχανήματα της Βουλής από αστυνομικό, ενώ αυτή που έφθανε για τον ίδιο στην Ακαδημία Αθηνών και την τράπεζα, περνούσε από τα μηχανήματα της τράπεζας της Ελλάδος. Από μία πρώτη έρευνα στο ηλεκτρονικό αρχείο των μηχανημάτων της Τράπεζας της Ελλάδος, το επίμαχο χρονικό διάστημα των ελέγχων, δεν εντοπίστηκε «ακτινογραφία» του εκρηκτικού φακέλου, με τους αρμόδιους αξιωματικούς να εκτιμούν ότι αυτός είχε φθάσει στο σπίτι του.

Η έρευνα επεκτάθηκε στα μηχανήματα της Βουλής των Ελλήνων, τα οποία όμως δεν φαίνεται να κρατούν αρχείο λόγω παλαιότητας. Είναι από το 2003.

Ο αριθμός της αλληλογραφίας που ελέγχεται εκεί καθημερινά, είναι πολύ μεγάλος και δυσχεραίνει την έρευνα. Υπάρχουν κάμερες όμως στο σημείο παραλαβής της αλληλογραφίας στη Βουλή για να γίνει ο έλεγχός της.

Γι αυτό οι αστυνομικοί μέσω των υπευθύνων αλληλογραφίας του Λουκά Παπαδήμου επιχειρούν να μάθουν κατά προσέγγιση την ώρα που πήγαν για έλεγχο προκειμένου να περιορίσουν χρονικά την έρευνα στις απεικονίσεις των καμερών ασφαλείας.

Με αυτόν τον τρόπο θα πιστοποιηθεί αν τουλάχιστον ο εκρηκτικός φάκελος είχε περάσει από έλεγχο αλλά δεν εντοπίστηκε το περιεχόμενό του.

Τι ισχυρίζεται ο φρούραρχος της Βουλής

Σύμφωνα με πληροφορίες ο φρούραρχος της Βουλής αμφισβητεί την μαρτυρία του αστυνομικού συνοδού του Λουκά Παπαδήμου ότι το δέμα που εξερράγη στα χέρια του πρώην πρωθυπουργού πέρασε από τον έλεγχο των μηχανημάτων της Βουλής. Επικαλείται μια τυπική διαδικασία η οποία φαίνεται ότι δεν τηρήθηκε στην περίπτωση.

Ψάχνουν για άλλους φακέλους στο Κρυονέρι

Στο μεταξύ από το βράδυ της επίθεσης στελέχη του αντιτρομοκρατικού επιτελείου έχουν «παγώσει» τη διακίνηση της αλληλογραφίας στο κέντρο διαλογής των ΕΛ.ΤΑ. στο Κρυονέρι, σε μία προσπάθεια εντοπισμού και άλλων εκρηκτικών φακέλων, κάτι το οποίο δεν έχει αποκλειστεί. Το ίδιο γίνεται με αντίστοιχη έρευνα σε εταιρείες ταχυμεταφορών.

Στις οδηγίες που έλαβαν χθες οι άνδρες που ανήκουν σε φρουρές επισήμων αναφέρεται ότι «την αλληλογραφία πρέπει να την παραλαμβάνει μόνο εξειδικευμένο άτομο, το οποίο έχει διατεθεί σε ειδικό γραφείο σε χώρο Υπουργείου, Πολιτικού γραφείου, οικίας κλπ για την παραλαβή και έλεγχο της αλληλογραφίας. Ο ανωτέρω Υπάλληλος ελέγχει κατά προτεραιότητα την ταυτότητα του κομιστή (επίδειξη και καταγραφή αστυνομικής ταυτότητας) και συντάσσει ειδικό έντυπο στο οποίο αναγράφει τα ανωτέρω στοιχεία ταυτότητας, την ημερομηνία και την ώρα παραλαβής. Έπειτα επαληθεύει αν ο κομιστής είναι υπάλληλος αντίστοιχης εταιρίας (πχ Courier) ή εκπρόσωπος του αποστολέα στον οποίο δηλώνει. Εάν δεν γίνει η επαλήθευση με οποιονδήποτε τρόπο, η αλληλογραφία δεν παραλαμβάνεται».

Πηγή: thetoc.gr